Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Χασάπη (vid)

Τρί, 22/10/2019 - 19:28
Image

Σε μιά σεμνή τελετή Εκδήλωση - Αφιέρωμα, παρουσία τοπικών αρχών, του Δημάρχου Β. Κυνουρίας Γ. Καμπύλη, συγγενών και φίλων, ετελέσθη τρισάγιο είς μνήμη του Γ. Χασάπη και έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας δωρεά των παιδιών του.

Κ.Δ.Καραματζιάνης: "Τα Κυπαρίσσια του Μπάρμπα Γιώργη ( Γ. Χασάπης 1893-1980) στην Ζάβιτσα ( Ξηροπήγαδο Κυνουρίας Αρκαδίας)"

"Ο μπάρμπα Γιώργης ο Χασάπης, παραδοσιακός οργανοπαίχτης, ήρωας - αγωνιστής της ζωής (απεβίωσε 85 ετών) , το 1923 φύτεψε δύο (2) κυπαρίσσια στην Ζάβιτσα.

Το αξιομνημόνευτο της ιστορίας είναι ότι, δεν υπήρχε τότε δίκτυο νερού, αλλά ούτε και οδικό δίκτυο για την πρόσβαση στην περιοχή. Ο μπάρμπα Γιώργης κουβαλούσε το νερό με τα τα παγούρια, τα λαγίνια και τις νταμιτζάνες για να τα ποτίσει και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Στο πρόσωπο του μπάρμπα-Γιώργη, βλέπουμε τους πατεράδες και τις μανάδες μας που τα δύσκολα τότε χρόνια, με προσωπικές θυσίες, με αλτρουισμό και με ανιδιοτέλεια, μοχθούσαν καθημερινά για το καλό το δικό τους, αλλά και του τόπου τους, του τόπου που απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο συν/χος δάσκαλος Κωνσταντίνος Δ. Καραματζιάνης. Σε ένα μεστό λόγο, γεμάτο μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες, κ.Καραματζιάνης εξήρε τον καθημερινό αγώνα των προγόνων μας, αναφέρθηκε στην αξία του νερού και τις επιπτώσεις από την αλόγιστη σπατάλη και στην κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και στην αξία της Δωρεάς Οργάνων.

Οι σκηνές με την πίπιζα και το νταούλι, που δεν αποχωριζόταν ποτέ, ανέφερε στον λόγο του ο συν/χος δάσκαλος, και που μας διασκέδαζε, όντας μικρά αμούστακα παιδιά τότε, στα πανηγύρια του χωριού των Βερβένων και σε κάθε εκδήλωση, είναι βαθιές χαραγμένες στην μνήμη μας! "Αιωνία του η μνήμη"!

Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Δήμαρχο της Β.Κυνουρίας Γιώργου Καμπύλη, συγγενών και φίλων του εκλιπόντος και της οικογένειας.

Ποίημα / Δημοτικό : Τα Δύο Κυπαρίσσια ( του Μπάρμπα Γιώργη )! -------------------

"Σας κυπαρίσσι ήσουνα λεβέντη Μπάρμπα Γιώργη.

γι΄αυτό και εδώ ( στη Ζάβιτσα ) μας φύτεψες,

να σε θυμούνται Όλοι! -------------------

Το τούμπανο κι η πίπιζα, ήταν τ' όργανά σου

και στους χορούς ξεφάντωνες, με όλη την καρδιά σου! -------------------

Σας τους φρουρούς μας ρίζωσες, τον Αγιο να φυλάμε

και 'κει ψηλα ( στον ουρανό) που βρίσκεσαι, εσέ να συγχωράμε.."

Σύνθεση - Διασκευή - Επιμέλεια Κωνσταντίνος Δημ, Καραματζιάνης Συντ/χος Δάσκαλος

Video

Σχόλια επισκεπτών

Μπορω λέτε να βάλω κάπου μια πλάκα του πατέρα μου; Πήγαινε σε όλες τις εθελοντικές εργασίες θυμάμαι είχε ανοίξει χειρονακτικά και χωρίς αμοιβή πόλους τάφους καθώς και είχε φυτέψει και μερικά πεύκα στην πλαγια του χωριού μου. Ποιήματα όμως δεν ξέρω να γράφω εγω. Τι λες δήμαρχε πάμε; Αλλά δεν σε ψήφισα. Θα έρθεις;

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio