Ακτινοβολία: Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου

Thu, 16/05/2019 - 08:53

Η ένταξη της τεχνολογίας στην ζωή μας επέφερε θετικά αποτελέσματα, κρύβει όμως και συνέπειες που μπορεί να είναι επώδυνες. Συγκεκριμένα, οι ασύρματες συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία που παράγεται κατά την λειτουργία τους. Η έκθεση των ανθρώπων σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Στην διατριβή αυτή θα αναφερθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου.

Οι ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου με αρνητικά αποτελέσματα.Η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών όπως για παράδειγμα κινητό τηλέφωνο, ασύρματων δρομολογητών στο σπίτι και η άμεση επαφή με αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για κάποιο κρούσμα. Καθημερινά, πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα με τεχνολογικό υλικό δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί και να καταγραφεί ο βαθμός του κινδύνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ (NTP) που πραγματοποίησε πειράματα σε δύο αρσενικούς αρουραίους, παρατηρήθηκε κακοήθη γλοιώματα στον εγκέφαλο και σβάννωμα στην καρδιά. Επίσης, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, κυτταρικού στρες, διαταραχές των λειτουργιών μνήμης και μάθησης καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιτάσσουν την προσεκτική εξέταση των επιπτώσεων της ασύρματης επικοινωνίας.

Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εφεύρεση νέων καινοτομιών, όπως για παράδειγμα τα σύγχρονα συστήματα 5Gκαι οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ θα αυξήσουν την ακτινοβολία έκθεσης στον άνθρωπο. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η μέριμνα της Διεθνής Επιτροπής για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες να μεώσει τα ισχύοντα μέχρι σήμερα διεθνή όρια ασφαλείας.

Ηλίας Α. Ορφανός

Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio