«Εὐμνημονεστέρως ἒχων μνημόνευσιν ποιοῦμαι»

Σάβ, 28/09/2019 - 15:53
Image

Έπαινος ο αρμόζων

            Τα διδάγματα του μεγάλου μας ηγέτη, του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ηχούν τόσο έντονα στα αυτιά μου και με κάνουν να μην ακούω, «ὣσπερ οἱ κορυβαντιῶντες», καμμία άλλη φωνή, κανένα άλλο πολιτικό κήρυγμα.

            Μεγίστη υπήρξε η φιλαλήθεια αυτού και θαυμαστή η απροσωποληψία του. Ίστατο πάντοτε υπεράνω των παθών, πανταχού δε διατηρούσε το πνεύμα γαλήνιο και τον τόνο της φωνής του ήσυχο και λελογισμένο.

            Η ορθή ερμηνεία των γεγονότων και η συναγωγή γενικών συμπερασμάτων μετά από πολλές επί μέρους κρίσεις του προσέδιδαν κύρος και τον καθιστούσαν «ἐπαγωγότατον», λίαν θελκτικό και ελκυστικό.

            Η σε βάθος μελέτη των λόγων του μας διδάσκει «περί πολλοῦ μέν νά ποιούμεθα τήν ἐλευθερίαν και τήν πατρίδα, περί πλείονος δέ τήν ᾀλήθειαν», στο όνομα της οποίας θυσίαζε και θυσιαζόταν.

            Ήταν ο δάσκαλος που παρασκεύαζε άνδρες καλούς και αγαθούς και ο οποίος οσάκις ο λαός αθυμούσε τον ενθάρρυνε με το ζεστό πολιτικό του λόγο.

            Για τη βραχυλογία του και την πυκνότητα των νοημάτων του οι μεγάλοι της εποχής του  τον εθαύμαζαν και πολλοί σύγχρονοί μας τον μιμήθηκαν και εισέτι τον μιμούνται.

            Πνεύμα φιλάνθρωπης μέριμνας και στήριξης των κατωτέρων οικονομικά και κοινωνικά τάξεων χαρακτήριζε τη δραστηριότητά του.

            Κατεχόμενος από σώφρον και φιλελεύθερο φρόνημα πάντοτε επεδείκνυε νηφαλιότητα και ευβλάβεια προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ηττημένους και μη, σπανίως δε τις αρετές αυτών ανομολογούσε.

            Δεν ήταν ο πολιτικάντης με μοναδική σκέψη τις επόμενες εκλογές, αλλά ο στιβαρός πολιτικός που είχε κατά νουν την πρόοδο της επόμενης γενιάς.

            Υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που ανήγαγε την «Πολιτική» σε τέχνη και επιστήμη «αυτάρκη».

            Τέλος ήταν ο άρχοντας ο υπεύθυνος, ο πράος, ο τίμιος, που έφυγε από την εξουσία και τη ζωή όχι πλουσιότερος, αλλά ενδοξότερος.

Ηθικό συμπέρασμα: Τι ευτυχία να πεθαίνεις για τη δόξα!

Προσωπική επίκληση

            φίλοι δημοκράτες…, που ορκιστήκαμε μαζί το 1981, που ακουμπήσαμε την καρδιά μας πάνω στο παλλαϊκό σύνθημα: «α-αλλαγή, λαϊκή συμμετοχή», δε θα ήθελα ποτέ να σας δω να καταπατάτε και να προδίδετε τις αξίες αυτές. Να χειροκροτάτε και να «παλαμίζετε» κάθε επερχόμενη «δυναστεία». Να συμφύρεσθε με παράγοντες και παραγοντίσκους και να θυσιάζετε τους αγώνες σας στο βωμό του συμφέροντος και της μισαλλοδοξίας.

            Φίλοι… Η πατρίδα μας, προσωποποιημένη, εμφανίζεται και μας ελέγχει και μας υποδεικνύει να μη δραπετεύσουμε, να μην την αδικήσουμε, να μην την ανατρέψουμε.

            Φίλοι… Αφήστε το πεζοδρόμιο και τα συλλαλητήρια. Αυτά είναι για τους ρομαντικούς, τους ρεμβώδεις και τους ονειροπόλους.

            Η κάλπη κυβερνάει τη Δημοκρατία…

            Ενωθείτε. Τα διάσπαρτα «στάχυα» λυγίζουν…

            Τα «χερόβολα» ανθίστανται, νικούν…!

Αφιερώνεται                 τηλ.22537

Άστρος

Στην Ιερή μνήμη

3η Σεπτέμβρη 2019

του πατέρα μου

Σακαλής Ηλίας του Θεμιστοκλέους

Θεμιστοκλή Δ. Σακαλή

Φιλόλογος

 

Tags

Σχόλια επισκεπτών

Αξιότιμε μου κύριε Σακαλη,

Θαυμαστή και σεβαστή η προσήλωση σε αρχές και αξίες ακόμα και δια του προσωπικού θαυμασμού αλλά στο κείμενο σας κάπου χάνεται(ε) το μέτρο...

Με σεβασμό

Λογικό είναι να εξυμνειτε τον Παπανδρέου αφού στα παραγωγικά σας χρόνια ο μισθός σας ήταν πάνω από 2000ευρω σημερινά λεφτά και προφανως θα συνταξιοδοτηθηκατε με πάνω από 1000ευρω.εγω πώς να εξυμνησω πχ τον Τσίπρα όταν ο βασικός μισθός είναι 580ευρω και δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ?αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά των δυο ηγετών.τα αλλα όλα είναι αμπελοφιλοσοφιες.ο ένας δανειστικε και πέρασες εσύ που γράφεις το κείμενο μια πλουσιοπάροχη ζωή και ο άλλος πλήρωσε τα σπασμένα όπως τα πληρώνω και εγώ τώρα.εισαστε αν μη τι άλλο προκλητικός με αυτά που γράφετε.Και ζήσατε εσείς καλά και εμείς χειρότερα.

¨Μαζεύτε τον ¨ γράφει ο αμόρφωτος στον Ηλία το Σακαλή,έναν από τους ελάχιστους στην Ελλάδα με τέτοιο επίπεδο μόρφωσης και βαθιά δημοκρατικής κουλτούρας.
Ντροπή σου ανώνυμε και σε σένα και στους προηγούμενους, που δε θα μπορούσατε μπροστά του ούτε κιχ να αρθρώσετε χωρίς να ξεφτιλιστείτε.

Έλεος κύριε Ηλία.Άλλο μόρφωση,άλλο λαικισμός,άλλο συμβουλές και άλλο υποδείξεις δια αφιέρωσεως. Πολιτική αυτοκριτική πρώτα και μετά τα υπόλοιπα

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!!!Ρε παλιέ μαθητή, μίλησε κανείς για φιλολογία! Εδώ μιλάμε για τον άνδρα 'ο ανήρ,του ανδρός...κτλ' Ανδρέα Παπανδρέου,ο Θεός να τον αναπαύσει...η Ελλάδα του χρωστάει πολλά πάντως, πάρα πολλά!!Η Ντροπή λοιπόν είναι του Σακαλή και όχι δική μας που θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη τουλάχιστον για τις του 1981 ιδέες του που μαζί με πολλών άλλων μας κατάντησαν εδώ που είμαστε σήμερα! Όσο για τις φιλολογίες, δυστυχώς είναι φιλολογίες! Καληνύχτα κ.Σακαλη και καλή ψυχή!

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ...
Δε σου έφερε ο Ανδρέας τη χρεωκοπία που θέλεις να σου ζητήσουν και συγνώμη
.Η Δεξιά και ο Καραμανλής την έφεραν που τους ψήφισες και τους ξαναψηφίζεις και τώρα.
Βοηθούμενοι βέβαια από λαμόγια του σημιτικού ΠΑΣΟΚ που καταλήστεψαν μαζί με αυτούς τη χώρα.
Ο Ανδρέας είναι ο μόνος που έδωσε στον κόσμο και μάλιστα παρέδωσε την οικονομία σε άνοδο.Αυτά είναι ιστορικά πλέον γεγονότα που καμμιά δεξιά και ακροδεξιά προπαγάνδα δε μπορεί να τα ακυρώσει.
ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΕΜΠΑΘΗΣ ΒΛΑΚΑΣ...

Παπανδρέου... Μια οικογένεια πολιτική ολετήρες του κάθε τι Ελληνικού. Από τη δημιουργία των ξερονησιων μέχρι του είπαμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας και Τσοβόλα δωστα όλα, έως τον ΓΑΠ του Καστελόριζου και των λεφτά υπάρχουν... Αρχομανεις και αριβιστες. Δοξάστε τους ακόμα....

Θέλει και συγνώμη από τον Σακαλή ο κύριος...
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ...
Μάλλον θα θέλει και συγνώμη από τον Ανδρέα για τους παρακάτω προφανείς λόγους
_γιατί έφτιαξε το ΕΣΥ και έχει όλος ο πληθυσμός της χώρας δωρεάν υγεία
_γιατί αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και πληγώθηκαν οι φασίστες και οι απογόνοι τους
_γιατί είχε σούζα τους Τούρκους και άσκησε την καλύτερη εξωτερική πολιτική
_γιατί παρέλαβε δύο φορές υπό πιθανή χρεωκοπία τη χώρα από τη Δεξιά,το 1981(Εκθεση Αβέρωφ 1980) και το 1993 (Μητσοτάκης με πληθωρισμό 28% που τότε σώθήκαμε λόγω Ανδρέα ,Κολ και Μιττεράν) και την παρέδωσε σε συνεχή ανοδική τροχιά
_γιατί έφερε το νόμο Πεπονή(καθυστερημένα πολύ βέβαια ,αλλά τον έφερε) και για πρώτη φορά είχαμε αξιοκρατικές προσλήψεις
-γιατί αύξησε 400% τους μισθόυς από τα πρώτα 1-2 χρόνια που κυβέρνησε.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ

Oι Παπανδρέου που κυνηγήθηκαν και εξορίστηκαν από το Δεξιό,Βασιλικό και αργότερα Χουντικό κράτος(Υπόθεση Ασπίδα,νοθεία στις εκλογές του 63,Αποστασία,φυλάκιση,ξυλοδαρμός από τη χούντα) εξορίζαν τους άλλους στα ξερονήσια κατά την γνώμη του ηλίθιου πιο πάνω.
Αυτός που η ιστορία τον ονόμασε Γέρο της Δημοκρατίας είναι ολετήρας στα μάτια τα φασιστικά.
Αυτός που έφερε την Αλλαγή ,ο κορυφαίος ηγέτης των τελευταίων 50 χρόνων,ο μόνος που έδωσε στον κόσμο και όχι στους πλούσιους, είναι αριβίστας για τα ερπετά της ακροδεξιάς.
Και φυσικά τους φταίει κι ο Γιώργος που πλήρωσε αυτός τη χρεωκοπημένη χώρα που του παρέδωσε η Δεξιά.
Αντε κρυφτείτε σε κανά λαγούμι που έχετε το θράσος να πιάνετε τους Παπανδρέου και τη Δημοκρατική Παράταξη στο στόμα σας ,θλιβερά απομεινάρια της μισαλλοδοξίας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio