Τα αγορασμένα «βραβεία ματαιοδοξίας» του δημάρχου Άργους-Μυκηνών

Τρί, 08/10/2019 - 10:17
Image

Δύο εντυπωσιακά βραβεία έλαβε πρόσφατα στις Κάννες, ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Του απονεμήθηκαν τα βραβεία Excellence in City Management (ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ) και City Manager of the Year (Manager της Χρονιάς). Όμως τι ακριβώς συμβαίνει με τα συγκεκριμένα βραβεία και πόσο κόστισαν;

Παράδειγμα: Το παρακάτω δημοσίευμα της ΕΡΤ

Όπως διαβάζουμε στο παραπάνω άρθρο από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, μετέβη στις Κάννες στις 4 Οκτωβρίου και παρέλαβε τα δύο παραπάνω βραβεία που διοργάνωσε το Global Club of Leaders, που δημιουργήθηκε από το Europe Bussiness Assembly. Το ΕΒΑ αυτοπαρουσιάζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει άμεση συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Όμως τι βραβεία είναι αυτά;
Πόσο κόστισαν σε δημόσιο χρήμα;
Ποιος είναι αυτός ο «μη κερδοσκοπικός οργανισμός»;
Συνεργάζεται με τον ΟΗΕ;

Ο κ. Καμπόσος μοιράστηκε τη βράβευσή του και στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

 
 
 

Το επίμαχο βραβείο, εκτός από την ΕΡΤ και την ανάρτηση του κ. Καμπόσου, παρουσιάστηκε και από τα τοπικά ΜΜΕ της Αργολίδας.

Αν και η ανάρτηση του Δημάρχου και τα σχετικά δημοσιεύματα είναι φειδωλά αναφορικά με τον οργανισμό που εξέδωσε τα βραβεία, από την παραπάνω φωτογραφία μπορούμε να συμπεράνουμε πως δόθηκαν από το Europe Bussiness Assembly (EBA).
Ο EBA αναφέρει πως είναι ένας «μη κυβερνητικός οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες από όλο το κόσμο. Αποστολή του είναι η επιχειρηματική παγκοσμιοποίηση των μελών της κοινότητας, προώθηση των επιτευγμάτων τους και καινοτόμες μέθοδοι στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της ιατρικής, καθώς και διευκόλυνση της κοινωνικής προόδου».

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα «περίεργα»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times (διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο) και της The Telegraph, πίσω από την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (private limited company) EBA με αριθμό 03964500 (που βέβαια δεν είναι «μη κερδοσκοπικός οργανισμός» όπως αναφέρουν), βρίσκεται ένας Ουκρανός επιχειρηματίας ονόματι Anton Savvov, μαζί με τον γιο του Ivan. Η εταιρία ξεκίνησε εκμεταλλευόμενη, εκτός των άλλων, την παγκόσμια φήμη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω του ονόματος της ιστοσελίδας (ebaoxford.co.uk), για την πώληση βραβείων αξίας εκατομμυρίων στερλινών.
Δείτε την ιδρυτική πράξη της εταιρείας.

Ο Anton Savvov με τον γιο του Ivan

Ο EBA δεν έχει καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά φέρεται να χρησιμοποιεί το όνομα της Οξφόρδης, καθώς και τις φωτογραφίες των κολεγίων της Οξφόρδης στο διαφημιστικό του υλικό, για να πουλήσει βραβεία όπως το «Διεθνές Βραβείο Σωκράτης» και «The Queen Victoria Commemoration» για μέχρι £ 9.300 το καθένα. Όμως, μετά τα δημοσιευματα των δύο ξένων μεγάλων εφημερίδων οι φωτογραφίες αφαιρέθηκαν.

Το EBA έχει γραφεία στην Ουκρανία και την Οξφόρδη, και χρεώνει από £ 3.000 έως £ 9.000, ανάλογα το βραβείο.

Τα γραφεία της εταιρίας Europe Bussiness Assembly (ΕΒΑ) στην Οξφόρδη.
2, Woodin’s Way, Paradise Street, Oxford, OX1 1HF, United Kingdom

Σύμφωνα με στο STREET VIEW από τον Σεπτέμβριο του 2016 η ταμπέλα των γραφείων έχει αφαιρεθεί

Τα βραβεία απονέμονται από τον John Netting, πρώην λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. Ο κ. Netting έγινε το «δημόσιο πρόσωπο» του EBA, όταν γνώρισε τον Ivan Savvov, γιο του Anton Savvov, την περίοδο που αυτός φοιτούσε στο πανεπιστήμιο που δίδασκε. Ο EBA ιδρύθηκε το 2000 και μόνο το 2016 απένεμε 124 βραβεία σε μια και μοναδική τελετή.

ΠΗΓΗ

Ο EBA πωλεί επίσης ιδιότητες μέλους σε «οργανισμούς» (που έχει δημιουργήσει) όπως ο Academic Union και ο International Club of Leaders, και δημοσιεύει άρθρα επί πληρωμή στο περιοδικό Socrates Almanac. Τα βραβεία απονέμονται σε τελετές που πραγματοποιούνται σε εκμισθωμένους χώρους, όπως το Δημαρχείο της Οξφόρδης, το Institute of Directors στο Λονδίνο και άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη.
Ο ΕΒΑ και ο Academic Union έχουν την ίδια ακριβώς διεύθυνση στην Οξφόρδη.
(δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες των γραφείων)

Ένας πρώην υπάλληλος του EBA δήλωσε ότι έλαβαν οδηγίες να «θολώσουν» τη διάκριση μεταξύ του EBA και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Πουλούσαμε την ιδέα ότι ήμασταν μέρος του μεγάλου θεσμού της Οξφόρδης», δήλωσε ο ίδιος. Πρώην υπάλληλοι ανέφεραν πως είχαν οδηγίες να αναζητούν άτομα προς βράβευση ψάχνοντας στο διαδίκτυο για διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους στο χώρο της επιστήμης και των επιχειρήσεων. Εάν κάποιος εκδήλωνε ενδιαφέρον να βραβευτεί, θα λάμβανε μια σειρά οικονομικών προσφορών, αναλόγως του βραβείου που θα επιθυμούσε.

Ο τιμοκατάλογος του 2010 των βραβείων της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής συνέλευσης που δημοσίευσε ο Vladimir Sobolev στην ιστοσελίδα του. Ο Sobolev εργάζεται σε μια επιχείρηση που έλαβε την προσφορά τους.
https://archive.fo/9s3ow

Σύμφωνα με τους Times, χρήματα φορολογουμένων θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για να αγοραστούν τα βραβεία. Δύο Πορτογάλοι δήμαρχοι, ο Fernando Ruas και ο José Maria da Cunha Costa, χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα για να αποκτήσουν βραβεία για τις «Καλύτερες πόλεις» του 2013. Δημόσιο χρήμα φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση απονομής «βραβείου» στον κινεζικό κρατικό πάροχο ηλεκτρισμού Longyuan, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post. Το άρθρο μιλάει ευθέως για «απάτη», ενώ ο διευθυντής του παρόχου έλαβε το ίδιο μετάλλιο όπως και ο κ. Καμπόσος.

Αριστερά το μετάλλιο που απονεμήθηκε στον κ. Καμπόσο, δεξιά το μετάλλιο που έλαβε ο Κινέζος αξιωματούχος

Εν ολίγοις, τα βραβεία που απονέμονται από το EBA, φαίνεται πως δεν έχουν καμία αναγνώριση και δίνονται επί πληρωμή. Μάλιστα αναφέρονται χαρακτηριστικά και ως «βραβεία ματαιοδοξίας».

Η δικαίωση της έρευνας των Times

Το 2017 ο EBA υπέβαλε καταγγελία κατά των Times στην IPSO, έναν ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό δημοσιογραφίας στη Βρετανία, για το δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη δράση του. Ο ΕΒΑ κατήγγειλε το επίμαχο δημοσίευμα για ανακρίβειες, παρενόχληση και διακρίσεις εις βάρος του. Έπειτα από έρευνα, η IPSO αποφάνθηκε πως δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε δεοντολογική παράβαση και πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι ακριβές.

Σε ανάλογα συμπεράσματα έφτασαν το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Σερβίας (CINS) και το Κέντρο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP). Σε κοινή τους έρευνα, επισημαίνουν πως οργανώσεις που πωλούν βραβεύσεις λυμαίνονται χώρες των Βαλκανίων, κερδίζοντας σημαντικά ποσά από τις εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους φιγουράρει ο EBA. Πολλά από αυτά τα «βραβεία» αγοράστηκαν με χρήματα φορολογουμένων.


Πόσο κόστισε η βράβευση του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου;

Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Άργους-Μυκηνών, εγκρίθηκε η υπ’ αριθμόν 213/2019 απόφαση (όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια), η οποία ενέκρινε τη δαπάνη 3.950 ευρώ, για την πληρωμή που απαιτείται για την συμμετοχή αντιπροσωπείας του Δήμου στο συνέδριο με θέμα EUROPEAN AWARDS NIGHT, που διοργανώνεται από τον οργανισμό EUROPE BUSINESS ASSEMBLY (EBA).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης που έστειλαν αναφέρουν ότι το ποσό θα πληρωθεί τοις μετρητοίς.

Μετάφραση του κόκκινου πλαισίου:
«Θα σας δοθεί ενημερωτικό υλικό και πρόσκληση για την τελετή. Θα είστε επίσης σε θέση να καταχωρήσετε τα έγγραφα του επαγγελματικού ταξιδιού σας και να πληρώσετε μετρητά την αμοιβή στον λογιστή του EBA. Αν δε μπορέσετε να παραστείτε αυτοπροσώπως για την εγγραφή, παρακαλούμε ενημερώστε τον υπεύθυνο εκδηλώσεων που θα σας κάνει την εγγραφή»

Επίσης η οικονομική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα στις 23 Σεπτεμβρίου του 2019, τα έξοδα μετακίνησης καθώς και αποζημίωσης του Δημάρχου, κ. Καμπόσου. Αναλυτικά: 660 ευρώ για έξοδα παραμονής, 900 ευρώ δαπάνη των αεροπορικών εισιτηρίων και 200 ευρώ ημερήσια αποζημίωση. Συνολικό ποσό 3.400 ευρώ.
(Ακολουθεί το έγγραφο)

Τέλος, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την ίδια ημέρα (23/09/2019), να εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων καθώς και την αποζημίωση του κ. Ροϊνιώτη με την ιδιότητα του μεταφραστή. Αναλυτικά: έξοδα διαμονής 160*3= 480 ευρώ, δαπάνη των αεροπορικών εισιτηρίων 900 ευρώ και 80*2 = 160 ευρώ ημερήσια αποζημίωση. Συνολικό ποσό 1600 ευρώ. (Ακολουθεί το έγγραφο)

Συνολικό κόστος 8.950€ για βραβεία χωρίς καμιά αξία.


Τι απάντησε ο δήμαρχος

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, και σε ερώτησή μας αν ήταν δική του πρωτοβουλία, απάντησε:

Όχι, ήρθε ένα μειλ στο δήμο Άργους Μυκηνών –όχι σε μένα- είχαν δει (ο EBA) τα βραβεία του 2017 (Τα «Best city Awards» στα οποία πήρε το χρυσό βραβείο ο Δήμος) και ήθελαν να καλέσουν κάποιους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε, εμείς είχαμε κάποιες ερωτήσεις γιατί είδαμε κάποια περίεργα πράγματα εκεί μέσα, δηλαδή οι συγκεκριμένοι είχαν κατηγορηθεί για κάποια πράγματα.

Κάναμε την αλληλογραφία και το σκεφτήκαμε ανάποδα. Είπαμε «πολύ ωραία, αφού μας ζητάνε να πάμε να διαφημίσουμε τον τόπο μας και τα χρήματα της συμμετοχής είναι πάρα πολύ λίγα (τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ για 2 άτομα να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα) με τραπέζια για οικονομικά, αναπτύξεις και λοιπά από καθηγητές της Αγγλίας», αποφασίσαμε να πάμε.

Έτσι πήγαμε, τώρα πας σε μια έκθεση και δίνεις 15 και 20 χιλιάδες και γι’αυτό το κάναμε, Όχι δεν ήταν δική μας. (Η πρωτοβουλία)

Ερώτηση: «Υπήρχε άλλος δήμος στην Ελλάδα που δέχθηκε τέτοια πρόταση από τον EBA;»

Το ρώτησα και εγώ αυτό, ωστόσο ήμασταν ο μοναδικός δήμος που δέχθηκε πρόταση. Σας είπα κάτι πριν αλλά νομίζω πως δε το καταλάβατε, αυτό το βραβείο ήρθε σαν επιστέγασμα των βραβείων του 2017 που πήραμε την πρώτη θέση. Το καταλάβατε;

Ερώτηση: «Και γιατί να ζητήσουν 3.900 ευρώ για τη συμμετοχή σε ένα βραβείο;»

Δεν πληρώνεις για το βραβείο αλλά πληρώνεις για το ότι εκθέτεις το δήμο σου σε όλα τα άλλα κράτη. Αυτό πληρώνεις και συμμετέχεις στα gala -αν δεν θέλεις να συμμετέχεις σε αυτά τα πράγματα, δεν πληρώνεις. Εμείς ζητήσαμε να συμμετάσχουμε και πληρώσαμε. Το Δήμο μου διαφήμισα. Και πλήρωσα για τη διαφήμιση του τόπου μου.

Το προσκλητήριο

Είναι παράνομο;

Το επιχειρηματικό μοντέλο της ΕΒΑ δεν είναι παράνομο, διότι ενώ τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι διαπιστευμένα για την απονομή πτυχίων, δεν υπάρχει νομοθεσία που να εμποδίζει τις εταιρείες να εμπορεύονται «βραβεία ματαιοδοξίας».

Συμπεράσματα:

  • Ο ΕΒΑ δεν είναι κάποιος οργανισμός, αλλά μια επιχείρηση που πουλάει βραβεία σε όσους «τσιμπήσουν το δόλωμα».
  • ΔΕΝ έχει καμιά σχέση με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον ΟΗΕ ή κάποιο άλλο, μικρό η μεγάλο, αναγνωρισμένο οργανισμό.
  • ΔΕΝ υπάρχει κανένας διαγωνισμός για τα βραβεία. Όσοι ζητήσουν βραβείο θα το λάβουν, αρκεί να το πληρώσουν.
  • Τα βραβεία του ΕΒΑ, με τους εντυπωσιακούς τίτλους, δεν έχουν καμιά αναγνώριση και κανένα κύρος.
  • Ξοδεύτηκαν περίπου 9.000€ από δημόσιο χρήμα.
  • Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει, ένα ή περισσότερα βραβεία, ή να γίνει μέλος σε ανύπαρκτους «οργανισμούς» με εντυπωσιακούς τίτλους, αρκεί να έχει την οικονομική δυνατότητα.
  • Ακόμη μία φορά, κάποια ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ισχυρισμούς χωρίς στοιχειώδη έλεγχο.

Έρευνα:
Θάνος Σιτίστας
Στυλιανός Πουρνής

Από το ellinikahoaxes.gr

Σχόλια επισκεπτών

Δεν μπορείτε να τον πιάσετε στο στόμα. σας τον κάμποσο γατάκια είναι ο δήμαρχος για τρεις τετραετιες κάνει περίπατο και το μεγαλύτερο καλό που έκανε που έριξε το καθεστώς τατουλη

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio