Δημιουργία «Θεματικού Πάρκου Ελιάς», στο ΕΠΑΛ Άστρους (pics, vid)

Τετ, 14/03/2018 - 12:54
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Σήμερα το πρωί στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (σχ. έτος 2017-2018)  με τίτλο « Τα λιόδεντρα της Θυρέας» στο ΕΠΑΛ Άστρους φυτεύτηκε μια υπεραιωνόβια ελιά 1800 χρόνων στον προαύλιο χώρο, για την κατασκευή υπαίθριου πάρκου με ελιές.

Αυτό έγινε με την παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Μαντά, των καθηγητών και των μαθητών.

Το δελτίο τύπου του ΕΠΑΛ αναφέρει τα εξής:

Ιστορική αναδρομή

Η περιοχή του Άστρους, και της Θυρέας ευρύτερα, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την  ελιά. Ήταν οι ελιές και τα αμπέλια της Θυρέας που οδήγησαν κατά την αρχαιότητα και για εκατονταετίες σε έντονες διαμάχες και αιματηρούς πολέμους τη Σπάρτη και το Άργος, με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη των 600 λογάδων το 546 πΧ. 

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελιές της Θυρέας κάνει, το 155 μ.Χ., ο περιηγητής Παυσανίας.  «Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενα οδόν και στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν εν αριστερά μεν καθήκουσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη», γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας στα Κορινθιακά-Λακωνικά, ΙΙ.38,4.

Σήμερα, 2.000 χρόνια περίπου μετά, πολλές από τις αμέτρητες υπεραιωνόβιες ελιές του κάμπου της Θυρέας αποτελούν τα ίδια δένδρα  που προκάλεσαν το θαυμασμό του περιηγητή.

Αποτελούν αυτές οι υπεραιωνόβιες ελιές φυσικά μνημεία και θαύματα της φύσης με τεράστια αισθητική, οικολογική,  ιστορική αξία και σημασία.

Τα τελευταία χρόνια όμως, δυστυχώς, πολλά από τα μοναδικά αυτά λιόδενδρα , λόγω της αλλαγής χρήσης της γης του κάμπου (φωτοβολταϊκά, νέες καλλιέργειες, ανοικοδόμηση, διάνοιξη δρόμων), χρόνο με το χρόνο καταστρέφονται καταλήγοντας ως καυσόξυλα στα τζάκια μας ή μεταφέρονται για μεταφύτευση σε άλλες περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού.

Τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη του Θεματικού Πάρκου Ελιάς. Η δημιουργία σήμερα ενός θεματικού Πάρκου Ελιάς στο ΕΠΑΛ Άστρους, με τη μεταφύτευση 30 περίπου υπεραιωνόβιων ελιών και την έκθεση εντός του ιδίου χώρου παλιών χειροποίητων εργαλείων, μηχανημάτων και αντικειμένων (ελαιουργικού χαρακτήρα) , θα επιφέρει πάμπολλα και τεράστια «οφέλη» όχι μόνο για το ΕΠΑΛ αλλά και για την έδρα του Δήμου και για το Δήμο μας γενικότερα, αφού θα οδηγήσει:

-Στη διάσωση μοναδικών και «ανεκτίμητης αξίας» ιστορικών δένδρων.

-Στη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη ενός σπάνιου υλικού εργαλείων και μηχανημάτων παλαιών ελαιοτριβείων, το οποίο καθημερινά καταστρέφεται και χάνεται.

-Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών ως προς την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των ελιών της Θυρέας, τα χαρακτηριστικά και η δυναμική των οποίων καθιστούν τον Κάμπο ως ένα φυσικό μνημείο.

-Στην ενημέρωση-πληροφόρηση και κατανόηση ως προς την προοπτική και δυναμική που εμπεριέχει και δύναται επιπλέον να προσφέρει η καλλιέργεια της ελιάς στην οικονομία του τόπου μας.

-Στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, αφού το Πάρκο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, προορισμού και επισκεψιμότητας για Σχολεία, Περιβαλλοντικές Ομάδες, Επιστημονικό προσωπικό, αλλά και για κάθε επισκέπτη του τόπου μας γενικότερα.

-Στη δημιουργία «δρόμων ελιάς της Θυρέας» και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολυσύνθετου τουριστικού προϊόντος του τόπου μας γενικότερα.

-Στην υλοποίηση επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, με θέμα την ελιά, στον τόπο μας.

-Στην προβολή και ανάδειξη του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο (μοναδικό  Πάρκο Ελιάς).

-Στην ευαισθητοποίηση- κατανόηση για την αναγκαιότητα- δυναμική  δημιουργίας Θεματικών Μουσείων στον τόπο μας.

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί πως αποτελεί στόχο μας μέσω της φροντίδας και της παραγωγικής εκμετάλλευσης αυτών των δένδρων από τους ίδιους τους μαθητές του Σχολείου (και εκτός Σχολικού Ωραρίου) να τους επιφέρει έσοδα για  την υλοποίηση εκδηλώσεων και εκδρομών τους και πρωτίστως να τους βοηθήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για αειφόρο επιχειρηματικότητα και καινοτόμο δράση. Η  ονοματοδοσία, τέλος, των δένδρων, που θα γίνει με βάση την μυθολογία και ιστορία του τόπου μας, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο και ερέθισμα για τους μαθητές μας για ευαισθητοποίηση, τη γνώση και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η επιλογή του χώρου του ΕΠΑΛ.

-Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ βρίσκονται σε  περίοπτη θέση (και εντός του αστικού ιστού του Άστρους) με άνετη και ασφαλή προσβασιμότητα, και σε μεγάλο οικόπεδο έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων.

-Το Σχολείο διαθέτει μεγάλους αύλειους χώρους και κήπους, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

-Η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου Ελιάς θα υλοποιηθεί σε μία έκταση 2.500 τ.μ., που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη  (Νοτιοδυτικά  και στα όρια του οικοπέδου του Σχολείου) και σε ουδεμία περίπτωση  επηρεάζει αρνητικά τους προαναφερθέντες χώρους, αλlά αντιθέτως τους αναδεικνύει και τους εμπλουτίζει.

-Σε περίπτωση ανάγκης μελλοντικής επέκτασης των κτιριακών υποδομών του Σχολείου υπάρχει πρόβλεψη και έτοιμη μελέτη για ανέγερση πρώτου ορόφου και η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου δεν επηρεάζει-εμποδίζει μια τέτοια προοπτική.

-Η δημιουργία του Θεματικού Πάρκου όχι μόνο δε διαταράσσει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, αλλά προσφέρει δυναμική στο Σχολείο μας και πολλαπλά οφέλη στους μαθητές μας.

-Από το 2010 λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Λαογραφικό Μουσείο (το μοναδικό στην Αρκαδία)  με μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα και με μία θεματική του ενότητα αφιερωμένη στη Ελιά. Το Θεματικό Πάρκο ελιάς θα προσθέσει δυναμική και επιπλέον επισκεψιμότητα στο Λαογραφικό μας Μουσείο.

 Οι τέσσερις πρώτες ελιές, η «Θυρέα», η «Εύα», η «Ανθήνη» και η «Νηρηίς,  έχουν μεταφυτευτεί ήδη στο πάρκο μας και ακολουθούν οι επόμενες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (σχ. έτος 2017-2018)  με τίτλο « Τα λιόδεντρα της Θυρέας».

 

                                                                             

Video

Σχόλια επισκεπτών

Καλά και ενδιαφέροντα αυτά τα οποία γράφονται και πρόκειται να γίνουν. Από σεβασμό και μόνο στη φύση και την περιοχή, θα πρέπει σε περίοπτη θέση να γράφεται και η ακριβής τοποθεσία από την οποία μεταφέρθηκε η κάθε μιά από τις ελιές.

Οι τσάπες των εργολάβων σε δουλειά να βρίσκονται και όλα καλά... Εν τω μεταξύ ο κάμπος οδηγείται σε πλήρη ανομβρία εδώ και δεκαετίες... Κύριοι, η ελιά θέλει φροντίδα και όχι φιγούρα.

Θεματικό πάρκο ελαιολάδου Λες Γκαρρίγκες
Το ταξίδι στην ιστορία της ελιάς ολοκληρώνεται στον κήπο όπου υπάρχει μια ελιά ηλικίας περίπου 1400 ετών. Ονομάζεται "Ο παππούς" και θεωρείται μια από τις 50 γηραιότερες ελιές στον κόσμο.

Η ηλικία του δέντρου της ελιάς φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί επακριβώς ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί επαρκής επιστημονιική γνώση ή τεχνολογία με αποτέλεσμα να ακούς διάφορες μη τεκμηριωμένες απόψεις ...βλέπε ελιά Πλάτωνα, βλέπε ελιά κάπου στην Κρήτη που θεωρείται η πιο παλιά επί Ευρωπαικού εδάφους, βλέπε ελιά Κουτρούφων, κλπ. Ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί επιστημονικά η κάθε αυθαίρετη εκτίμηση, με την συνδρομή Πανεπιστημίων ή κάποιου εξειδικευμένου κέντρου!.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio