Εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη των Βερβένων

Δευ, 17/06/2019 - 08:47
Image

Στις 18 του Μάη τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι με κανόνια υπό τον Μουσταφά βγήκαν από την Τρίπολη με στόχο την διάλυση του στρατοπέδου στα Βέρβενα και χωρίστηκαν σε τρείς φάλαγγες. Η πρώτη φάλαγγα επιτέθηκε στα Δολιανά, η δεύτερη στα Βέρβενα και η τρίτη στο Δραγούνι. Από τα Δολιανά μόλις είχε περάσει ο Νικηταράς με κατεύθυνση το Άργος και το Ναύπλιο. Έτρεξε αμέσως με 120 ένοπλους εκεί πίσω και οχυρώθηκε στα πιο γερά σπίτια του χωριού. Ξέσπασε μάχη κατά την οποία οι Έλληνες κατάφεραν, αν και κατά πολύ λιγότεροι να απωθήσουν τους Τούρκους. Στο μεταξύ έφτασαν ενισχύσεις από το στρατόπεδο Βερβένων αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω και να οχυρωθούν στο εκεί στρατόπεδο όπου προέβαλαν αποτελεσματική αντίσταση στους Τούρκους και στη συνέχεια τους κυνήγησαν ως τα Δολιανά όπου ενώθηκαν με τους άνδρες του Νικηταρά. Οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας εβδομήντα νεκρούς, τα κανόνια τους και τρεις σημαίες. Επίσης ο Νικηταράς "κέρδισε" το προσωνύμιο του «τουρκοφάγου». Στη μάχη σκοτώθηκαν ο Γεωργάκης Διγενώς και ο Αναγνώστης Ρόρης Δολιανίτης, ενώ άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν.

Η μάχη των Βερβένων ή Δολιανών τιμήθηκε χθες Κυριακή 16 Ιουνίου.

Οι φωτογραφίες, από τον λογαριασμό του Νίκου Καρκούλη στο Facebook, ο οποίος σημειώνει:

Τιμήσαμε την γιορτή της μάχης των Βερβένων της 18η Μάη 1821.Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε διπλά γιατί όσοι ήρθατε εφέτος ήρθατε απο 
αγάπη γιατί του χρόνου που θα είναι επίσημη κάποιοι θα έρθουν από υποχρέωση.

 

Σχόλια επισκεπτών

Νομιζω δεν αωεφερε τους επισημους ο προεδρος.. Λεει οτι οταν γινει η γιορτη επισημη θα ερθουν καποιοι απο υποχρεωση..Γενικα, οχι επισημοι καλεσμενοι. Ισως καποιοι που επρεπε δεν πηγαν φετος..

Επίσημη γιορτή θα είναι από τους χρόνου Νικόλα? Ως τη γιορτή όμως γιατί κάπου τα έχεις μπερδέψει και εσύ. Τέλος πάντων καλά κάνεις για το χωριό σου απλά να λέμε και καμιά αλήθεια που και που. Η μάχη των Δολιανων είναι η επίσημη οσο και αν προσπαθείς να (παραχαραξεις την ιστορία) όπως λέει και το τραγούδι.

Αγαπητέ Δολιανίτη ασφαλώς η μάχη των Δολιανών είναι επίσημη , δεν αμφιβάλει κανένας και αξίζουν συγχαρητήρια αυτοί που την ανέδειξαν, δεν είναι σωστό να γράφεις λόγια που δεν έχω πει. Το αν η μάχη των Βερβένων δεν έχει οριστεί ακόμα ως επίσημη μην βιάζεσαι λεβέντη μου θα έρθει η ώρα της.

ΛΕΒΕΝΤΗ μου νικο δεν βιάζομαι εγώ για κάτι απλά σου έγραψα το γνωστό σατυρικό τραγούδι (μην παραχαράζετε την ιστορία). Καταλαβαινεις έτσι;; δεν είσαι χαζός. Όσον αφορά αυτό που λες ότι ((κάποιοι ήρθαν από υποχρέωση )) εσύ ως τι ήρθες φέτος στα Δολιανα; από αγάπη; η προεκλογικά; Μη μας δουλεύεις κιόλας, δούλεψε εκεί που σε παίρνει. Όλος ο κόσμος δεν ει να κουτός για να απευθύνεσαι .

Ο Kαρκούλης ο Νίκος πρέπει να γνωρίζεις αγαπητέ φίλε στα Δολιανά δεν ήρθε εφέτος στη γιορτή έρχεται 9 χρόνια που είναι πρόεδρος και έρχεται από αγάπη .Έτσι για αποκατάσταση της αλήθειας.

Πραγματικά χαίρομαι που διάβασα το σχόλιο σου αυτό. Αλλά και πάλι εμένα δεν με πειθεις όσον αφορά το ότι έρχεσαι από αγάπη και μόνο. Ξέρεις ότι είναι όλο το πολιτικό σύστημα γιαυτό και εσύ περευρισκεσαι. Τέλος πάντων εύχομαι να κάνεις τα καλύτερα για το χωριό σου!

Το θεμα ειναι οτι συνεχιζονται οι εορτασμοι....κι αυτο ειναι καλο για τον τοπο μας τωρα ποιος παει απο αγαπη και ποιος οχι αυτο το βλεπουμε παντου και λαθος να πεφτουν τοσες σπόντες ο κ.Καρκουλης εχει αποδειξει τα εργα του στα Βερβενα οπως και ο φιλος Δολιανιτης που γραφει τα λεει απο αγαπη*πιστευω ....καποιες φορες οι εορτασμοι οταν πεφτουν στην μερα τους κι οχι να εορταζονται αργοτερα βοηθα στο οτι τους θυμουνται ο κοσμος περισσοτερο ημερολογιακα....μην τρωγομαστε και μεταξυ μας ..ειρηνη ημιν συμπατριωτες συνδημοτες

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio