Εθνικό πένθος: Πάνω από 20 νεκροί στις φωτιές της Αττικής

Τρί, 24/07/2018 - 07:50
Image

Ξημερώματα Τρίτης 24 Ιουλίου 2018. Η Ελλάδα ζει μία ακόμη εθνική τραγωδία, μετά τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική πριν από οκτώ μήνες. Η χώρα θρηνεί τουλάχιστον 20 άτομα που σκότωσε η πύρινη λαίλαπα η οποία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική. Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάτωχρος ανακοίνωσε επίσημα ότι τουλάχιστον 20 ήταν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι εκείνη την ώρα, όπως είχαν αναφέρει τα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα.

Ακόμη, όπως είπε, «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».

Στις δηλώσεις που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».

Υπογράμμισε ότι «από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα». Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

«Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους», ανέφερε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά». Επισήμανε ότι η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον ένα κορίτσι 15 ετών κι ένα βρέφος έξι μηνών. Εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσα στους νεκρούς θα υπάρχουν κι άλλα ακόμη παιδιά.

 

Εντοπίστηκαν νεκροί και μέσα στη θάλασσα

Το in.gr αναφέρει ότι εκτός από απανθρακωμένα άτομα, εντοπίστηκαν και νεκροί στη θάλασσα. Αυτή τη στιγμή, στο λιμάνι της Ραφήνας μεταφέρονται με καΐκι σοροί ατόμων που περισυνελέγησαν από τη θάλασσα. Στο Μάτι βρέθηκαν 6 απανθρακωμένες σορούς.

Πρόκειται για ανθρώπους που μέσα στον πανικό τους έπεσαν στο νερό για να σωθούν από τη φωτιά. Τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τη Ραφήνα.

Επιπλέον υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Τουλάχιστον 56 άτομα που έχουν εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύονται σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Αττικόν. Από τους τραυματίες οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι.

arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio