Oικονομικό αδιέξοδο στον Σύλλογο Αγιοπετριτών Αττικής

Σάβ, 04/08/2018 - 17:31
Image

Αγαπητές συμπατριώτισσες - αγαπητοί συμπατριώτες,

Ο Σύλλογός μας, μπροστά στην ανατολή των 140 χρόνων από την ίδρυσή του, αντί να παράγει πολιτισμό μέσα από την πολύχρονη Αγιοπετρίτικη κληρονομιά , αντί να ασχολείται με την σύσφιξη των δεσμών των νέων γενιών των Αγιοπετριτών, αντί να προγραμματίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμώντας έτσι την ιστορική διαδρομή για την προσφορά του στην ιδιαίτερη παρτίδα μας, αντί να προκαλεί έρευνα για το μέλλον του Αγίου Πέτρου που κάθε χρόνο μαστίζεται από μία γενικότερη απαξίωση, αντί να εφαρμόζει το καταστατικό του σαν κύριο μέλημά προσφοράς – αλληλεγγύης και εν γένει παρουσίας προς τις απανταχού Αγιοπετρίτισσες και τους απανταχού Αγιοπετρίτες, δυστυχώς βρίσκεται σήμερα στην πιο δεινή οικονομική και όχι μόνο κατάσταση στην ιστορία του. Βρίσκεται σε οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο!

Το οικονομικό αδιέξοδο έχει να κάνει κυρίως με το ύψος των οφειλών, το μέγεθος ή τις αιτίες που το δημιούργησαν. Που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθούν ή ακόμα χειρότερα να αγνοηθούν. Το ηθικό αδιέξοδο, που για πρώτη φορά έχει χαρακτηριστικά παρακμής των θεσμών και απαξίωσης της συμμετοχής στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων στα τελευταία χρόνια από αυτούς που αποτελούν τον ίδιο το Σύλλογο: Τα Mέλη του!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία πραγματικότητα που σε όλων τα χείλη και τη σκέψη εδώ και πολύ καιρό, κυκλοφορούν ερωτήματα όπως :

• Να είναι μόνο από αδιαφορία;
• Να είναι μόνο από κακοδιαχείριση;
• Να είναι από έλλειψη ικανότητας διοίκησης; 
• Να είναι κάτι άλλο;

Ο «κύβος ερρίφθη» και ο κλήρος καθόρισε να είναι αυτό το Δ.Σ., που ακόμα και να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να είναι και το τελευταίο, δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει από την προσπάθεια να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις.
Αυτό το οφείλει στην ιστορία του Συλλόγου, σε όλες τις Αγιοπετρίτισσες και όλους τους Αγιοπετρίτες αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.

Από την ανάγνωση των πρακτικών των συνεδριάσεων τόσο του Δ.Σ. όσο και των Γενικών Συνελεύσεων, τα τελευταία χρόνια προέκυψαν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες που δηλώνουν το λιγότερο προχειρότητα σε επίπεδο λειτουργίας του Δ.Σ. αδιαφορώντας για το αύριο.

Πιο συγκεκριμένα….

Το βιβλίο των Πρακτικών των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. που αφορά την περίοδο από 19/02/2002 έως και 27/09/2010 έχει χαθεί.

Με ευθύνη ποιών;

Στο βιβλίο των Πρακτικών των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. που αφορά την περίοδο από 27/09/2010 έως και 08/01/2018 υπάρχει σωρεία παραβάσεων στον τρόπο σύνταξης και καταγραφής των πρακτικών.

Με ευθύνη ποιών;

Από το βιβλίο Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων της περιόδου 29/03/1992 έως 10/04/2011 λείπουν σελιδομετρημένες σελίδες;

Με ευθύνη ποιών;

Γιατί το τελευταίο βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων ξεκινά από τις 08/03/2008 ενώ το προηγούμενο τελειώνει στις 21/03/2010 ;

Με ευθύνη ποιών ; 

Η σημερινή οικονομική κατάσταση του Συλλόγου που την τελευταία 20ετία διαχειρίστηκε πάνω από 1.000.000€ αποτελεί και το πιο τραγικό σημείο. 

Τα χρέη του Συλλόγου σήμερα είναι τα παρακάτω :
1. Οφειλές προς την Εφορία : 99.893,48 €

2. Ξενοδοχείο :
• Οφειλή προς ΔΕΗ 2.450,00 €
• Οφειλή προς ΟΤΕ- Cosmote 304,40 € 
• Οφειλή προς Δικαστικούς Επιμελητές 1.785,29 € 
• Οφειλή για Ασανσέρ 5.000,00 € 
• Οφειλή για Ελαιοχρωματισμό 8.825,00 € 
• Οφειλή προς ΔΕΥΑΒΚ 10.500,00€

3. Γραφείο (Κάνιγγος 10,Αθήνα)
Οφειλές σε ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – Κοινόχρηστα 2.272,55 € 

4. Διαμέρισμα Αλκιβιάδου 100 , Αθήνα 3ος όροφος 
Οφειλές σε ΕΥΔΑΠ 380,00 € 

5. Ακίνητο Τήνου 14,Αθήνα (ίδρυμα Βουζούκου)
Οφειλές σε ΕΥΔΑΠ 1.164,00 € 

Το σύνολο των παραπάνω οφειλών – χρεών ανέρχεται στο ποσό των 132.605,53 € 

Κατά το διάστημα 18/03/2018 έως και σήμερα υπήρξαν τα παρακάτω έσοδα – έξοδα :

ΕΣΟΔΑ 

Συνδρομές 1.835,00 € € 
Ενοίκια Διαμερισμάτων Αλκιβιάδου 100, Αθήνα 880,00 € 

ΕΞΟΔΑ

Εκλογές Μαρτίου 2018 433,92
Εξώδικα και παραστάσεις Δικηγόρων στο μονομελές Εφετείο 885,00 € 

Υπόλοιπο Ταμείου Συλλόγου 1.396,08 €

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει και αναφορά στην χρονίζουσα εκκρεμότητα με την εταιρεία Δ. & Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ, μία υπόθεση που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης έτσι ώστε να αποδοθεί μία δίκαιη, προς όλα τα μέρη, λύση.

Αγαπητές συμπατριώτισσες - Αγαπητοί συμπατριώτες,

Στην τετράμηνη θητεία μας στο Δ.Σ του Συλλόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου έχουμε συνεδριάσει πάνω από 15 φορές.
Δεν σας κρύβουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται από όλα τα μέλη του παρόντος Δ.Σ. για να διασωθεί είναι τεράστια και φέρει τα χαρακτηριστικά τεχνίτης αναπνοής.

Η αγάπη όλων μας για το Σύλλογο πρέπει να μας οπλίσει με την ανάλογη υπομονή που χρειάζεται, δίνοντας εκείνη την πίστωση χρόνου, ώστε κατά τη διάρκεια αυτή της θητείας του Δ.Σ. να ξημερώσει μία νέα μέρα.
Για το θέμα του Ξενοδοχείου , σοβαρή διαπίστωση του Δ.Σ. και όχι μόνο είναι η εξής:

Αν αυτό υπήρξε μία επένδυση σε μία επιχείρηση που όποιος το διαχειρίστηκε μπήκε οικονομικά “μέσα”, τότε, γιατί ακόμα και σήμερα αυτό αποτελεί το Μήλον της Έριδος;
Ο λόγος που κατασκευάστηκε το εν λόγω ξενοδοχείο εξυπηρέτησε το χωριό και καλώς έγινε, την Αγιοπετρίτικη κοινωνία και καλώς έγινε, όλους όσους το διαχειρίστηκαν για ίδιο όφελος και καλώς έγινε.
Ο μόνος χαμένος από αυτή την ιστορία, διαχρονικά, είναι ο Ιδιοκτήτης του δηλαδή ο Σύλλογος, ο οποίος και προσπάθησε να το διαχειριστεί με κοινωφελείς οικονομικούς όρους. Κάτι που δεν μπόρεσε να ευωδοθεί στην συγκεκριμένη οικονομική αγορά.

Η μεγάλη διάρκεια που το ξενοδοχείο παρέμεινε και παραμένει κλειστό είναι για όλους καταστροφική.

Οι όποιες προσπάθειες διευθέτησης δικαστικών και όχι μόνο εκκρεμοτήτων με πρώην διαχειριστές δεν απέδωσαν καρπούς.
Αποτελεί μονόδρομο η απόδοση δικαιοσύνης από τα Ελληνικά Δικαστήρια για το Σύλλογο και η όποια απόφαση να εκτελεστεί. Έτσι θα φύγουν τα όποια βαρίδια από πάνω από το Σύλλογο τα οποία και έχουν να κάνουν με εκκρεμότητες ετών μεταξύ του Συλλόγου και των Διαχειριστών του Ξενοδοχείου.

Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση από το Σύλλογο να κλείσει κανένα Αγιοπετρίτικο σπίτι. Η διασφάλιση όμως των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Συλλόγου, κατά συνέπεια και η εξασφάλιση της μακροημέρευσής του, πρέπει και αποτελεί καθήκον μας και ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής διοίκησης, όπως ακριβώς επιτάσσει το καταστατικό μας.
Σήμερα πρέπει να φροντίσουμε για το αύριο του Συλλόγου μας.

Ένα αύριο που για να υπάρξει, και πρέπει να το καταφέρουμε αυτό, τότε χρειάζεται να απαντηθούν τα τόσα «γιατί» του χθες αλλά και να αποτυπωθεί η σημερινή πραγματικότητα.
Ερωτήματα που σύμφωνα με τη γνώση των ειδικών (λογιστών – νομικών) αλλά και του συνόλου των Αγιοπετριτών, απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις, που θα δοθούν μέσα από την έρευνα που θα διενεργήσουν ειδικοί επιστήμονες.
Τότε, ο Σύλλογός μας, θα μπορέσει να σταθεί ξανά απέναντι στην Αγιοπετρίτικη κοινωνία και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καταστατικό του.
Τότε θα υπάρξει ηθική δικαίωση απέναντι στις προηγούμενες γενιές, όπως απεικονίζεται σε εκείνη τη φωτογραφία, που διασώθηκε και μας δηλώνει την αξιοπρέπεια, του πατριώτη μας, ο οποίος τραβώντας το κάρο με τα κάρβουνα σε κάποια γωνία του Πειραιά του 19ου αιώνα προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του. Η αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε τον οδήγησε το 1880 στη δημιουργία του Συλλόγου μας.
Αυτό πρέπει σήμερα να περιφρουρήσουμε και να το πάμε πιο πέρα. Ώστε να παραδώσουμε, το Σύλλογο, καλύτερο από ότι εμείς τον παραλάβαμε στις επόμενες γενιές. Και θα το κάνουμε, σε πείσμα των δύσκολων και αντίξοων καταστάσεων που κληρονομήσαμε!

Το Δ.Σ του Συλλόγου θα συνεχίσει την ενημέρωση και την επικοινωνία με όλους του Αγιοπετρίτες.
Η συμβολή, η βοήθεια και η επαγρύπνηση από όλους είναι καθοριστική για τη λειτουργία μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια επισκεπτών

Και γιατί όχι; Ευνομούμενη πολιτεία, κοινωνία δεν λέμε ότι επιθυμούμε όλοι μας; Πώς αλλιώς θα ανακοπή η όρεξη σε κάθε θρασυ τυχοδιωκτη αν δεν προχωρήσει έτσι το ΔΣ. Φυσικά χρειάζεται και την έμπρακτη υποστήριξη μας. Στο κάτω κάτω μονόδρομος είναι, δεν φαίνεται να έχει να χάσει και τίποτα άλλο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio