Δύσκολη χρονιά για το κάστανο και το καρύδι στην Αρκαδία

Τετ, 24/10/2018 - 19:58
Image

Κάθε χρόνο στο τέλος Οκτωβρίου, οι παραγωγοί μαζεύουν τους καρπούς από τις καστανιές και τις καρυδιές που βρίσκονται στην Αρκαδία.

Το κλίμα της περιοχής και το υψόμετρο ευνοούν την καλλιέργεια αυτών των δυο καρπών που είναι κατεξοχήν καρποί του χειμώνα.  Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα να μειώσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν την παραγωγή.

Παρόλα αυτά, η συγκομιδή των κάστανων και των καρυδιών στην Αρκαδία συνεχίζεται πυρετωδώς και καθημερινά οι παραγωγοί βρίσκονται στις καλλιέργειες προκειμένου να μαζέψουν τον καρπό και να τον διαθέσουν προς πώληση.

Οι καστανιές φτάνουν σε μεγάλο ύψος και  δίνουν δύσκολα τον καρπό τους, αφού πρέπει να σκαρφαλώσεις, να τινάξεις τις κλάρες με τη δέμπλα και μετά να μαζέψεις υπομονετικά τα κάστανα μέσα από τα ανοιχτά καβούκια τους.

Η συγκομιδή του κάστανου γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου και συνήθως γίνεται από το έδαφος.  Μπορεί να γίνει είτε με τα χέρια είτε με κατάλληλα μηχανήματα συλλογής.

Η φετινή παραγωγή στα κάστανα είναι μειωμένη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου μήνα, ενώ μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στις καρυδιές.

Μιλώντας στο ArcadiaPortal.gr o  πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας Θανάσης Τσιοτίνας τόνισε ότι είναι μία δύσκολη χρονιά και για τις δυο καλλιέργειες.

Οι καστανιές έχουν ακόμη πληγές από το χαλάζι των προηγούμενων ετών  και σε αυτό οφείλεται και η μειωμένη παραγωγή κατά 30% περίπου

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας όσον αφορά τα κάστανα θα κινηθεί στις ίδιες αγορές όπως τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή εξαγωγή στη μεγαλύτερη ποσότητα και διάθεση σε επιλεγμένα καταστήματα στη εγχώρια αγορά καθώς και σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Οι τιμές που δίνουν οι παραγωγοί τα κάστανα στον συνεταιρισμό ξεκινούν από 1,5 ευρώ μέχρι 2,8 ευρώ/κιλό ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (μέγεθος/σκασμένα κ.τλ.).

Τώρα όσον αφορά στα καρύδια, οι έντονες και συχνές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού έχουν προσβάλει αρκετά δέντρα με περονόσπορο τα οποία δεν είναι σε θέση να δώσουν καρπό καλής ποιότητας.

Έφη Καστραντά

Από το ArcadiaPortal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio