Μωραΐτικοι χοροί και τραγούδια από τη Βόρεια Κυνουρία

Τρί, 30/04/2019 - 11:14
Image

Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό ---

Μωραΐτικοι χοροί & τραγούδια

από τη Βόρεια Κυνουρία του νομού Αρκαδίας

Εισήγηση - Διδασκαλία: Εμμανουήλ Γύφτος

Συνεχίζονται με επιτυχία οι σεμιναριακού τύπου κυριακάτικες συναντήσεις για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 7η συνεχή χρονιά, που τώρα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Χορευτικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας) στο κέντρο της Αθήνας.

Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 προσκεκλημένος μας, για πρώτη φορά στις κυριακάτικες σεμιναριακές συναντήσεις του ΚΕΠΕΜ, ο Εμμανουήλ Γύφτος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Δάσκαλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με καταγωγή από το Καρακοβούνι της Βόρειας Κυνουρίας –και άρρηκτους δεσμούς με τη γενέτειρά του καθώς κατοικεί μόνιμα στο Καρακοβούνι και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή– ο οποίος θα μας παρουσιάσει πρωτότυπο αυθεντικό υλικό, με ιδιαίτερη λαογραφική αξία, για πρώτη φορά οργανωμένο σε σεμιναριακή μορφή, προερχόμενο από την ερευνητική εργασία του, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη 20 χρόνια και διαρκώς εμπλουτίζεται.

Μωραΐτικοι χοροί και τραγούδια της Αρκαδικής γης, άγνωστα και «ακυκλοφόρητα» –καρπός των αδιάκοπων επιτόπιων καταγραφών του Εμμανουήλ Γύφτου– καθώς και άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, θα έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε στο σεμινάριο αυτό, σε μια πρώτη προσέγγιση στην παλαιά –και εν πολλοίς ξεχασμένη– χορευτική, μουσική και ποιητική παράδοση της Βόρειας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική φόρτιση.

Ενδεικτικά: Ο χορός “τρίο”, μορφή συρτού “στα τρία”, με μεγάλη ποικιλία παλαιών τοπικών τραγουδιών – ο 4σημος “συρτός” και ο 7σημος συρτός “καλαματιανός” με τις τοπικές χορευτικές παραλλαγές τους και έμφαση στον ιδιαίτερο ρόλο του πρωτοχορευτή – ο “τσ(ι)άμικος” πηδηχτός ή “κλέφτικος”, με το ιδιαίτερο ύφος και τις εκδοχές της ευρύτερης περιοχής – ο “Τσακώνικος”, χορός “κλειστός” σε 5σημο ρυθμό, όπως τον συναντάμε στα χωριά της Τσακωνιάς και κυρίως στον Πραστό – και, “διπλοί” (διμερείς) χοροί, σε ενδιαφέρουσα ποικιλία κινητικών και ρυθμικών εναλλαγών, όπως οι: «Δέντρο είχα στην αυλή μου…» (7σημος χορός “μέσα-έξω” που εναλλάσεται με συρτό “καλαματιανό”, καταγεγραμμένος στο Καρακοβούνι και στον Άγιο Ανδρέα) – «Απ’ την πόλη κατεβαίνω…» (4σημος χορός, προερχόμενος από το χωριό Άγιος Πέτρος και καταγεγραμμένος στο Καρακοβούνι, ο οποίος ομοιάζει με τον “Αραχωβίτικο” από τις γειτονικές Καρυές [Αράχοβα] Λακωνίας) – «Οι συμπεθερούλες» (ελεύθερου ρυθμού, στο πρώτο του μέρος, που εναλλάσεται με 4σημο “συρτό”, στο δεύτερο, σκωπτικός, μιμητικός χορός, από το γαμήλιο γλέντι, καταγεγραμμένος στο Καρακοβούνι) – «Ο μέρμηγκας» (4σημος χορός με αλληλοδιαδοχή χορού “στα τρία” και “συρτού”, καταγεγραμμένος στα Βέρβενα) κ.ά.

Επίσης, τα: «Τρία μωραϊτόπουλα…», συρτός χορός “μπρος-πίσω”, καταγεγραμμένος στην περιοχή του Καρακοβουνίου – και, «Η Βέργω», εθιμικό δρώμενο (μιμόδραμα) από τη διαδικασία του γάμου, με συμβολικό ευετηρικό & ευγονικό χαρακτήρα, καταγεγραμμένο στα χωριά Άγιος Ανδρέας, Καρακοβούνι, Πραστός.

Όλα αυτά, μαζί με μιαν ανθολογία παλαιών δημοτικών τραγουδιών με πλουσιότατη θεματολογία, καταγεγραμμένων “από στόματος λαού”, είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα & σπάνια δείγματα της πλούσιας Αρκαδικής χορευτικής και μουσικοποιητικής παραδοσιακής δημιουργίας της Βόρειας Κυνουρίας, που θα μας μεταδώσει ο Εμμανουήλ Γύφτος, ένας σεμνός κι ανιδιοτελής εργάτης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σ’ αυτή την ολοκαίνουργια και πολύ ενδιαφέρουσα σεμιναριακή μας συνάντηση.

Χριστός Ανέστη!

>>> Προσοχή! Φροντίστε εγκαίρως για την δήλωση συμμετοχής - προεγγραφή σας, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

- Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00

Χώρος: Αίθουσα Χορευτικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας) - Κέντρο Αθήνας

- Εισήγηση – Διδασκαλία: Εμμανουήλ Γύφτος
- Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 €

Δηλώσεις συμμετοχής:

- facebook
- info@kepem.org
- 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 4-9μ.μ. καθημερινές)
---------------------------

Φωτογραφία: Λαϊκοί οργανοπαίχτες της Βόρ. Κυνουρίας. Αλέξανδρος Κασκαμπάς (πίπιζα), Γιώργος Καμπύλης (κλαρίνο, τραγούδι), Χαράλαμπος Καμπύλης (τούμπανο). Άστρος, 2019, Φωτογραφικό Αρχείο Εμμανουήλ Γύφτου.

------------------------------------------------------------------------------

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Μανώλης Γύφτος γεννήθηκε το 1973 στο Κορακοβούνι Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Τελείωσε την Α’βαθμια εκπαίδευση στο χωριό του. Γυμνάσιο πήγε στον Άγιο Ανδρέα και Λύκειο στο Άστρος.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στο χωριό του όπου ζει μόνιμα και συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς της Βόρειας Κυνουρίας και του Άργους ως καθηγητής ελληνικών χορών.

Από μικρός έζησε βιωματικά τα πανηγύρια, τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Από το 1997 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα του χορευτικού φαινομένου της επαρχίας Κυνουρίας και της Αργολίδας.

Το 1999 κατέθεσε διπλωματική εργασία για τον Τσακώνικο χορό στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΕΚΠΑ κατόπιν διετούς επιτόπιας έρευνας στα χωριά της Τσακωνιάς.

Σήμερα σπουδάζει Λαογραφία και συνεχίζει την επί είκοσι δύο χρόνια έρευνα στα χωριά της Κυνουρίας για το χορό και την μουσική.

Από το 2002 εργάζεται στην Α’βάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολεία της Κυνουρίας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio