Τέλος οι πλαστικές σακούλες

Τρί, 02/01/2018 - 14:14
Image

Σύμφωνα λοιπόν με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση της πλαστικής σακούλας στους καταναλωτές

Από την αρχή του έτους οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Πρακτικά το τέλος έχει και ΦΠΑ και άρα είναι συνολικά 3,72 λεπτά και 8,68 λεπτά αντίστοιχα.

Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εφοδιάζονται στο ταμείο των σημείων πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, τσάντες μεταφοράς και να τις τοποθετούν σε εμφανές στους καταναλωτές και προσιτό σημείο.

Ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

Να μειωθεί δραστικά η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα –όπου σήμερα ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ετησίως– σε 90 ανά κάτοικο, έως το 2020. Το ειδικό τέλος θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Εάν, πάντως, διαπιστωθεί ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, μπορεί να αποφασισθεί ακόμη και πλήρης απαγόρευσης εμπορίας για ορισμένα είδη σακούλας.

Μετά από αυτή την αυστηρή απαγόρευση της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας τις υφασμάτινες τσάντες για να μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε και χωρίς να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio