Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Άγιο Ανδρέα

Τρί, 30/01/2018 - 08:42
Image

   Με τη δέουσα λαμπρότητα αναμένεται να τιμηθεί και φέτος η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Άγιο Ανδρέα.

     Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής  και ώρα 19:30 θα τελεστεί Μέγας  Πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η  λιτάνευση της εικόνας στο χωριό υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Το παρών αναμένεται να δώσουν αρκετά πρόσωπα από το θρησκευτικό και πολιτικό χώρο.

 Έπειτα, θα ακολουθήσει δημοτικό γλέντι από το Σύλλογο Φίλων Πραστού, στο Κέντρο «Πλατάνια». Θα μας διασκεδάσουν ο Γιάννης Σιέττος, η Γιώτα Κόκκορη και ο Κώστας Μπάος.

 Ανήμερα της εορτής και ώρα 7:30, θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τι γιορτάζουμε

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Χριστιανική πίστη γιορτάζει την Υπαπαντή του Χριστού, μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

 Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Ετυμολογικά σημαίνει προϋπάντηση.

Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.

     Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

     Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio