Στο Παράλιο Άστρος έλαμψαν οι Γαλάζιες Σημαίες όλης της χώρας (pics,vid)

Τετ, 09/05/2018 - 22:52
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών έκανε ένα «διάλειμμα» και επέτρεψε στο γαλάζιο του ουρανού και στο μπλε της θάλασσας να ενωθούν με τη Γαλάζια Σημαία και να πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο του Παραλίου Άστρους «Μελίνα Μερκούρη» την Τετάρτη 9 Μαΐου, καθώς έδυε ο ήλιος, η σπουδαία εκδήλωση της ανακοίνωσης της βράβευσης των ακτών και των μαρινών της χώρας μας με τη σημαντική αυτή διάκριση.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς καλωσόρισε τους επισήμους στην εκδήλωση, δίνοντας τον λόγο στην κυρία Κατερίνα Ιγγλέση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία αναφέρθηκε στην απονομή των Γαλάζιων Σημαιών ως της γιορτής των παραλιών και των θαλασσών μας. «Η παρακολούθηση των υδάτων και των ακτών κολύμβησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς από εκεί εκπορεύονται τα βασικά δεδομένα για την ανάδειξη των περιοχών κολύμβησης. Η ανάπτυξη της χώρας έχει ανάγκη την περιβαλλοντική προστασία. Θεωρώ ότι ο στόχος δεν είναι η αύξηση στα νούμερα των Σημαιών, αλλά η εμπέδωση ότι η περιβαλλοντική προστασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και υπογράμμισε ότι ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας είναι συνυφασμένος με τη διεθνή εικόνα που εκπέμπει ο κάθε προορισμός, αλλά και με την αειφόρο ανάπτυξη.

Η χώρα μας έχει ένα εκπληκτικό προϊόν, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ο κ. Καρίμαλης συνεχάρη την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Τουρισμό με την πολιτική του έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο, ενώ ανακοίνωσε αισιόδοξα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις από τα αεροδρόμια: κατά 27,9% αυξήθηκαν το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος. Ακόμη, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ρεκόρ των τελευταίων 17 ετών σε θέσεις εργασίας, επειδή έχει ανοίξει η τουριστική περίοδος.

Η Ελλάδα είναι ένα διαμάντι της Ευρώπης. Έχει υψηλή ποιότητα, αναλλοίωτη φυσική ομορφιά και ιστορική κληρονομιά. Η επιτυχία του τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσικάδης, διευθυντής της Μαρίνας Φλοίσβου και πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, αφού χαιρέτισε την εκδήλωση και συνεχάρη την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, επεσήμανε ότι η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η ποιότητα υπηρεσιών στις μαρίνες είναι εξαιρετικά σημαντική και διασφαλίζεται μέσω της Γαλάζιας Σημαίας.

Οι μαρίνες που βραβεύονται, θέτουν στόχους συνεχούς βελτίωσης.

Ο κ. Κατσικάδης αναφέρθηκε, επίσης, στην προστιθέμενη αξία των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα μας, αφού για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούν πέντε άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 100 έμμεσων, ενώ, παράλληλα, οι θέσεις ελλιμενισμού φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα.

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε μια μαρίνα στη χώρα μας, δαπανώνται 5-10 ευρώ στον χώρο γύρω από τη μαρίνα.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων κ. Σπανουδάκης ανέφερε ότι η βράβευση με τη Γαλάζια Σημαία ενθαρρύνει όλους να προστατεύσουν τις ακτές και τις παραλίες της χώρας μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη Βόρεια και Νότια Κυνουρία που βραβεύτηκαν συνολικά με 6 Γαλάζιες Σημαίες.

Ο κ. Σαμπράκος, πρόεδρος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, από την πλευρά του υποστήριξε ότι στη Βόρεια και στη Νότια Κυνουρία έχουμε καταπληκτικές ακτές και καθαρές θάλασσες, δίχως τις οποίες δεν θα είχαμε ποιότητα ζωής ούτε τουρισμό.

Η Αρκαδία είναι ο τελευταίος νομός στην Πελοπόννησο με αφίξεις και κρατήσεις.

Ο κ. Σαμπράκος επεσήμανε στον πρόεδρο του ΕΟΤ ότι τα στοιχεία για την Αρκαδία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, και θα μπορούσαν να κάνουν μια εξαιρετική συνεργασία επάνω στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού.

Η Αρκαδία μέσα σε μία ώρα μπορεί να γεμίσει τουρίστες από την κορυφή του Μαινάλου ως τις ακτές.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Γλυφάδας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση πέρυσι και που για πρώτη φορά η Γλυφάδα είχε λάβει αυτή τη βράβευση, επεσήμανε ότι Γαλάζια Σημαία σημαίνει καθαρά νερά, υποδομές και τουρισμό.

Ο τουρισμός αυξήθηκε στη Γλυφάδα και δημιούργησε σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ακολούθως, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη ρύπανση του Σεπτεμβρίου, λόγω του ναυαγίου, που αμαύρωσε αυτή την εικόνα, χαρακτηρίζοντας την ως «συμφορά», και εκφράζοντας την αγωνία όλων για την τύχη των παραλίων της Αττικής.

Χαίρομαι λαμβάνουμε τη βράβευση. Είμαι βέβαιος ότι τώρα θα το λάβουν όλοι το μήνυμα ότι θα πάμε καλύτερα, καθώς φέτος λάβαμε τρεις βραβεύσεις.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σπάτων, ελπίζοντας, όπως είπε, να βραβευτούν τρεις παραλίες του χρόνου στα Σπάτα.

Ακόμη, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απηύθυνε χαιρετισμό μέσω επιστολής, όπως και ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Κόνσολας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα Μαρίνης Μπερέτσος απηύθυνε ομιλία για το απόθεμα βιόσφαιρας της περιοχής του Πάρνωνα και τις ζώνες επιχειρηματικής καινοτομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνάθροιση των δράσεων του εθνικού σχεδιασμού, που στοχεύει στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε και εγκρίθηκε χρηματοδότηση 12,7 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει αυτή την προοπτική, που δίπλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζονται και δημόσιες παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπερέτσος, αφού ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη από κάτω προς τα πάνω, και όχι από το κέντρο προς την περιφέρεια, αναφέρθηκε στο ίδιο το πρόγραμμα, λέγοντας ότι διεθνώς 666 περιοχές έχουν πιστοποιηθεί από την UNESCO, και ότι φιλοδοξεί η Αναπτυξιακή Πάρνωνα να γίνει ο Πάρνωνας η 667η.

Δημιουργούμε βήμα-βήμα να υλοποιείται η στρατηγική ανάπτυξη που επιχειρούμε.

Αναφέρθηκε στον αναρριχητικό προορισμό του Λεωνιδίου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και πάνω από την Κίμωλο σε επισκεψιμότητα, για να αναδείξει το γεγονός ότι η Πελοπόννησος μπορεί να έχει ποιοτικό τουρισμό όλον τον χρόνο.

Ο κ. Δήμος Αναστόπουλος, από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού και Μονεμβασίας, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στις 14 περιοχές του NATURA 2000 που περιλαμβάνει πλέον ο Φορέας.

Επιδιώκουμε την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστόπουλος αναφέρθηκε σε αποτελέσματα αναλύσεων του υγρότοπου Μουστού, που αποδεικνύουν ότι τα νερά του είναι ασφαλή και πλούσια για τα είδη της περιοχής, ενώ έκανε μνεία και στις δράσεις του Φορέα που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αλλά και τη διοργάνωση πάνω από 20 εθελοντικών καθαρισμών της περιοχής.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, οικοδεσπότης της βραδιάς, ευχαρίστησε δημοσίως τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους του Δήμου που φροντίζουν για τον ευπρεπισμό του Δήμου.

Η προσπάθεια του Δήμου μας για την πρόσβαση όλων σε καθαρές παραλίες θα συνεχιστεί στο μέλλον.

«Ζούμε σε έναν τόπο όμορφο, με πύλες εισόδου. Δεν είμαστε απλώς έμποροι του τουρισμού, αλλά στην Κυνουρία είμαστε πρεσβευτές της εξωστρέφειας. Κάθε ένας που μαγεύεται από τον τόπο μας, τον περιμένουμε να ζήσει μαζί μας. Το σύνθημά μας είναι η αλήθεια σε αυτό που λέμε και προβάλλουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, δεν αρκεί μόνο η βούληση. Πλέον σήμερα το ζητούμενο είναι οι συνέργειες για να διατηρήσουμε τη Γαλάζια Σημαία, το αληθινά καθαρό μας πρόσωπο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τουριστικών επενδύσεων του Δήμου, σε συνεργασία με τον νεοσύστατο σύλλογο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα τουριστικά καταλύματα.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι εδώ και αναμένει τη συνεργασία των κέντρων διασκέδασης, των καταστημάτων εστίασης.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ανέφερε ότι πλέον η ανάπτυξη του Δήμου δεν βασίζεται στην άναρχη τσιμεντοποίηση, αλλά στην ορθολογική χρήση των πόρων.

Συγχαίρω όλους τους Δήμους και όλους τους φορείς που θα αξιωθούν σήμερα της τιμητικής διάκρισης.

Ο κ. Νικόλαος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, τέλος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της Εταιρείας τον Δήμο για τη φιλοξενία και την εξαιρετική διοργάνωση, αναφέρθηκε στους «μαγικούς αριθμούς» που είχε στη διάθεσή του-και δεν είναι άλλοι από τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες.

Ακολούθως, ο κ. Πέτρου είπε ότι η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1951, όταν κανείς δεν ασχολείτο με το περιβάλλον, και στις σημαντικές αυξήσεις του τουρισμού στην Ελλάδα, που θα πρέπει να συμβαδίσει με την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας μας, καθώς το περιβάλλον είναι ο βασικός πόλος έλξης της πατρίδας μας.

Τα οικοσυστήματα πρέπει να ενταχθούν σε κεντρικό ή σε περιφερειακό σχεδιασμό και οι Δήμοι πρέπει να ενισχυθούν.

Στη συνέχεια, 13 δροσερά κορίτσια, όσες οι Περιφέρειες της χώρας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από κάθε τόπο της πατρίδας μας, βρέθηκαν στη σκηνή του θεάτρου, καθώς από το βήμα ανακοινωνόταν πόσες παραλίες και μαρίνες βραβεύτηκαν σε καθεμία.

Τέλος, τη Γαλάζια Σημαία των τεσσάρων ακτών της Βόρειας Κυνουρίας έφερε διά θαλάσσης παραδοσιακό αλιευτικό σκάφος, το οποίο οδήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλιέων της περιοχής.

Η βραδιά έκλεισε με την έπαρση της Γαλάζιας Σημαίας στον ιστό του βράχου, πλάι στην ελληνική.

Δείτε αύριο σε νέα ανάρτηση πλούσιο φωτορεπορτάζ

Video

Σχόλια επισκεπτών

Κύριε Δήμαρχε Καλές οι γιορτές αλλά δεν είναι αρκετές ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κενό του κεντρικού σχεδιασμού στον τομέα του Τουρισμού στον Δήμο της Β Κυνουρίας.
Το τουριστικό πρόγραμμα του 2018 δεν μπορεί να συντάσσεται απο το γράφειο του Δήμαρχου και μόνον σε συνεργασία με αυτούς που εσείς επιλέγετε ως οι μόνοι παραγωντες στον τομέα αυτόν.
Το γεγονός αυτό από μόνο του σας προδίδει.
Σας προδίδει το γεγονός ότι η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο ουδέποτε συνεδρίασε κατά την διάρκεια της ως τώρα θητείας σας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να δωθει η δυνατότητα διαβουλευσης και προτάσεων που θα συνέβαλαν στον σχεδιασμό ενός ολοκληρομενου προγράμματος.
Αντίθετως επιλέγετε πολιτικές του παρελθόντος θυσιάζοντας τον τουριστικο σχεδιασμό και ανάπτυξη για μικροπολιτιτκα ωφελοι.
Είναι πλέον εμφανές η έλλειψη οράματος ως απαραίτητου συστατικού στον σχεδιασμό πολιτικής που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
Ένας σχεδιασμός χωρίς αποκλεισμούς που θα εκπροσωπεί όλους τους εμπλεκομενους φορείς και θεσμικούς παράγοντες στοχεύοντας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονέκτηματων που έχει ο τόπος μας.
Από το κύμα της θάλασσας έως την κορυφή του Παρνωνα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Πρόεδρος Τ.Κ Παραλιου Αστρους
Νίκος Κωνσταντινου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio