Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα παρών στην οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελαφονήσου

Τετ, 18/09/2019 - 19:44
Image

Στο 1ο Συμπόσιο με θέμα: «Elafonisos 2025 … After the fire» στις 14/09/2019, που διοργανώθηκε από το Σωματείο «Σύλλογος για την Οικολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ελαφονήσου» στην Ελαφόνησο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ). Στην συνάντηση εργασίας που προηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου 14/9, παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Ελαφονήσου κυρία Ευσταθία Λιάρου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Γρηγόριος Νικ. Βάρρας, ξενοδόχοι και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκε ζωντανή τηλεφωνική σύνδεση από το νησί της Πάρου με την κυρία Ζάνα Κοντομανώλη ως εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Clean Blue Paros.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Συντονιστής του ΦΔ ΠΜΜΜ κ. Μπόγλης Αργύριος, «σύστησε» στους συμμετέχοντες τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, οι περιοχές αρμοδιότητας του οποίου διευρύνθηκαν σημαντικά, περιλαμβάνοντας πλέον εκτός από την υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του περιοχή ευθύνης [Κ.Υ.Α υπ’ αριθμ. 33999 (ΦΕΚ/353/ΑΑΠ/6.9.2010)], και δεκατέσσερις (14) περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος (κωδικός: GR 2540002). Επίσης παρουσιάστηκαν οι «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας» που έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή της Ελαφονήσου στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ, ΜΟΥΣΤΟΥ, ΜΑΙΝΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ» και που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020). Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την «1η Αποτίμηση Οικολογικής Καταστροφής από την Πυρκαγιά της 10-11 Αυγούστου 2019 στην Ελαφόνησο» όπως ανακοινώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης λίγες μέρες μετά το περιστατικό, στις 13/8.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας ο συντονιστής του ΦΔ παρουσίασε επιγραμματικά, τις δράσεις του ΦΔ ΠΜΜΜ που έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και αφορούν στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος (κωδικός: GR 2540002), δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 το οποίο διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση σε ικανοποιητικό βαθμό των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων, ενώ στη συνέχεια απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις του κοινού της εκδήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες της συνάντησης, εκπρόσωποι της Τ.Α., μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ξενοδόχοι, εστιάτορες, αλιείς κλπ. ενημερώθηκαν για τις προγραμματισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης που στοχεύουν κυρίως, στη βελτίωση του βαθμού διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ & 2009/147/ΕΚ), των οποίων ο σημερινός βαθμός κρίνεται μη ικανοποιητικός ή χρήζουν επαναλαμβανόμενης διαχείρισης, και σε δράσεις διαχείρισης και προστασίας ειδών και τύπων οικοτόπων εθνικού ενδιαφέροντος που αποδεδειγμένα χρήζουν προστασίας.http://www.fdparnonas.gr/symmetoxh-tou-fd-sto-1o-symposio-…/

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio