Υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ για το σχολικό έτος 2018-2019 στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σάβ, 17/11/2018 - 11:20
Image

Η εφαρμογή του Προγράμματος στην περιοχή για Τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, είναι μία ακόμα καινοτόμα ενέργεια και πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, καθώς αποτελεί τον πρώτο δήμο σε όλη την χώρα που υιοθετεί το Πρόγραμμα. Ο θετικός αντίκτυπος του Προγράμματος επιβεβαιώνεται και από την ποιοτική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη δράση δεν αφορά επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, όμως σε μια εποχή όπως η σημερινή, θεωρεί πως η κοινωνική πολιτική παύει να αποτελεί συμπλήρωμα στις προτεραιότητες του Δήμου και εκ των πραγμάτων γίνεται άμεση και επιτακτική ανάγκη των δημοτών.

Οι Διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εξέφρασαν την επιθυμία αλλά και την ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος, αφενός για τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμών της περιοχής αλλά και για την αποτελεσματική προώθηση της υγιεινής διατροφής, ενώ πρότειναν τα ακόλουθα για την βελτιστοποίηση της υλοποίησης:

περαιτέρω βελτίωση των αρτοσκευασμάτων του Προγράμματος, έτσι ώστε να είναι πιο αρεστά στους μαθητές και κατ΄ επέκταση να αυξηθεί η κατανάλωσή τους

εκπαιδευτικές δράσεις (π.χ. ομιλίες) για την υγιεινή διατροφή τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς,

μακροχρόνια εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία, καθώς η διάρκεια ενισχύει την αλλαγή και την παγίωση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών των μαθητών.

Φέτος, για πρώτη φορά μοιράστηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παρακάτω έντυπα - δηλώσεις σε όλους τους γονείς προκειμένου να εκφράσουν ενυπόγραφα την επιθυμία τους για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα της ενυπόγραφης έρευνας, ήταν τα εξής:

1.            Δημ. Σχολ.  Αστρους : 115 μαθητές από 117 στο σύνολο

2.            Δημ .Σχολ. Βερβένων : 90 μαθητές από 95 Σύνολο

3.            Δημ. Σχολ. Παρ. Αστρους: 72 μαθητές από 72 Σύνολο

4.            Δημ Σχολ. Αγ. Ανδρέα: 72 μαθητές από 73 Σύνολο

5.            Δημ. Σχολ. Δολιανών : 33 μαθητές από 33 Σύνολο

6.            Δημ. Σχολ. Αγιου Πέτρου : 11 μαθητές από 11 Σύνολο

7.            Δημ. Σχολ. Καστρίου : 5 μαθητές από 5 Σύνολο

Άρα στο πρόγραμμα κατά δήλωση των γονέων, θα συμμετάσχουν φέτος 398 μαθητές από τους 406 συνολικά ήτοι σε ποσοστό 98,03%.

Υλοποίηση και διαδικασίες

Κατά την υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

1. Σίτιση: Σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα παρέχεται καθημερινά ένα υγιεινό γεύμα. Το γεύμα ενδεικτικά θα αποτελείται από τα παρακάτω:

i. Σάντουιτς ή αρτοσκεύασμα ή πίτα

ii. Φρέσκο φρούτο καθημερινά

iii. 2 φορές την εβδομάδα γάλα ή γιαούρτι

Σημαντική παρατήρηση για την υλοποίηση του προγράμματος και τον σχεδιασμό του διαιτολογίου, είναι ότι θα παρέχεται διαφορετικό γεύμα καθημερινά σε διάστημα δέκα (10) ημερών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποικιλία.

2. Μέθοδος υλοποίησης: Ενώ η διανομή των γευμάτων στους μαθητές θα πραγματοποιείται καθημερινά στη διάρκεια του 1ου διαλείμματος, η παράδοση των γευμάτων στα σχολεία θα είναι περιοδική και θα πραγματοποιείται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αντίστοιχα. Κατά την παράδοση θα διατίθενται στα σχολεία και τα γεύματα που θα διανέμονται τις επόμενες ημέρες (πχ με την 1η διανομή θα διατίθενται και τα γεύματα της επόμενης ημέρας). Στα σχολεία θα διατεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός (ψυγεία) και θα αποσταλούν οδηγίες για την ορθή φύλαξη, συντήρηση και διαχείριση των τροφίμων από τους εμπλεκόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

3. Επισκέψεις στα σχολεία και ενημέρωση των εμπλεκόμενων.

4. Καθορισμός διαιτολογίου: Η αρμόδια Επιστημονική Ομάδα (διαιτολόγοι, διατροφολόγοι,

τεχνολόγος τροφίμων, ιατροί) του Ινστιτούτου σχεδιάζει το γεύμα, με βασικό γνώμονα, τόσο την κάλυψη των βασικών διατροφικών αναγκών και την παροχή θρεπτικών συστατικών, όσο και την προαγωγή υγιεινών διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Έμφαση θα δοθεί στην α) αυξημένη περιεκτικότητα των γευμάτων σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, β) απουσία συντηρητικών και γ) μειωμένη περιεκτικότητα γλυκαντικών ουσιών και αλατιού.

5. Παρακολούθηση διαδικασιών και έλεγχος ποιότητας.

6. Προώθηση της υγιεινής διατροφής.

7. Αξιολόγηση Προγράμματος.

Προϋπολογισμός

Το κόστος υλοποίησης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καλύπτει την περίοδο από αρχές Δεκεμβρίου του 2018 έως και τον Μάιο του 2019.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη μελέτη και οργάνωση του Προγράμματος, την καθημερινή παροχή γεύματος στους 400 περίπου μαθητές των δημοτικών σχολείων, την διανομή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού για τους μαθητές και τους γονείς τους, την διοργάνωση ομιλιών για την υγιεινή διατροφή, την παρακολούθηση των διαδικασιών και την διενέργεια αναλύσεων για τον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των γευμάτων, καθώς και το κόστος διαχείρισης του έργου. Συνολικά, το κόστος για την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ στα επτά (7) δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ανέρχεται σε 75.000 €.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διατεθούν 44.000 γεύματα, το κόστος ανά μαθητή για το Δήμο διαμορφώνεται στο 1,70€/ημέρα.

Αστρος 16/11/2018

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας

Παναγιώτης Κ. Μαντάς

 

Σχόλια επισκεπτών

Καλό νέο η συνέχιση του προγράμματος γαι τρίτη χρονιά.Ελπίζω να γίνει μόνιμο στο μέλλον.Τα 2 προηγούμενα χρόνια ,ως δάσκαλος στο δημοτικό Αγίου Πέτρου ,διαπίστωσα ότι η εφαρμογή του πρόγραμματος πέτυχε 2 στόχους:
α) εκπαιδευτικά: Η σημασία της υγιεινής διατροφής-Κατανόηση απο τους μαθητές και
β) οικονομικά : βοήθησε σημαντικά τις οικογένειες των μαθητών.

ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ!!! Κάποιοι μοιράζουν δρόμους και άλλοι μοιράζουν σάντουϊτς... Ότι μπορεί ο καθένας. Άλλωστε, είναι πασιφανές ότι, στην περιοχή μας υγιεινή διατροφή & υποδομές πάνε πακέτο εδώ και χρόνια. Καλοφάγοτα...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ. ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΓΕΜΙΖΑΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ. ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΥΓΟ ΜΕΣΑ Ή ΜΙΑ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΤΥΡΙ; ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΕΝΑΧΘΕΙ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio