Τα γραπτά μένουν (scripta manent)

Πέμ, 13/06/2019 - 12:17
Image

Τα λόγια πετούν (verba volant)

Στις 15 Οκτωβρίου 1997, εδώ και είκοσι δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Άστρους συνεδρίασε εκτάκτως με κύριο θέμα : «Ονομασία του νέου Δήμου».

Δηλαδή με θέμα τη μετονομασία του Δήμου Άστρους σε Δήμο Βόρειας Κυνουρίας κατ' επιταγήν του νομοσχεδίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Όντας τότε εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχα στη συνεδρίαση αυτή και έλαβα εγγράφως θέση, η οποία και καταχωρίστηκε στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δήμου. Αυτή τη θέση, καθ' εαυτήν, σε ακριβές αντίγραφο, δημοσιοποιώ και έτσι απαντώ σε πρόσφατες εις βάρος μου επικρίσεις.

Ιδού το τεκμήριο

 

Κλείνοντας απευθύνομαι στο φίλο μου και επικριτή μου:

Αγαπητέ μου φίλε βιάστηκες…

Νά 'σαι καλά, έχε υγείαν.

«Ἒρρωσο-vale».

Άστρος

Ιούνιος 2019

Ηλίας Σακαλής

του Θεμιστοκλέους

Φιλόλογος

Σχόλια επισκεπτών

Κύριε Ηλία, οι αξίες μένουν σταθερές στο διηνεκές. Από εσάς το μάθαμε. Όμως πλάκα θα είχε να δημοσιεύσουν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι και δήμαρχοι εκείνης της εποχής, τις θέσεις τους..

ΚΥΡΙΕ ΣΑΚΑΛΗ ΠΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΡΙΝΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΝ ΕΔΟΣΑΝ ΤΑ ΤΟΤΕ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ....ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΤΑΙ.......ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.............

Αγαπητέ "ASTRINOS" 18.09. Προφανώς ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ θα θέλατε να πείτε κι οχι ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ σχεδιασμό πολύ μεταγενέστερο και που δεν άλλαξε τίποτα απολύτως στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Δεν υπήρξαν σκοτεινά ή φωτεινά κέντρα που έπαιξαν ρόλο στην ονομασία. Υπήρξε η απλή λογική που έλεγε πως δεν είναι δυνατόν περιοχές ιστορικότερες του Άστρους κατά πολλούς αιώνες θα έλεγα δεν ήταν δυνατόν να απολέσουν στο όνομα κάποιου τοπικίστικου τακτικισμού την στορικότητά τους και την ονομασία τους Πχ Θηρέα, Ανθήνη, Βρασιών,Τανίας και Δολιανών κλπ Το αντίστροφο ακριβώς θα ισχυρίζονταν και οι Αστρινοί εάν ο δήμος ονοματιζόταν με κάποιο από αυτά τα ονόματα. Ύστερα από πολλές συζητήσεις, συναντήσεις αλλά και κάποιες πιέσεις θα τολμούσα να πω, προκρίθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός ως όνομα του δήμου.Και κατ εμέ καλώς γιατί ακόμα α συζητούσαμε το όλο θέμα, ή θα είχαμε επανέλθει κατά κυριολεξία, στην εποχή της μαγκούρας. Το ευτύχημα είναι οτι σχεδόν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην τελική ονομασία είναι στη ζωή, οπότε ας μιλήσουν κι ας πουν τα πραγματικά γεγονότα. Κι επιπλέον. Για ρίξτε μια ματιά στους νότιους γειτονές μας...Δεν απώλεσαν με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ την ονομασία των δήμων τους, αλλά στη δεύτερη φάση με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Προβλήματα και αντιδράσεις ουσιαστικά τίποτα. Κι έχουν εδαφικώς την ίδια με τον δήμο βορειας Κυνουρίας εδαφική κατανομή δλδ ορεινή και πεδινή-παραθαλάσια ζώνη. Προοδεύουν και τα πάνε μια χαρά.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει γιατί τίθεται το θέμα της ονομασίας του Δήμου μετά από 22 χρόνια. Μήπως επανήλθε λόγω της νέας ΄΄αστρινοκεντρικής΄΄ δημοτικής αρχής;

Έλα παιχταρά μου... Από τόοοοοοτε έχουν περάσει κάμποσες"αστρινοκεντρικές" δημοτικές αρχές.... Αν ήταν δεν θα είχε μυρωδιά λίγο το πράγμα; Χάσαμε δικέ μου.... Τι δεν καταλαβαίνεις πχια;

Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΔΟΣΕ Ο ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΩΜΟ(ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ) ΤΟ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΡΟΥΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ . ΣΥΣΩΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ.ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΑΛΕΣΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΙΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ .

Έτσι μπράβο... Κι αφού θέλησαν κάποιοι ν' ανασκαλισουν το θέμα, όχι βέβαια πως θα αλλάξει κάτι άλλα έτσι για την ιστορία, να δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων εκείνης της εποχής στη δημοσιότητα, δεν είναι δα και εθνικό απόρρητο, για να μάθουμε όλοι τι έχει επίσημα καταγραφεί και ποια ήταν ατομικά η άποψη του καθ'ενός συμβούλου. Ύστερα δε, να δοθούν αποφάσεις, δημόσιες θέσεις και ονόματα αυτών που πήραν την τελική απόφαση για την ονομασία του δήμου. Άλλωστε ζωντανοί είναι ολοι. Έτσι για την ιστορία ρε γαμωτο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio