Προτάσεις Βέμμου και Οδ. Κωνσταντινόπουλου για το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά (pics)

Παρ, 17/01/2020 - 19:04
Image
Image

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 18:00 διοργανώθηκε δημοτική επιτροπή διαβούλευσης στο Άστρος, στην αίθουσα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα: «Συζήτηση και κατάθεση απόψεων – προτάσεων, από τους ελαιοπαραγωγούς, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς – αναζήτηση πιθανών λύσεων».

Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Γιώργου Καμπύλη και την τοποθέτηση του προέδρου Επιμελητηρίου Γιάννη Τρουπή, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Σταύρος Βέμμος, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια εταιρία που έχει λάβει υπόσταση στον Πειραιά για την ελαιοκομία, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και του κοινού. Μάλιστα, ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος αυτής της εταιρίας. «Μέσα στον Φεβρουάριο θα κάνουμε μια μεγάλη ημερίδα, με την Παναρκαδική Ομοσπονδία, και θα καλέσουμε τον Δήμο και τον περιφερειάρχη. Το θέμα δεν είναι μόνο της περιοχής μας». Ακολούθως, αναφέρθηκε στα αίτια που έφεραν το ελαιόλαδο σε αυτή την κατάσταση, μιλώντας για το ισπανικό λάδι και δίνοντας εξηγήσεις για την πτώση του ελληνικού λαδιού. Όπως είπε, η Τυνησία θα εξαγάγει 500.000 τόνους λαδιού, κάτι που πιέζει πολύ την ελληνική παραγωγή. Στη συνέχεια, μίλησε για το κόστος του λαδιού εφέτος που ξεπέρασε τα 3 ευρώ το κιλό για τις παραγωγές. «Αν συνεχιστεί αυτό, θα πάμε στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αυτά που χρειάζονται, είναι καλύτερη διοργάνωση του εμπορίου, να ανοίξουμε τις αγορές, και θέτω ένα ερώτημα: να πάμε περισσότερο στην επιτραπέζια ελιά και σε άλλες καλλιέργειες; Η επιτραπέζια ελιά δεν είχε τα προβλήματα του ελαιολάδου», υπογράμμισε.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Κορασίδης, ως εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος μετέφερε τον προβληματισμό και τις θέσεις του βουλευτή για το ελαιόλαδο. Αναφέρθηκε στην κρίση εισοδήματος, που έχει τρεις συντελεστές: κακές καιρικές συνθήκες και ασθένειες που έπληξαν τις ελιές, οι δασμοί και η ισπανική ελιά αλλά και είπε: «Πρέπει να ληφθεί ένα θετικό μέτρο. Πρέπει να τελειώνει το θέμα των αποζημιώσεων. Να οργανωθεί η αγορά, καθώς η μεταφορά του κόστους ενός μεγάλου εμπόρου μεταφέρεται στους παραγωγούς. Οι μεγάλοι έμποροι πέρασαν το κόστος στους παραγωγούς. Δεν πρέπει όταν έχουμε παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου να γίνονται οι εισαγωγές, γιατί συμπιέζονται οι τιμές. Και, τέλος, το ωραίο ελληνικό περιβάλλον που προτιμούν τόσα εκατομμύρια τουρίστες δεν θα ήταν τόσο ωραίο αν σε όλες τις ελληνικές ακτές δεν υπήρχαν οι ελιές. Οι άνθρωποι του τουρισμού, εστίαση και ξενοδοχεία, πρέπει να φέρουν σε επαφή τους τουρίστες με το ελληνικό ελαιόλαδο».

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio