Παναγιώτης Μαντάς: Η νομιμότητα στο τέλος θριάμβευσε ακόμή μία φορά

Sat, 31/08/2019 - 08:06

Λίγες ημέρες  πριν την παράδοση των καθηκόντων μας στην νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, υπεγράφησαν – επιτέλους – τα συμφωνητικά ανάμεσα στη ΔΕΥΑ ΒΚ και τους εργολάβους για δυο πολύ σημαντικά έργα στον τόπο μας:

το έργο: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1.846.774,19 € και

το έργο: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 675,00,00 €.

Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ελλάδας).

Ας δούμε όμως λίγο το ιστορικό των δύο αυτών έργων, από την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ) μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων και την έναρξη υλοποίησής τους:

Στις 13/12/2017, μετά την θετική αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας, υπεγράφησαν οι Αποφάσεις Ένταξης στο Ε.Π. Πελοποννήσου των δύο έργων. Την ίδια ημέρα ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης έσπευσε να «αυτοανακηρυχθεί» σε σωτήρα της Βόρειας Κυνουρίας (13/12/2017 : Ο Περιφερειάρχης «έδινε λύση» στο πρόβλημα ύδρευσης…   https://www.drt915.gr/sto-ep-peloponnisos-2014-20-erga-idrefsis-se-perioches-tis-arkadias/).

Να τονίσουμε εδώ, προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων, πως τα έργα εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ύστερα από συλλογική προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής κάποιου πολιτικού προσώπου. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξης στα Κοινοτικά Προγράμματα είναι ανταγωνιστικές. Συνεπώς τα εύσημα πρέπει να δοθούν στα στελέχη της ΔΕΥΑ ΒΚ που υπέβαλαν ώριμες προτάσεις και πλήρεις φακέλους, καθώς και στα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που αξιολόγησαν απολύτως αξιοκρατικά τις υποβληθείσες προτάσεις.

Αμέσως μετά την ένταξη και συγκεκριμένα μια εβδομάδα μετά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους έσπευσε να «υποβάλει τα σέβη του» στο κ. Τατούλη και να τον ευχαριστήσει προσωπικά για την ένταξη των έργων και ιδίως του έργου της Ύδρευσης Παραλίου Άστρους… (21/12/2017 : Ευχαριστήριες δηλώσεις  του Προέδρου τ.κ. στην Περιφέρεια!!!!!  https://www.astrosnews.gr/b-kynoyria/eycharisties-apo-ton-proedro-tk-par-astroys-pros-ten-periphereia-gia-ten-allage-diktyoy)

Μέσα σε εκπληκτικά γρήγορο χρόνο – δεδομένου ότι ήταν απολύτως ώριμα – στις 16/3 2018 τα έργα δημοπρατήθηκαν! Να τονίσουμε ότι προ της δημοπράτησης προηγήθηκε η υποβολή και προέγκριση των σχετικών τευχών από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. (16/3/2018 : Δημοπράτηση των έργων:   https://www.kalimera-arkadia.gr/voria-kynouria/item/82264-paralio-astros-neo-ergo-gia-tin-antikatastasi-kataskevi-tou-eksoterikoy-agogoy-ydrefsis.html) Το σημειώνουμε αυτό για να καταδείξουμε το γεγονός πως όταν υπάρχει πραγματική θέληση και δεν παρεισφρέουν «άλλα» ζητήματα στη διοικητική διαδικασία, αυτή μπορεί να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται τάχιστα. Θα αντιληφθείτε διαβάζοντας στη συνέχεια…

Στις 23/5/2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός (https://www.youtube.com/watch?v=aU5sMyiIf6I) με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων.

Από σημείο αυτό ξεκινούν τα «απίθανα» και τα παράλογα, που αν δεν έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση των έργων (και κυρίως του Παραλίου Άστρους, διότι γι’ αυτό έγινε όλη η «φασαρία») θα περιορίζονταν στο επίπεδο του ευτράπελου. Όμως, κατέληξαν να γίνουν ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

Για να μην κουράζουμε με λεπτομέρειες – τεχνικής και διαδικαστικής φύσεως – παραπέμπουμε ευθέως στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις 2/5/2019 (έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών!!!) με το ιστορικό του έργου… https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/193487_ston-aera-2-ekat-eyro-gia-astros

Φαίνεται το δημοσίευμα αυτό θορύβησε πολλούς… Ουδείς βέβαια προέβη στην παραμικρή διάψευση, ο δε επικοινωνιακός μηχανισμός του απερχόμενου Περιφερειάρχη φρόντισε να «θάψει» το δημοσίευμα στα MME της Περιφέρειας.

Όμως, ως εκ θαύματος, αμέσως μετά, στις 10/52019, η Διαχειριστική Αρχή εξέδωσε τις πολυπόθητες Προεγκρίσεις Υπογραφής Συμβάσεων (τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή για να υπογραφούν επιτέλους οι συμβάσεις με τους νόμιμους αναδόχους). Όμως, αν νομίζετε ότι η σύμφωνη αυτή γνώμη δόθηκε έτσι απλά, πλανάστε… Η Διαχειριστική Αρχή  επέβαλε με το «έτσι θέλω» περικοπή ύψους 5%  (2,5% σε κάθε έργο – συνολικού ύψους περίπου 50.000 €).

Προφανώς, αυτή αποτέλεσε μια τελευταία επίδειξη πυγμής από έναν δημόσιο  λειτουργό που εκ της θέσεώς του όφειλε και οφείλει να λειτουργεί  αδέκαστα και με απόλυτη διαφάνεια και όχι να ενεργεί ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ και «καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων του» όπως ακριβώς ευθέως αυτό διαπιστώνεται από την Απόφαση της Ανώτατης Αρχής Επίλυσης Προδικαστικών Προσφυγών (απόφαση 52/2018).

Βέβαια, επί της «ποινής» αυτής η ΔΕΥΑ ΒΚ έχει ήδη υποβάλει την προβλεπόμενη ένσταση και θα ενεργήσει τα δέοντα ώστε να μην επιβαρυνθεί το ταμείο της (το οποίο είναι στην ουσία «ταμείο των δημοτών της Βόρειας Κυνουρίας») ένα παράλογο και αυθαίρετο «πρόστιμο».

Κανένας επίσης, απ’ όσους έτρεχαν να προβάλουν την ένταξη των έργων ως «προσωπική τους επιτυχία» και να δρέψουν «δάφνες δόξης» δεν είχε την ευαισθησία και την ευθιξία να ζητήσει έστω ένα συγγνώμη για την πολύμηνη αυτή κωλυσιεργία… Πόσο μάλλον να αναζητήσει ευθύνες μέσω διενέργειας ΕΔΕ…

Κι ενώ όλοι πλέον περίμεναν την υπογραφή – επιτέλους – των συμβάσεων, ξαφνικά προέκυψε – πραγματικά από το πουθενά – άλλη, νέα καθυστέρηση: Η (απολύτως τυπική) θεώρηση της νομιμότητας της Απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ ΒΚ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιφέρειας στην Τρίπολη για την κατακύρωση του διαγωνισμού καθυστέρησε για άλλους 2,5 μήνες! Η προεκλογική περίοδος έφταιγε, άραγε;

Έτσι, με καθυστέρηση πέραν του ενός έτους, φτάσαμε μόλις χθες (29/8/2019) στην υπογραφή των συμβάσεων με τους εργολάβους.

Επιτέλους, μια μακρά και επίπονη – όχι με δική μας ευθύνη, αλλά με κύρια ευθύνη του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενήργησε κατ΄ επανάληψη αυθαίρετα και παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία – διαδικασία έφτασε σε αίσιο τέλος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης ευσήμων σε όλους όσους εργάστηκαν άοκνα και με συνέπεια για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η υπόθεση αυτή ας αποτελέσει το τελευταίο «δείγμα γραφής προς αποφυγήν» μιας περιόδου που σημάδεψε με μελανά χρώματα την πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες και συμπεριφορές και ας δούμε πλέον όλους τους δημόσιους λειτουργούς να τιμούν τις θέσεις ευθύνης τους και να μην αυθαιρετούν.

Όλο αυτό το διάστημα, οι διακοπές νερού στο Παράλιο Αστρος και το Κορακοβούνι, συνεχίζονταν. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ήταν οι άνθρωποι που άκουγαν στωικά όλη τη γκρίνια κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών. Οι πραγματικοί αυτουργοί της καθυστέρησης, ο κ. Τατούλης και οι παράγοντες του δηλαδή, όχι μόνο έμεναν στο απυρόβλητο, αλλά με μεγάλη άνεση έκαναν τον προεκλογικό τους αγώνα στηριζόμενοι και υποστηριζόμενοι από ντόπιες δημοτικές παρατάξεις και με το επιχείρημα ότι ο Δήμαρχος δεν συνεργάζεται. Επιτέλους πρέπει να εξηγήσουμε ότι ήταν και είναι επιλογή μας να μην συνεργαστούμε με όποιους βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση έργων στον τόπο μας. Η πολιτική έχει τα όριά της.

Υπεράνω αυτής είναι οι νόμοι. Οι νόμοι υπάρχουν και οφείλουμε όλοι να τους σεβόμαστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Comments

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 08:31 Permalink

Δήμαρχε ήσουν άξιος όλη την εκλογική σου θητεία!!! Κατάφερες να πάρεις όλα τα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα που έβγαιναν για να δημιουργήσεις τον δήμο που ονειρευόσουν!!! Εννοείται πως μετά το δημοσίευμα σου θα σπεύσουν πάλι να σε διαψεύσουν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις...αλλά οποιος διαβάζει ξέρει!!!! Ας δούμε τι θα γίνει στον δήμο απο εδώ και πέρα!!!

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 10:51 Permalink

Δήμαρχε μπράβο σου! Παραδίδεις ένα Δήμο πολύ καλύτερο από αυτόν που παρέλαβες. Όλα αυτα τα χρόνια με λίγα λόγια και πολύ δουλειά. Δεν υπήρξες λαικιστής και δεν ενέδωσες στα κλγνωστά κέντρα και γί αυτό έχασες. Κρίμα για το τόπο.

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 11:34 Permalink

Με πεθαμένες κοινοτοπίες της πλάκας και τον πρόθυμο σχολιαστή που σπεύδει να πετάξει την μπαρούφα από κάτω για να δοξαστεί το ανύπαρκτο έργο που καταδικατηκε στις εκλογές δεν πας ούτε μέχρι το Κιβερι. Για ποιο έργο μιλάμε; Υπάρχει έστω και ένα; Ούτε τη ραχουλα δεν έφτιαξες. Γιώργο Καμπύλη βγάλε στην δημοσιότητα τους ισολογισμούς των ετών που βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι κι ενημέρωσε τους πολίτες της Β. Κυνουρίας για το πόσο στοίχισε η πιο στείρα 5ετια του δήμου.

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 12:16 Permalink

Ο τελευταίος σχολιαστής νομίζω κοιμάται όρθιος!!! Σε ποιους ισολογισμούς αναφέρεσαι;; σε αυτούς που ψηφίστηκαν;;

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 13:02 Permalink

Ισως ο πιο άξιος και ικανός Δήμαρχος της χώρας.
Δε γύρναγε όμως στα καφενεία και στα μπαρ,δεν έκανε τον κλαμμένο στις κηδείες,δε χόρευε στα πανηγύρια,δε μιλαγε συνέχεια στα τηλέφωνα,δεν εξυπηρετούσε τα παράνομα μικρορουσφέτια του καθενός κι έτσι έχασε.
Δεν ήταν επικοινωνιακός.
Ο σοφός λαός έχει άλλα κριτήρια και έκρινε ότι έχει την πολυτέλεια να διώξει τον Μαντά που είναι από μόνος του ένας στρατός τεχνοκρατών , μηχανικών,πολιτικών,διαπραγματευτών.
Η δικαίωσή του όμως έρχεται και μάλιστα πολύ γρηγορα.Το σημερινό ήταν μόνο η αρχή.

Submitted by Διαμαντής on Sat, 31/08/2019 - 14:02 Permalink

Θα μας μείνεις αξέχαστος Τάκη Μαντά.
Σας έκανε ο Σκαντζός να παραμιλατε.
Περαστικά σας και κοιτάτε να βάλετε μυαλό κοίτα να κόψεις τις εμπαθειες γιατί δεν σε βγάζουν σε καλό.

Submitted by δημοτης on Sat, 31/08/2019 - 14:38 Permalink

Μην ανησυχείτε,δεν πρόκειτε να τον ξεχάσετε.Θα είναι παρών παντού και θα περιμένει στη γωνία.Λυπάμαι ήδη όποιον δεν θα είναι ακέραιος στα καθήκοντά του,όποιον θα κάνει χατίρια σε φίλους,όποιον θα πάει να φάει,όποιον συκοφαντήσει.

Submitted by Anonymous on Sat, 31/08/2019 - 14:40 Permalink

ε ...οχι και ηρωας ρε παιδια !!!! κριθηκε στις εκλογες και εχασε . ΤΕΛΟΣ. Τωρα τι φταιει ας κανει μονος του την αυτοκριτικη του . Γιατι δεν μας λεει τιποτα για τις αποφασεις της τελευταίας στιγμης ,αυτη για την αναθεση στον ΠΑΡΝΩΝΑ και για το δημαρχειο ,που κριθηκαν ομοφωνα παρανομες και γι αυτο ακυρωθηκαν ??? Γιατι δεν μας λεει για το χρεος του δημου που εκτοξευτηκε περιπου στα 1.800.000 ευρω ??? ποιος θα τα πληρωσει ??? Γι αυτα δεν θα βγαλει δελτιο τυπου?? ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ .....................................

Διαμαντη, σου πείραξε τον τατουλη ο Μαντας και ζορίζεσαι; Τι σχέση έχει ο σκαντζος; Αν ψάχνεις για παραμιλητα, πήγαινε σε αυτούς που ακόμα ψάχνουν τον περιφερειάρχη. Στο αστρος έχετε απομείνει αρκετοί που δεν το πάτε κάτω....

Submitted by ΠΟΝΤΙΚΙ on Sun, 01/09/2019 - 08:23 Permalink

Κύριε Νίκα αν προτείνεται για πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου τον Σκαντζό τότε να είσθε σίγγουρος οτι δεν ψηφισθεί ουτε απο την δική μας παράταξη.Αν κάτι τέτοιο συμβεί τοτε το περιφερειακό συμβούλιο θα το μετατρεψει σε αρένα του BOX. Ο ανθρωπος έγραψε μελανή ιστορία στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio