Δημόσια Πρόσκληση Πράσινων-Αλληλεγγύη

Τρί, 05/02/2019 - 09:50
Image

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή σε ένα πράσινο κύμα για μια νέα αυτόνομη πολιτική, μια Πράσινη – Κοινωνική λίστα για τις Ευρωεκλογές κι ένα δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών σχημάτων και υποψηφίων με συνεκτική προγραμματική πολιτική βάση, που θα αποτελέσουν τη βάση για έναν ενιαίο ευρύ, πράσινο, κοινωνικό - αυτόνομο από άλλα κόμματα – φορέα, που θα έχει σαφείς θέσεις και προτάσεις για λύσεις των μεγάλων και πολύ-επίπεδων προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες και η κοινωνία αλλά και διακριτή και χωριστή παρουσία στην κοινωνία, στην πολιτική, στις εκλογές και στη Βουλή.

Είμαστε πολλοί και πολλές που αναγνωρίζουμε τα κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας: την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες και είμαστε αποφασισμένοι/-ες να τα αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ενεργοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση μίας πράσινης πολιτικής πρότασης. Στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης και κρίσης είναι κρίσιμες και καταλυτικές, οι πραγματικές, ρεαλιστικές, άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Προτάσεις, σχέδια και ιδέες υπάρχουν. Απουσιάζει η πολιτική βούληση. Είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Προσκαλούμε στη συγκρότηση ενός ευρύτερου συνεκτικού πολιτικού χώρου που θα έχει στο κέντρο του τις πράσινες πολιτικές, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαγενεακή αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενίσχυση της δημοκρατίας, τον πολιτικό διάλογο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την λογική, την επανένωση της κοινωνίας και τη συμφιλίωση. Στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, βιώνουμε μια πολύπλευρη κρίση. Tα προβλήματα φαίνονται άλυτα και αυξάνονται. Έχουμε, λοιπόν, ανάγκη από μια νέα ελπίδα, μια διαφορετική πολιτική, εναλλακτική απέναντι στο σημερινό αδιέξοδο πολιτικό σύστημα. Μια κρίση που οφείλεται σε πολιτικές, δεν αντιμετωπίζεται με ατομικές προσπάθειες διάσωσης, με μίσος και οργή ή συλλογική απάθεια και κατάθλιψη, αλλά με νέο μοντέλο ορθολογικής πολιτικής και διαμόρφωση πολιτικών που προσφέρουν απτές λύσεις στα πιεστικά προβλήματα σήμερα αλλά θέτει και τις βάσεις για στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές, με την υποστήριξη ευρύτερων πλειοψηφιών στην κοινωνία.

Προσκαλούμε δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να συνεργαστούμε στη βάση ενός διαμορφωμένου μέσα από διάλογο, κοινωνικά δίκαιου και ισορροπημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, μια εναλλακτική που βασίζεται στον ρεαλισμό, σε όραμα κι αξίες. Που επιδιώκει βαθιές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις κεντρικές πολιτικές, στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο μέσα από διάλογο και συνθέσεις. Μια πολιτική που δίνει ενεργό ρόλο στην κοινωνία, αμφισβητώντας το μονοπώλιο των κομμάτων να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις, προωθεί την συμμετοχική δημοκρατία, εμπλουτίζει αλλά κι αλλάζει το παραδοσιακό αντιπροσωπευτικό μοντέλο δημοκρατίας. Ενθαρρύνει την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων με στόχο τη διαγενεακή αλληλεγγύη, την πλανητική συνείδηση και τη συμφιλίωση ανθρώπου με τη φύση, αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την εξάλειψη ανισοτήτων σε ό,τι αφορά κοινωνική θέση, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ μια πολιτική που θα προετοιμάσει την Ελλάδα για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πολιτισμικό μοντέλο, που θέλουμε να αντικαταστήσει το αποτυχημένο σημερινό, προς ένα νέο πολιτισμό οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, ποιότητας ζωής και σεβασμού των δικαιωμάτων. Προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο, που θα βασίζεται όχι στο “όλο και περισσότερα”, στην απεριόριστη σπατάλη φυσικών πόρων, στη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης και στη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων αλλά στο “όλο και καλύτερα”, στην εξοικονόμηση, στη λιτή αφθονία, στον οικολογικό σχεδιασμό και στην επαναχρησιμοποίηση, στην εργασία με νόημα και στην ευημερία για όλους, για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, με συνοχή και απελευθερωτική αλληλεγγύη.

Η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να είναι απομονωμένη αλλά ενταγμένη στις διεργασίες για αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον μόνο χώρο που οι παραπάνω ιδέες έχουν συγκριτικά τη μεγαλύτερη απήχηση.

Από την κρίση και την οργή, στις λύσεις, στην κοινωνική συνοχή και συμφιλίωση.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ δομικά προβλήματα και άστοχες πολιτικές οδήγησαν στην εντονότερη εμφάνιση της πολύπλευρης και βαθιάς κρίσης, ενώ το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Η τρόικα, οι δανειστές, οι θεσμοί έχουν τις δικές τους ευθύνες για το μέγεθος της κρίσης και της χρεοκοπίας. Παλιά και νέα κόμματα αποδείχθηκαν, όμως, ανίκανα να διαχειριστούν ορθολογικά αλλά και με κάποια συναίνεση την κρίση ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση της οικονομίας και τη διάλυση της κοινωνίας. Συνέβαλαν, το καθένα με τον τρόπο του, στην μετατροπή της κρίσης σε χρεοκοπία και καταστροφή. Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε, πλέον, στα χέρια επαγγελματιών της καρέκλας, τυχοδιωκτών και γραφικών που ανακυκλώνουν τις ίδιες προβληματικές πολιτικές. Από την άλλη, ο φόβος, η ανασφάλεια κι ο θυμός βγάζουν προς τα έξω το χειρότερο πρόσωπο της κοινωνίας αλλά και της ανθρωπότητας. Σήμερα φαίνεται ότι κλείνει άλλος ένας κύκλος κρίσης της πολιτικής εκπροσώπησης, με ρευστοποίηση των κομμάτων και μετακινήσεις χωρίς προγραμματικό πλαίσιο.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, νέα σχήματα που θα συγκροτούνται δημοκρατικά και στη βάση συνεκτικών προγραμμάτων. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην επανασυμφιλίωση μέσα στην κοινωνία. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι πολεμική αντιπαράθεση, αλλά μια δημιουργική αντιπαράθεση και σύγκριση πολιτικών προτάσεων, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με ήθος και σεβασμό στον “αντίπαλο”, αλλά και να μην απορρίπτει εκ των προτέρων δημιουργικές συνθέσεις και συναινέσεις, όταν αυτές είναι εφικτές ή απολύτως αναγκαίες.

Σήμερα παρά ποτέ δεν χρειαζόμαστε νέες μυθοπλασίες και ψευδαισθήσεις, πολιτικές που κρατάνε την κοινωνία όμηρο φιλοδωρημάτων αλλά πολιτικές επιλογές που θα απαλλάσσουν τη χώρα από την κρίση αξιών, την πολλαπλή φτώχεια, την ανεργία αλλά και τη μαύρη εργασία, τη διαφθορά, την εξαθλίωση συνειδήσεων, την έλλειψη σεβασμού, τη βία, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την καταστροφή του πραγματικού πλούτου της χώρας, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

Περισσότερο παρά ποτέ, σήμερα χρειαζόμαστε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα ώστε να μην μένει κανένας και καμία πίσω, να μην νοιώθει ανασφάλεια και φόβο μπροστά στις βαθιές αλλαγές που προκαλούν η παγκοσμιοποίηση, η ένταση των ανισοτήτων, η ραγδαία κατάρρευση της κλιματικής και οικολογικής ισορροπίας, η άνιση σχέση μεταξύ δημοκρατικής νομιμοποίησης κι ανεξέλεγκτων οικονομικών δυνάμεων.

Τα παλιά μοντέλα ευημερίας που επιτύγχαναν την κοινωνική ειρήνη στη βάση της ενισχυμένης καταναλωτικής δύναμης του μεγαλύτερου ποσοστού της κοινωνίας δεν είναι πλέον εφικτά, ενώ και ο μύθος ότι η αγορά θα αντιμετώπιζε από μόνη της όλα τα προβλήματα έχει καταρρεύσει. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που συνοδεύεται και από ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να πετύχουμε βιώσιμη ευημερία, όχι μόνο για τους προνομιούχους, ευημερία όμως που δεν εξαρτιέται από την κατανάλωση αλλά από την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικά - οικολογικά αποτελεσματικές υπηρεσίες και υποδομές για όλους κι όλες. Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις και οπτικές (και πέρα από σύνορα) για να μπορέσουμε ν’ ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό μοντέλο, το σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να αντέξουν στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται, να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν τις ανάγκες και των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών. Ένας δικαιότερος διαμοιρασμός όχι μόνο του πλούτου αλλά και της εργασίας είναι απολύτως απαραίτητος για να εξέλθουμε από την παγκόσμια κρίση που διανύουμε.

Σε αυτή τη βάση συγκροτούνται πλέον οι συνθέσεις, οι διαχωρισμοί, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κινούμαστε σε αυτό τον νέο άξονα πολιτικής, όχι στον άξονα που δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν. Θέλουμε και να προστατέψουμε το κλίμα, και να υπάρχουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους/ες, και οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν καλύτερα, και κοινωνικές πολιτικές να βγάζουν από την κρίση, και οι πολίτες να συμμετέχουν συνειδητά στις επιλογές που γίνονται, να μην νοιώθουν στο περιθώριο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως είναι θέμα επιλογής. Είναι δέσμευσή μας να θέσουμε αυτά τα θέματα στο κέντρο της πολιτικής, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στη Βουλή, να πετύχουμε τη σύνδεση της οικονομίας και της παραγωγής με τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή, τις οικολογικές αντοχές, την προστασία του κλίματος και τη βιώσιμη ευημερία του συνόλου της κοινωνίας.

1. Ευρωεκλογές

Για να επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει τόσο ως προς την αρχιτεκτονική όσο και ως προς τις πολιτικές της, με στόχο να κάνουμε καλύτερο το κοινό μας σπίτι, όχι να το γκρεμίσουμε. Η κινητήρια δύναμη για τις αλλαγές αυτές πρέπει να είναι δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όχι όσοι επιδιώκουν την επιστροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην απομόνωση, στις μοναχικές διαδρομές.

Το Brexit και ο κίνδυνος διάλυσης της χώρας δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του εθνικού απομονωτισμού ψεύδονται όταν λένε ότι έτσι μια χώρα μπορεί να ανακτήσει την κυριαρχία της και να ζήσει καλύτερα. Καμία χώρα, όσο μεγάλη ή ισχυρή κι αν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της, στο περιοριστικό πλαίσιο ενός κράτους, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής όπως αυξανόμενη ανισότητα, συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ μικρό ποσοστό της κοινωνίας, περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, απειλές από μια οικονομία καζίνο, κλιματική αλλαγή κι εξάντληση των φυσικών πόρων, μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, υιοθέτηση κανόνων για τον χρηματο-πιστωτικό τομέα ώστε να μην μεταφέρει τις ζημιές στην κοινωνία και τα κέρδη σε λίγους, προστασία των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, ειρήνη κι ασφάλεια.

Ούτε όμως η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, “business as usual”, θα μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές λιμάνι! Η συνέχιση των ίδιων πολιτικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αναταράξεις και ίσως στη διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προοπτική που θα έπρεπε να μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Μόνο με ενίσχυση της συνοχής της, ισχυροποίηση εκλεγμένων θεσμών, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και εκλογή και δημοκρατική λειτουργία των Επιτρόπων και του Προέδρου της Κομισιόν, μπορεί η ΕΕ να προωθήσει ρυθμίσεις σε υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι από κοινού πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα, είναι απαραίτητες για να τεθούν κανόνες στην ανεξέλεγκτη αγορά, καθώς επίσης για να ενισχυθεί η δημοκρατία, να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να διασωθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, να προστατευθεί το κλίμα και να ενισχυθούν οι κοινωνίες που πλήττονται ήδη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να απεξαρτηθούμε εγκαίρως από τα ορυκτά καύσιμα και να κρατηθεί η αλλαγή του κλίματος κάτω από τους +1,5 βαθμούς Κελσίου, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων και δικαιωμάτων για όσους/ες σήμερα σπουδάζουν, εργάζονται, ζουν μετακινούμενοι/ες από περιοχές σε περιοχές, από χώρες σε χώρες, να διαμορφωθεί ένα νέο δίκαιο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης για όλες τις γενιές, να μειωθούν οι διακρίσεις, να προωθηθεί η διαγενεακή αλληλεγγύη.

2. Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές

Υποστηρίζουμε σχήματα και υποψηφίους που δεσμεύονται να εκπροσωπήσουν στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μια συνεκτική πολιτική που

οργανώνει την μετάβαση από την σημερινή πολύπλευρη κρίση, σε μια νέα αποτελεσματική κοινωνική πολιτική ενδυνάμωσης και ένταξης, που βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενεργειακή φτώχεια, την βία και τον ρατσισμό, δεν περιορίζεται σε ψευτοεπιδόματα και ελεημοσύνη,
κάνει την καθημερινότητα, τις γειτονιές και τις πόλεις μας όμορφες, ανθρώπινες, πράσινες, ανθεκτικές απέναντι σε κρίσεις και προβλήματα,
δίνει ενισχυμένο ρόλο μέσα από συμμετοχικούς θεσμούς, ευθύνης και υπευθυνότητας, στους πολίτες, για όσα τους αφορούν κι επηρεάζουν τη ζωή τους,
συμφιλιώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους, ενισχύει την συνοχή και τον αλληλοσεβασμό μέσα στην κοινωνία, εξαλείφει το μίσος και τη διαίρεση,
συμφιλιώνει την κοινωνία και τους ανθρώπους με τη φύση, τους φυσικούς πόρους,
ενισχύει μια οικονομία που είναι κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη, αξιοποιεί αλλά και διατηρεί τους τοπικούς πόρους, ενδυναμώνει το υπάρχον ανθρώπινο κεφάλαιο, αναδεικνύει τις ικανότητες και δεξιότητες που βρίσκονται μέσα στην τοπική κοινωνία.

Η προστασία του κλίματος μας εξαναγκάζει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα σε όλες τις δραστηριότητές μας, μέσα από την στροφή στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, την διάχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, με συμμετοχή και προς το συμφέρον των πολιτών. Η δική μας πρόταση αφορά την ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο μιας νέας οικονομίας, πράσινης, καινοτόμου, κοινωνικά υπεύθυνης, συνεργατικής.

Τα δικά μας λάθη

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, που αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία, έχουμε κάνει τα δικά μας λάθη, όπως αδυναμία να προστατεύσουμε τον ευρύτερο πολιτικό χώρο από τυχοδιωκτισμούς και ιδιοτελείς συμπεριφορές, συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους χωρίς δεσμευτικές προγραμματικές συμφωνίες, δογματισμός κα. Δεν έχουν, όμως, να κάνουν με όσα εγκληματικά λάθη και καταστροφικές πολιτικές χαρακτηρίζουν την πορεία των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Δεν παρασυρθήκαμε, από τη γοητεία της εξουσίας για να ανταλλάξουμε αξίες με “καρέκλες”. Δεν καλλιεργήσαμε το μίσος και τη χωρίς όρια σύγκρουση. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές, μέσα από την παρουσίαση ενός καλύτερου, δίκαιου, ορθολογικού, συμμετοχικού πολιτικού σχεδίου, με ενδυνάμωση της κοινωνίας και όχι επιβάλλοντας τις αλλαγές. Οι αλλαγές που απαιτούνται δεν θα συμβούν αν δεν πειστεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, δεν θέλουμε τους πολίτες μόνο ως οπαδούς, διεκδικούμε την δημοκρατική οργάνωση, απορρίπτοντας τα σκληρά ιεραρχικά μοντέλα οργάνωσης, χωρίς όμως να καταλήγουμε σε παραλυτικά οργανωτικά σχήματα.

Πάμε μαζί

Με βάση αυτούς τους άξονες απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες μας που μοιράζονται την αγωνία μας για το μέλλον, να συνεργαστούμε, να συνθέσουμε, να συνδιαμορφώσουμε παραπέρα τις θέσεις και να αγωνιστούμε γι’ αυτές.

Θέλουμε να συναντηθούμε με το υπαρκτό ρεύμα της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκει σύγχρονες, πράσινες, οικολογικές και κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, να συνεργαστούμε, ούτως ώστε μαζί να επηρεάσουμε τόσο τις εξελίξεις στην πολιτική, στην παραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνική οργάνωση, στην καθημερινότητα του πολίτη.

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio