Αριστείδης Μπάρλας- Γιώργος Πουλημένος : Λογιστές της περιοχής μας, απαντούν σε ερωτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Πέμ, 30/11/2017 - 19:10
Image

Το astrosnews, θέλοντας, να βοηθήσει, τις πολλές απορίες που δημιουργούνται γύρω από το Κοινωνικό Μέρισμα, ήρθε σε επαφή με λογιστές της περιοχής μας. Διαβάστε τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις του Κ. Λέγκουρδα:

1. Τι είναι το κοινωνικό μέρισμα;

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το τρέχον έτος, επέτρεψε τη διανομή στα οικονομικά ασθενέστερα πρόσωπα και νοικοκυριά παροχής με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Η διαχείριση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης”, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής η οποία τέθηκε σε λειτουργία την Κυριακή 26/11/2017 και θα δέχεται αιτήσεις έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12/12/2017.

2. Πως γίνονται οι αιτήσεις;

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς Τaxis-net και τον ΑΜΚΑ. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όπου διαπιστωθούν λάθη, ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης, ενώ μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, θα ενημερωθεί αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της, καθώς και για το ύψος της παροχής.

3.  Ποιοι το δικαιούνται;

Ωφελούμενα δύναται να είναι νοικοκυριά, μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα φιλοξενούμενα άτομα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του 2016, τα οποία δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρούνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα οικογένεια. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται επίσης, όσοι ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν σε αυτούς. Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών τους, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

4. Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν να συμπληρώσουν σωστά τα στοιχεία που τους ζητούνται από την εφαρμογή. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών που λαμβάνουν τη σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση.

 

     Αριστείδης  Μπάρλας                                     Γεώργιος Πουλημένος

Λογιστής-Φοροτεχνικός Α΄Τάξης                   Λογιστής-Φοροτεχνικός Α΄Τάξης                   

       Άστρος Κυνουριας                                              Παράλιο Άστρος Κυνουρίας

 


 (ευχαριστούμε τους δύο αξιόλογους λογιστές για τον χρόνο που μας διέθεσαν)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio