4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Τετ, 01/11/2017 - 08:03
Image

Κάθε χρόνο,  εκατοντάδες παραγωγοί, στελέχη συνεταιρισμών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, εξαγωγείς, καθώς και σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων από την Ελλάδα και την ΕΕ, συγκεντρώνονται για να μοιραστούν το όραμά τους για την ελληνική και την ευρωπαϊκή γεωργία, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τάσεις και τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανάπτυξή της.

Σημείο συγκέντρωσης τους αποτελεί το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ένα Συνέδριο θεσμός για τον αγροδιατροφικό τομέα που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2014 η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Το φετινό 4ο  συνέδριο πραγματοποιείται στις 9 & 10 Νοεμβρίου  στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace, με κεντρικό θέμα «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου».

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με τον ΣΕΒΕ και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος).

Περισσότεροι από 50 ομιλητές θα μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συνέδρους σε 4 εργαστήρια και 3 θεματικές ενότητες κατά τις δύο ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο.

Εναρκτήρια  ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή, ΚΑΠ & Πρωτογενής Τομέας» θα πραγματοποιήσει στις 10/11 ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Εξαγωγικό εργαστήριο

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θεωρεί την ενίσχυση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των συνεταιρισμών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν οι συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί την 1η ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ειδικό εργαστήριο (workshop) με θέμα «Αγροδιατροφικό εμπόριο στην περιοχή των Βαλκανίων». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου με ώρα έναρξης τις 13:00 και θα διαρκέσει 2,5 ώρες.

Κάθε χρόνο αγροδιατροφικά  προϊόντα αξίας 2 δις € διακινούνται από και προς τις Βαλκανικές χώρες και την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων τροφίμων και ποτών). Για κάθε χώρα εκτός από την τοπική παραγωγή υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες κατανάλωσης αλλά και συγκεκριμένες συνθήκες που διαμορφώνουν τις αγορές, τις τιμές  και τον ανταγωνισμό. Αυτή η αυξανομένη ροή προϊόντων από χώρα σε χώρα δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον που θα ήταν χρήσιμο να μελετηθεί.

Στόχος του workshop είναι να εντοπισθούν συγκεκριμένες ευκαιρίες προς αξιοποίηση από τις ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα προβλήματα προς επίλυση.

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιασθούν η σημερινή κατάσταση και οι τάσεις που επικρατούν στις Βαλκανικές αγροδιατροφικές αγορές καθώς και η εμπειρία των ελλήνων εξαγωγέων νωπών και μεταποιημένων τροφίμων και ποτών. O κ. Μπάμπης Φιλαδαρλής,  Διευθυντής Υποστήριξης & Ανάπτυξης Εξαγωγών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, θα συντονίσει συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βιοαγρός κ. Κώστας Παπαδόπουλος,  ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης,  Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και ο Διευθυντής Ανάπτυξης της ΖΑΝΑΕ κ.  Αντώνιος Τζίκας,

Με τις συνέργειες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αγροτικών προϊόντων, τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στη Βαλκανική και τις επιχειρηματικές συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν θα ασχοληθεί η 2η ενότητα. Στο πάνελ της ενότητας θα συμμετάσχουν  οι κ.κ., Ρόδιος Γαμβρός Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ποιότητας και Τροφίμων, Στέλιος Θεοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής της VENUS GROWERS, Ανδρέας Χ. Δημητρίου, Πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ & Ιωάννης Καλλιάς, CEO  της TUV Austria Hellas. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio