ΚΚΕ Αρκαδίας: Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Άστρους

Fri, 23/08/2019 - 10:58

Η  πυρκαγιά που ξέσπασε  στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Άστρος, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ανεξάρτητα από πού ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά τόσο για την έκταση που πήρε όσο και για τη ρύπανση (ατμοσφαιρική κύρια) που προκάλεσε υπάρχουν ευθύνες.

Οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, και παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες.  Την ίδια πολιτική υπηρετεί και η τοπική διοίκηση τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος. Είναι πολιτική που έχει πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γι’ αυτό ανέχονται να λειτουργούν με εργαζόμενους ανασφάλιστους, κακοπληρωμένους,  με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Η δημοτική αρχή ανέχτηκε το στοίβαγμα τόσο μεγάλου όγκου υπολείμματος που έπρεπε να έχει μεταφερθεί σε ΧΥΤΥ και αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα για την έκταση που έλαβε η πυρκαγιά και τη ρύπανση που προκλήθηκε.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά λαϊκά στρώματα να παλέψουν για άλλη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που θα επικεντρώνει στην  πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ,τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.  Επεξεργασία και διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ  χωροθετημένους  με επιστημονικά κριτήρια. 

 Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

22-8-2019

Comments

Submitted by Anonymous on Sat, 24/08/2019 - 20:54 Permalink

Tο κκε πούλησε τον 902 σε αστούς καπιταλιστές...την άδεια για τον 902 δεν την πλήρωσε το κκε γιατί του την είχε τάξει ο μητσοτάκης για την συγκυβέρνηση του 89.οι απολυμένοι του 902 λοιδωρήθηκαν όταν διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση τους...

Submitted by Anonymous on Sun, 25/08/2019 - 14:12 Permalink

Δουλεύει εκεί κανάς κομμουνιστής για να γνωρίζει τα ζόρια??αλλά όχι οι κομμουνιστές μόνο λόγια είναι...

Submitted by Anonymous on Sun, 25/08/2019 - 22:15 Permalink

Υπάρχει κανένας μαχητικός κκες που να είναι ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας που να του βγαίνει η ψυχή για ένα κομμάτι ψωμί??

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio