Η Γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα μέσα από την ματιά των travel blogger

Τρί, 12/11/2019 - 19:12
Image

Ο Τάσος και η Ολυμπιάννα ή αλλιώς τα "Ζούδια" είναι ζευγάρι που ταξιδεύει και μέσα από το blog τους μοιράζονται ταξιδιωτικές εμπειρίες και όχι μόνο. Το ζευγάρι παρευρέθηκε στη Γιορτή Κάστανου στη Καστάνιτσα και δημοσίευσαν ένα όμορφο άρθρο στο blog τους.

Καστάνιτσα: Γιορτή Κάστανου στην πλάτη του Πάρνωνα.

Από πέρσι το φθινόπωρο είχαμε εντοπίσει τη γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Η αγάπη μας για τους καρπούς της γης και ιδιαίτερα για το κάστανο, ήταν μόνο ένας από τους λόγους που οδήγησαν τα βήματά μας στο ορεινό αυτό χωριό. Το γεγονός, επίσης, ότι ήταν η 36η γιορτή, μας έκανε να σκεφτούμε ότι μάλλον κάτι πολύ καλό “μαγειρεύεται” εκεί ψηλά, στις πλαγιές του Πάρνωνα.

Και πράγματι μαγειρευόταν στην κυριολεξία, αφού στη γιορτή προσφέρονταν, έναντι χαμηλού αντιτίμου, πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων με βάση το κάστανο: χοιρινό με κάστανορεβυθάδα με κάστανοφασολάδα παντρεμένηπροβατίνα ψητήκαστανοσαλάταχειροποίητες πίτες και γλυκά με βάση το κάστανο. Τα τελευταία, ειδικά το γλυκό του κουταλιού κάστανο που τόσο λιγουρευόμασταν, δε τα προλάβαμε λόγω μαζικής προσέλευσης κόσμου. Έγιναν όλα ανάρπαστα σε χρόνο μηδέν!

Καστάνιτσα, είσοδος
Είσοδος του χωριού

Ο δρόμος προς την Καστάνιτσα

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με αφετηρία την πόλη μας φτάσαμε στην Καστάνιτσα μετά από περίπου δυόμιση ώρες δρόμο. Κυριολεκτικά πήραμε τα βουνά, αφού μετά το Άστρος Κυνουρίας ένας ελικοειδής δρόμος, ανάμεσα όμως σε πεύκα και έλατα, οδηγεί στο χωριό. Ο καθαρός βουνίσιος αέρας γέμισε τα πνευμόνια μας και μας αναζωογόνησε. Καθώς δεν αντικρίζαμε το χωριό από μακριά, αναρωτιόμασταν πόσο πιο ψηλά έπρεπε να φτάσουμε, έμοιαζε να ανεβαίνουμε τον Όλυμπο.

Το υψόμετρο στο οποίο είναι τοποθετημένο ο παραδοσιακός οικισμός της Καστάνιτσας, είναι στα 840 μέτρα. Όταν επιτέλους είδαμε για πρώτη φορά το χωριό απορήσαμε πως μπορεί εκεί ψηλά να υπάρχει οικισμός.  Μια “αετοφωλιά” μόνη της, ανάμεσα σε κατάφυτα δάση με καστανιές κι έλατα, η Καστάνιτσα στέκει αγέρωχη και σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις.

Καστάνιτσα από ψηλά
Πανοραμική θέα της Καστάνιτσας

Τον ενθουσιασμό μας έκοψε ένα περιστατικό που αντιμετωπίσαμε με υπομονή και χιούμορ. Φτάνοντας στην είσοδο του χωριού κι ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ήδη μια τεράστια ουρά, ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο ακριβώς πάνω στη στροφή είχε κλείσει την είσοδο σε ένα διώροφο τουριστικό λεωφορείο. Το λεωφορείο έμεινε ακινητοποιημένο για μια ώρα, ενώ οι υπεύθυνοι έψαχναν τον οδηγό του αυτοκινήτου για να το μετακινήσει. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο αυτό για λίγες φωτογραφίες με τα κάστανα που ήταν ήδη πεσμένα στη γη.

Κάστανο καρπός
Στην Καστάνιτσα παντού θα βρείτε καρπούς από κάστανα

 Στην Καστάνιτσα υπάρχουν παντού ταμπέλες που αναγράφουν πως απαγορεύεται αυστηρά η συγκομιδή κάστανων από τις καστανιές.

Βόλτα στο χωριό

Το χωριό αυτό είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας και ένα από τα αρχαιότερα Τσακωνοχώρια. Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Πετρόχτιστα και ασβεστωμένα σπίτια, λουλουδιασμένες αυλές, στενά δρομάκια που θυμίζουν αιγιοπελαγίτικο νησί, άλλο ψηλότερο κι άλλο χαμηλότερα, συνυπάρχουν ειρηνικά σε ένα τοπίο που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Πραγματική απόλαυση ήταν ο περίπατος και η εξερεύνηση του χωριού.

Καστάνιτσα το χωριό
Πετρόχτιστα και ασβεστωμένα σπίτια στην Καστάνιτσα
Καστάνιτσα Αρκαδίας
Περπατώντας στο χωριό
Καστάνιτσα
Καστάνιτσα

Στην Καστάνιτσα, εκτός από τα πανέμορφα ασβεστωμένα σπίτια και τα στενά σοκάκια, μπορεί κάποιος να πιει τον καφέ του ή να γευματίσει στα παραδοσιακά στέκια στην πλατεία του χωριού. Εμείς επιχειρήσαμε να πιούμε τον ελληνικό μας και τα καταφέραμε μετά από μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι ντόπιοι τού χωριού δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με το να εξυπηρετούν τόσο πολύ κόσμο. Στα καφενεία του χωριού, εκτός από καφέ, σερβίρονται παραδοσιακά γλυκά, όπως καστανόπαστα, ένα είδος κέικ με βάση το κάστανο.

Περπατώντας στο χωριό ένας παππούς μάς είπε: “Καλούρ εκάνατε!”, καλωσορίσατε δηλαδή στην τσακώνικη διάλεκτο. “Να περπατήσετε στο χωριό, και να πάτε στον Πύργο τού Καψάμπελη’’. “Εκεί δεν έχει πατήσει Τούρκος’’. “Να πάτε και στη γιορτή, οι γυναίκες του χωριού έφτιαξαν ένα σωρό φαγητά. Δοκίμασα ό,τι πρόλαβα, όλα ωραία ήταν!’’.

Περισσότερα στο zoudia.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio