Βασίλης Βεκιάρης: Το δικό μας μήνυμα είναι μήνυμα διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας

Πέμ, 16/05/2019 - 08:55
Image

Ο Βασίλης Βεκιάρης υποψήφιος δήμαρχος με την «Ενωτική Συνεργασία» για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο AstrosNews.gr.

Άνοιξε τα χαρτιά του ενώ μίλησε για τις παρεμβάσεις που προτείνει η παράταξή του ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Η συνέντευξη:

Είστε επικεφαλής μιας ανεξάρτητης κίνησης που δημιουργήθηκε από κατοίκους των Δολιανών, για να ακουστεί, όπως είπατε και στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου σας, η δική τους φωνή. Πώς σκοπεύετε να επιτύχετε την ισότιμη συμμετοχή όλων των χωριών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στα κοινά;

–Έχει περάσει πια η εποχή που οι πολίτες ανέθεταν σε κάποιους άλλους να λύσουν τα προβλήματά τους. Τα οποία προβλήματα, φυσικά, δεν λύνονταν, ή λύνονταν όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Εμείς, θέλουμε ο Δήμος να είναι κοντά στους δημότες. Να ακούει τις αγωνίες τους, να βλέπει τις ανάγκες τους, να ακούει και να υιοθετεί τις προτάσεις τους.

Εμείς, πριν από την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος του Δήμου, θα συζητάμε στη συνέλευσή μας, αλλά θα επισκεπτόμαστε και θα συζητάμε με τα Τοπικά Συμβούλια και τους κατοίκους του κάθε χωριού. Τις δικές τους προτάσεις θα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, μία φορά το χρόνο, να συνεδριάζει, έστω και ατύπως, επιτόπου σε κάθε χωριό, ώστε να ακούει τη φωνή των κατοίκων από πρώτο χέρι.

 

Η Βόρεια Κυνουρία έχει παράλια μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα και ορεινά μέρη με μικρή ακόμα, συγκριτικά, τουριστική κίνηση. Ποιες κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί ο τουρισμός στα χωριά μας;

–Το ανάγλυφο του Δήμου μας, από τη θάλασσα μέχρι την κορυφή του Πάρνωνα, είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι κάτι αντίστοιχο με το Πήλιο.

Προσφέρει έναν πλούτο εικόνων, εμπειριών, δραστηριοτήτων, που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες ιδιαίτερων απαιτήσεων, και για όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν είναι ανταγωνιστικές, η παραλιακή και η ορεινή ζώνη. Το αντίθετο. Είναι ο πλούτος και το πλεονέκτημά μας.

Ένα πρώτο βήμα, είναι η προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. Για παράδειγμα, χρειάζεται ο καθαρισμός και η σήμανση μονοπατιών, γιατί η πεζοπορία στη φύση είναι μια δημοφιλής μορφή τουρισμού. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν άπειρες, και τις ξέρουν καλύτερα οι επαγγελματίες της περιοχής. Αυτές τις προτάσεις θα προωθήσουμε.

Επίσης, το κάθε χωριό του Δήμου έχει τη δική του ιστορία, την οποία πρέπει να αναδείξουμε. Υπάρχει το μοναδικό κάστρο του Παραλίου Άστρους, η Τσακωνιά, η παράδοση του Καρυτσιώτη στον Αγιάννη και στο Άστρος, ο Άγιος Πέτρος, που ήταν «πρωτεύουσα» της περιοχής πριν την επανάσταση του 1821, το Καστρί, ένα σχεδόν αστικό κέντρο παλαιότερων εποχών, τα Δολιανά, τα Βέρβενα, και όλα τα χωριά, με τη δική τους ιστορία και τη δική του παράδοση το καθένα. Ένας από τους τρόπους που θα έπρεπε να αναδειχθεί αυτή η ιστορία και παράδοση, είναι η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, για την ιστορία του κάθε χωριού. Για να αναπτυχθεί ο τουρισμός, πρέπει να έχουμε και να μπορούμε να προσφέρουμε ενημερωτικό υλικό κάθε είδους.

Πρέπει λοιπόν να αναδειχθεί η φυσική και ιστορική «προσωπικότητα» της περιοχής μας, που είναι πολυσχιδής και πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Πείτε μας πέντε παρεμβάσεις που προτείνει η παράταξή σας ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Έχουμε πάρα πολλές προτάσεις. Όλοι έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το θέμα είναι ποιες προωθούνται και γίνονται πράξη και έργα, και ποιες μένουν κενό γράμμα στα προγράμματα των συνδυασμών.

Η δική μας λογική είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο, θα πρέπει ο Δήμος να ρωτά τους κατοίκους του κάθε χωριού, ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τους. Αυτοί θα πουν τι επείγει να γίνει κάθε χρονιά. Γιατί το ένα χωριό πάσχει από την κατάσταση των αγροτικών δρόμων, ενώ το άλλο αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης, κι ένα τρίτο έχει πρόβλημα καθαριότητας.

 

Μιλήστε μας λίγο για τις συνελεύσεις που προηγήθηκαν της δημιουργίας του συνδυασμού σας. Πόσο διαφοροποιείστε από άλλους συνδυασμούς που δεν προκύπτουν από ανάλογες ζυμώσεις; Θεωρείτε ότι αυτό είναι το δυνατό σας «χαρτί»;

–Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης–το λέει και η λέξη– δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά χωρίς τους κατοίκους. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια μικρογραφία του κράτους. Και όλοι ξέρουμε τις παθολογίες του κρατικού μηχανισμού.Αυτό θέλουμε για τον Δήμο; Όχι.

Στις συνελεύσεις μας, βρεθήκαμε όλοι μαζί. Θα έλεγα ότι «ξαναγνωριστήκαμε». Όχι ως κάτοικοι ενός χωριού, ο καθένας στο σπίτι του και στις δουλειές του, αλλά ως δημότες, που έχουμε γνώμη και προτάσεις για τα θέματα που αφορούν το χωριό μας και τον Δήμο.

Ναι, είμαστε κάτι τελείως διαφορετικό από τους άλλους συνδυασμούς.

Αλλά δεν αντιδικούμε μαζί τους. Το δικό μας μήνυμα είναι μήνυμα διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας.

Αυτό άλλωστε είναι που πετύχαμε μέσα από τις συνελεύσεις μας. Αυτό είναι που κερδίζουμε, όλοι μας. Συζητάμε, συνεργαζόμαστε, είμαστε ενωμένοι.

Το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλα τα χωριά, σε όλο τον Δήμο. Αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η επόμενη μέρα.

 

Θα θέλαμε να μας απαριθμήσετε πέντε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Δολιανών αλλά και όλων των χωριών του Δήμου που δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτική αρχή.

–Το κάθε χωριό έχει τα δικά του παράπονα. Είτε γιατί δεν έγιναν έργα, ισότιμα σε όλα τα χωριά, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, είτε γιατί δεν έγιναν εκείνα τα έργα που είχαν προτεραιότητα για τους κατοίκους.

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος λειτουργίας μιας δημοτικής αρχής. Καλά είναι τα σχέδια επί χάρτου, όμως συχνά αυτά τα σχέδια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών.

Ο μόνος τρόπος είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των κατοίκων. Όλοι ξέρουμε, ότι τα κονδύλια του Δήμου δεν είναι άπειρα. Οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες. Ούτε ζητάμε, ούτε μπορούν να γίνουν ουτοπικά πράγματα. Τι προέχει όμως, σύμφωνα με τις κάθε φορά δυνατότητες; Και ποιος θα το αποφασίσει; Εμείς λέμε: οι ίδιοι οι δημότες.

Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε, πολύ περισσότερο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για παράδειγμα, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα, το κάθε μεγάλο χωριό, ή μια ομάδα χωριών, να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Υπάρχουν τέτοια επιδοτούμενα προγράμματα. Θα τα προωθήσουμε συστηματικά. Έχουμε τη θέληση και τους ανθρώπους για να το πετύχουμε.

Σχόλια επισκεπτών

γιατι ο συνδυασμός σας δεν εχει ατομα απο αλλα δημοτικα διαμερισματα ,αφου θελετε να διεκδικήσετε τον δημο θα επρεπε να εχετε απο ολα τα δημοτικα διαμερισματα ,πως θα πείσετε τους δημοτες των αλλων χωριων :

Σωστή αυτή η αναφορά που κάνετε. Σε πρωτη φαση ο συνδυασμός έγινε για μια καλύτερη εκπροσώπηση του χωριού στα δημοτικά συμβούλια και για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάποια "πραγματα" για το χωριό μας το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν έρμαιο. Οι θέσεις και το πρόγραμμα μας από την άλλη είναι απολύτως κατανοητά πιστεύω όπως επίσης και του ότι θα "φωναξουμε" να γίνουν αυτά που πρέπει σε όλα τα χωριά του δήμου. Οι πολίτες από τα υπόλοιπα χωριά του δήμου ΠΡΕΠΕΙ να στηρίξουν την κίνηση των Δολιανων η οποία είναι άκρως αληθινή χωρίς να κρύβει προσωπικα και αλλα οφέλη. Εύχομαι να πάει πολύ καλά και την επόμενη 4ετια με το καλό να έχουμε όπως αναφέρθηκε στην αρχή και υποψήφιους και από άλλα χωριά μ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio