Kούρος στην Αγία Σοφία (vid)

Κυρ, 12/08/2018 - 16:56
Image

Κάθε γεγονός που, τα περασμένα χρόνια, γινόταν συλλογικά  και αλληλέγγυα στον τόπο μας και αποσκοπούσε στην επιβίωση και στην οικονομική αυτοτέλεια των οικογενειών, έπαιρνε συνήθως εορταστικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε και σ’ όλα τα μέρη της Πατρίδας μας.

Κι ο «Κούρος», η κουρά δηλαδή των αιγοπροβάτων, ήταν ένα απ΄ αυτά.

Εκείνη την ημέρα, κάπου μέσα στο Καλοκαίρι, γιόρταζαν και γιορτάζουν οι στάνες κι οι τσοπάνηδες. Γιορτάζουν τα βουνά κι οι λαγκαδιές.  Έτσι το θέλει η παράδοση, έτσι το θέλουν κι οι Τσελιγκάδες που, ευκαιρίας δοθείσης, σμίγουν μεταξύ τους και καμαρώνουν, όσο κανείς άλλος, τα κοπάδια τους.

Πλήθος κτηνοτρόφων με τη συνοδεία τους κατακλύζουν εκείνες τις μέρες το χωριό. Ανηφορίζουν κατά τις στρούγκες, εκεί που από νωρίς το πρωί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα κοπάδια. Οι περισσότεροι αριστοτέχνες στο ψαλίδι, έμπειροι στην κουρά,  κι υπόλοιποι που τραβούν και κρατούν ακίνητα τα ζωντανά. Όλοι τους με τσιγκελωτά μουστάκια, με γκλίτσες στα χέρια και αγριωποί στη φάτσα από την ξωμαχιά.

Κι ήταν όντως πανηγύρι ο Κούρος.  Αυτό συμπεραίνει, έως και τώρα, ο κάθε επισκέπτης, αντικρίζοντας εκείνες τις σπάνιες βουκολικές εικόνες στο βουνό.

Η περιοχή γεμάτη από τσοπαναραίους και η ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από ευχάριστα συναισθήματα, από κάθε λογής ήχους, από αρώματα αφάνας και θυμαριού και κυρίως από … χρώματα. Εκατοντάδες κόρμπες, λιάρες, ρούσες, γρίβες και κόκκινες γιδούλες, με μακρύ γυαλιστερό τρίχωμα, που περιμένουν στη σειρά να κουρευτούν, ώστε να αλαφρώσουν, να δροσιστούν και να αεριστούν εν όψει Καλοκαιριού.

Το επισφράγισμα της ημέρας, «τίθεται» κατά τις απογευματινές ώρες, με μεγάλο φαγοπότι από ψητά αρνοκάτσικα, γουρνοπούλες, κρασί και άλλα εδέσματα, κυρίως τυροκομικά. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η έκταση του γεγονότος, που οι Τσελιγκάδες καλούσαν μαγείρους επάνω στο βουνό, στις στρούγκες, για να περιποιηθούν τους προσκεκλημένους με γίδες βραστές, ψητά της ώρας κ.α. εδέσματα.

Ευχής έργο είναι, που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τόπο μας αυτές οι στάνες.

 Όπου και να γύρεις, βουίζει ο τόπος απ’ τα τροκάνια, τα βελάσματα των κοπαδιών και τις φωνές των τσοπάνηδων.

Είναι κι αυτό μια συντροφιά, μέσα στη μονότονη ερημιά του χωριού και όχι μόνο.

Έτσι, όπως παραπάνω, όπως κάποιο αλησμόνητο Καλοκαίρι, έγινε και φέτος στο χωριό μας…

Aπό το agiasofiablog.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio