Σε αναβρασμό οι ελαιοπαραγωγοί εν όψει της διαβούλευσης για την ελιά και το ελαιόλαδο

Τετ, 08/01/2020 - 20:56
Image

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Βόρειας Κυνουρίας και οι λόγοι είναι εξαιρετικά σοβαροί. Κύριο αίτημά τους, όπως διατυπώθηκε και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οικονομική στήριξη. Όπως λένε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και μεγάλα. Αφενός δεν έχουν ουσιαστική συμπαράσταση από τον ΕΛΓΑ, αφετέρου η τιμή του ελαιολάδου πέφτει συνεχώς. Η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιολάδου είναι κύρια πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της Βόρειας Κυνουρίας και σήμερα, εν έτει 2020 και ύστερα από πολλούς λάθος χειρισμούς και κακή εκτίμηση της κατάστασης, πολλοί ελαιοπαραγωγοί δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ελιά και το λάδι στις 17 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή διαβούλευσης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση δεν έχουν κληθεί ελαιοπαραγωγοί, αλλά έμποροι και ελαιοτριβείς, καθώς και πολίτες. Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδικάρης, πρόεδρος ελαιοπαραγωγικού συνεταιρισμού, εκφράζει την απορία του για τη μη πρόσκληση των παραγωγών στη διαβούλευση, ενώ λέει ξεκάθαρα ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παρενέβη για να ζητήσει τη στήριξη του Δήμου, μάλλον δεν έγινε αντιληπτός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μας είπε ότι οι συνεταιρισμοί δεν κλήθηκαν στη διαβούλευση, παρότι είναι θεσμικά όργανα σε άμεση σχέση με την ελιά και το λάδι και ότι οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν ξεκάθαρα οικονομική στήριξη και να βγει ο Δήμος μπροστά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Πάντως, η πρόσκληση του Δήμου αναφέρει: «Σας καλούμε σε δημόσια ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, που θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 3 του Ν-3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση, στο παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης: 1) Συζήτηση και κατάθεση απόψεων – προτάσεων, από τους ελαιοπαραγωγούς, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς – αναζήτηση πιθανών λύσεων». Συνεπώς, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν προσκληθεί.

Ο κ. Περδικάρης, μάλιστα, έγραψε στο Facebook:

«Διάβασα την ανακοίνωση της Επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για την σύσκεψη που θα γίνει στις 17 του μήνα με θέμα ελιά και ελαιόλαδο. Προσκεκλημένοι έμποροι ελαιοτριβείς και πολίτες... μάλλον την προηγούμενη φορά που ήμασταν στο ΔΣ δεν έγινε αντιληπτό τι ζητάμε.. Παντως αυτό που ζητάμε δεν έχει σχέση με εμπόρους κλπ... Ζητήσαμε από τον Δήμο να υπάρξει βοήθεια για οικονομική στήριξη από την πολιτεία στους ελαιοπαραγωγούς για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε γιατί πλέον το θέμα είναι η επιβίωση των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών και κατ' επέκταση της περιοχής που βυθίζεται στην φτώχεια..μας ακουμπάει όλους. Σε λίγο θα γίνει πιο κατανοητό....ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξης εκεί ζητάμε να μπει μπροστά ο Δήμος.. .ρωτάνε πολύ για τον ρόλο του ΕΛΓΑ... είναι αμαρτωλή ιστορία μην περιμένουμε τίποτα.. ..στην Επιτροπή διαβούλευσης δεν έχουν κληθεί οι δυο συνεταιρισμοί..ο ένας έχει έδρα το Άστρος ο άλλος τα Δολιανά.. .Η Ένωση Νέων Αγροτών Αρκαδίας έδρα Άστρος...η Ομάδα παραγωγών Κουτρούφων ..σαν θεσμικά όργανα που έχουν αμεσότητα με το προϊόν. Σας ευχαριστώ».

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει όλες οι πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν με ειλικρίνεια. Η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και γενικά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας ακούγεται πάντοτε προεκλογικά, όμως, παρότι για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντική, πάντοτε μένει στα χαρτιά ή απλώς στα ευχολόγια.

Γαλανιάδη Εύα

Σχόλια επισκεπτών

Κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα έρθει ο κορεσμός ,τόσο στην βρώσιμη ελιά καθώς και στο λάδι,επειδή στην πατρίδα μας φυτεύτηκαν εκατομύρια δέντρα και επειδή έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλες χώρες. Άρα χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Γι αυτό χρειάζεται εθνική στρατηγική, χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται ποιότητα , χρειάζεται σχέση εμπιστοσύνης παραγωγού καταναλωτή, χρειάζεται καλό προιόν. Μόνο με οργάνωση σε ομάδες -ενώσεις....μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν προκειται να γίνει τίποτα. Απλώς ο καθένας θα λέει το δικό του και την εξυπνάδα του.

Του χρόνου θα έχει ένα ευρώ το λαδι αφού δεν αντέδρασε κανένας όταν έπρεπε.τωρα ολοι κροκόδειλια δάκρυα ,αλλά φταίνε και οι παραγωγοί το δίνουν όσο όσο και μαλώνουν και μεταξύ τους λέγοντας εμένα μου έβαλε δέκα λεπτά ποιο πάνω και το έδωσα .για όλα τα κακα αν όχι τα περισσότερα έχουμε και εμείς μεγάλη ευθύνη

Το Ισπανικό λάδι είναι σχεδόν το μισό της παγκόσμια παραγωγής. Η Αμερική έχει βάλει δασμούς στο Ισπανικό λαδι,είναι πανάκριβο και δεν παίρνουν Ισπανικό λάδι εκεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο περίσσευμα στην Ευρώπη.Υπ όψην ότι έχουν μπει στο παιχνίδι δυνατά Πορτογαλία και Τυνησία.Δεν είναι εύκολα τα πράγματα

Μας έφαγε ο ατομισμός και ο κακός εγωισμός. Με την τακτική της παραλυσίας και της αδιαφορίας κλείσαμε την ΕΝΩΣΗ κάνοντας κακό σε ποιον;Έλεγξαν ποτέ τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ως όφειλαν τα οικονομικά στοιχεία; Ψήφιζαν τον ποιο ικανό; Ζήτησαν εξηγήσεις; Το μόνο που λέγαμε τα φάγανε και σόλαρε η ΕΝΩΣΗ. Τρίχες κατσαρές ,αυτό βόλευε τους ιθύνοντες , άλλο που δεν ήθελαν. Αν κοιτάξει κάποιος με προσοχή θα βρει διαχρονικά όλα τα αίτια που έκλεισε . ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio