Άποψη: Γαλάζια σημαία από …νάιλον αντιλήψεις

Δευ, 07/05/2018 - 20:29
Image

Σε λίγες ώρες η ακτή Καλλιστώ του Παραλίου Άστρους ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να παραλάβει την βράβευση της από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης η οποία συμβολίζεται στην απονομή της Γαλάζιας Σημαίας για το έτος 2018. Μάλιστα η βράβευση θα συντελεστεί και «εντός έδρας» αφού το Παράλιο Άστρος θα φιλοξενήσει την ετήσια εκδήλωση ανακοίνωσης-απονομής των Γαλάζιων Σημαίων για ελληνικές ακτές και μαρίνες. Μια εκδήλωση ωφέλιμη στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας και γι’ αυτό καλοδεχούμενη κι επαινετέα.

Η βράβευση της κεντρικής ακτής του Π. Άστρους, η οποία είναι και η μοναδική της Π.Ε. Αρκαδίας που βραβευόταν μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται είτε σε διαδοχικά έτη, είτε διακεκομμένα, ανάλογα με το ενδιαφέρον ή την αδιαφορία των τοπικών αρχών, από τις αρχές της δεκαετίας ’90, με την αλήστου μνήμης κοσμοπολίτικη πλαζ και τον τότε πρόεδρο Απόστολο Ι. Δουζένη, ο οποίος εισήγαγε τον θεσμό στον τόπο μας. Έκτοτε αρκετοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης είτε την διατήρησαν, είτε την απώλεσαν.

Η τελευταία φορά που διακόπηκε η διαδοχική απονομή της, ήταν σχετικά πρόσφατα, όταν το 2015, δεν κατατέθηκαν καν τα απαραίτητα έγγραφα για την απονομή της, με αποτέλεσμα (ευτυχώς παρενθετικά μόνο για ένα έτος) την δυσφήμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η αιτία απώλειας της Γαλάζιας Σημαίας μόνο για το έτος 2015, την οποία ανέδειξε τότε το ρεπορτάζ του astrosnews ήταν η ολιγωρία των υπεύθυνων της δημοτικής αρχής να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών. Αυτή ήταν και η δήλωση του υπεύθυνου της Ε.Ε.Π.Φ με τον οποίο είχαμε επικοινωνήσει, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως δεν συνέτρεχε κάποιος άλλος λόγος.

Παραδοχή …αυτοχειρίας

Από την πλευρά του όμως, ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Τάκης Μάντας παρουσίασε μια άλλη εκδοχή, λέγοντας στο δημοτικό συμβούλιο (Μάιος 2015) πως όσα γράφτηκαν για την απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας είναι ανακριβή και πως επίτηδες δεν την διεκδικήσαμε γιατί το μέρος δεν πληροί τις προδιαγραφές όπως για παράδειγμα δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο άρα δεν τη δικαιούται. Θέση την οποία όπως παρατηρήσαμε συνέχισε να υποστηρίζει (για την απώλεια του 2015) σε πρόσφατη συνέντευξη του στο astrosnews.

Αφού προσπεράσουμε την απαξιωτική για όλους τους προηγούμενους δημάρχους και προέδρους αναφορά πως μέχρι τότε κακώς έπαιρναν την Γαλάζια Σημαία, την καταρράκωση της αξιοπιστίας του ίδιου του οργανισμού που την αποδίδει ως αναξιόπιστου (αφού μέχρι τότε κακώς την έδινε, ποια η αξία της;) καθώς και την δυσφήμιση των ακτών του Παραλίου Άστρους ως «ακατάλληλες» αφού δεν είχαν τις προδιαγραφές μέχρι το 2015, το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Τι συνέβη από την άνοιξη του 2015 μέχρι την άνοιξη του 2016 και η σημαία επανήλθε κανονικά στην ακτή; Απ’ όσο γνωρίζουμε το δίκτυο της αποχέτευσης είναι ακόμα υπό κατασκευή και οι υποδομές, τουλάχιστον μέχρι σήμερα παραμένουν οι ίδιες με παλαιότερα. Άρα ποια ακριβώς είναι η ουσιαστική παρέμβαση που άλλαξε τα δεδομένα σε μια βράβευση που αποτελούσε …απλή υπόθεση ρουτίνας, για μια παραλία που στο κάτω κάτω βραβεύεται κάθε χρόνο με την εμπιστοσύνη χιλιάδων λουόμενων αλλά και επιχειρηματιών που επενδύουν και δραστηριοποιούνται γύρω από την εκμετάλλευση της;

Με ορόσημο τις επόμενες εκλογές κι όχι τις επόμενες γενιές

Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά και οι απαντήσεις τους ενδεικτικές της αντίληψης που επικρατεί γύρω από την αντιμετώπιση της τουριστικής ανάπτυξης και άλλων μεγάλων ζητημάτων που αφορούν την γενικότερη οργάνωση και τις υποδομές στην περιοχή μας. Πολλή εικόνα και λίγη ουσία, σχεδιασμός και ορίζοντας δράσεων μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είναι σαφώς πιο εύκολο να οργανώνουμε (αναγκαίες και καλοδεχούμενες) εκδηλώσεις αλλά πολύ δυσκολότερο να ολοκληρώσουμε μακρόπνοα έργα και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.

Είναι τόσο δύσκολη η διάνοιξη των προβλεπόμενων, από το …προαιώνιο σχέδιο πόλεως, δρόμων, είναι αδιαπέραστο εμπόδιο ο ορισμός μιας κανονιστικής πράξης ορθής κυκλοφορίας στην πλατεία και στο λιμάνι για να αποφεύγεται το κυκλοφοριακό μπάχαλο σε ώρες και μέρες αιχμής, είναι ανέφικτη η μόνιμη κατοχύρωση και ανάπλαση χώρων στάθμευσης, είναι αδύνατη η προστασία του κάστρου από την κατάρρευση (τουλάχιστον θα παίζουμε …βιολί όσο θα γκρεμίζεται όπως η ορχήστρα του Τιτανικού), είναι υπεράνθρωπο έργο η ανάπλαση 200 μ. δρόμου στην Σωκράτη Καλλίτση, είναι τιτάνιο έργο η γραφειοκρατική ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κτιρίου του ΟΤΕ που αποτελεί δημοτική περιουσία ή η ολοκλήρωση της ανακατασκευής μιας αξιοπρεπούς και ασφαλούς παιδικής χαράς;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα των ανοικτών ζητημάτων που θα παραμείνουν άλυτα μετά το σβήσιμο των προβολέων και την απαγγελία των «μεγάλων λόγων». Όπως και ζητήματα που μπορεί να ξεπερνούν τις οικονομικές και θεσμικές δυνατότητες της δημοτικής αρχής και να απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες και διεκδικήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας τα οποία βαλτώνουν ή μένουν στο περιθώριο, στο βωμό πρόσκαιρων προσωπικών διαξιφισμών και πολιτικών στρατηγικών.

Αναγκαίες υπερβάσεις, έστω και τώρα

Είναι κρίμα και προκαλεί πόνο ψυχής, σε κάθε έναν που νοιάζεται για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας μέσα από την αξιοποίηση των ίδιων των πλεονεκτημάτων του, να χάνονται συνεχώς οι ευκαιρίες και να περνούν τα χρόνια αναξιοποίητα και αντιμετωπιζόμενα ως απλοί εκλογικοί κύκλοι. Αντιλήψεις και νοοτροπίες που φάνηκε πως πήγαν να ξεπεραστούν τόσο από αξιόλογες προσωπικές δράσεις στην αυτοδιοίκηση όσο και από το σοκ που προκάλεσε η μεγάλη κρίση που βίωσε η χώρα και ο τόπος μας, να επανέρχονται και να γίνονται ξανά τροχοπέδη και αδιαπέραστο εμπόδιο για να προχωρήσει μπροστά η τοπική οικονομία και η κοινωνία. Ας τολμήσουν κι ας τιμήσουν την εντολή των πολιτών οι αρμόδιοι, σφραγίζοντας την ιστορία της περιοχής με την προσφορά τους κι όχι απλώς με τις εκλογικές τους επιδόσεις. Ο τόπος μας αξίζει και χρειάζεται περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες σοβαρού μακρόπνοου σχεδιασμού και ουσιαστικής δουλειάς και κατάργηση των …νάιλον ευκαιριακών σημαιών, του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, της μικροπολιτικής εξάρτησης και της εκλογικής υστεροβουλίας.

Γιώργος Παπούλιας

Tags

Σχόλια επισκεπτών

Εύλογη η απορία του αρθρογράφου με εύκολη όμως απάντηση...
Ο λόγος είναι η μικρότητα των πολιτικών που πολιτεύονται..
Φτωχοί στο μυαλό φτωχοί και στο πνεύμα.

Πολυ σωστο αρθρο,λεει τα αυτονοητα βεβαια,που οσοι διαθετουν ελαχιστο μυαλο τα βλεπουν. Θα μπορουσε βεβαια να επεκταθει και σε αλλα θεματα.. Δυστυχως προτεραιοτητα της Δημοτικης αρχης,περαν της ανικανοτητας, ειναι μονο η εξυπηρετηση προσωπικων συμφεροντων , ο ρεβανσισμος(βλεπε Προεδρο Παραλιου), η κοντρα με την περιφερεια ως ελπιδα αναδειξης τους και ο εμπαιγμος των δημοτων με θεωρητικες αοριστιες και γενικολογιες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio