Μαντάς: Ξανά στο φως το αγροκήπιο Καρυτσιώτη

Τρί, 04/09/2018 - 09:58
Image
Για να αξιοποιήσουμε τους ιστορικούς μας χώρους, πρέπει να τους γνωρίσουμε. Για να μεταμορφωθούν από χώρους σκοταδιού σε χώρους φωτός, λειτουργικούς, δηλαδή, για τους δημότες, αλλά και φωτεινούς δείκτες της ιστορικής περιόδου στην οποία ανήκουν, είναι απαραίτητο να μάθουμε την ιστορία τους.
 
Την ιστορία τους πρέπει να την γνωρίζουμε όλοι. Όχι μόνον οι επιτροπές που θα αποφασίσουν κάποτε, όταν υπάρξει ευκαιρία, να προχωρήσουν στις αναπλάσεις τους. Κυρίως πρέπει να την γνωρίζουν οι δημότες, και με αυτή τη γνώση να πορευτούν για να διεκδικήσουν την ανάδειξη όχι μόνο των ιστορικών χώρων, αλλά και την αξιοποίησή τους, ώστε η όποια διαμόρφωση να είναι χρήσιμη στην κοινωνία συνολικά, αλλά και να αναδεικνύει το ιστορικό φορτίο που κουβαλούν.
 
Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τόσο στις εκδηλώσεις του Estella Festival όσο και στη μεγάλη συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» φρόντισαν να μοιράσουν καρτ-ποστάλ με τη συνοπτική, αλλά πολύ κατατοπιστική, ιστορία των χώρων μέσα στους οποίους πραγματοποιήθηκαν τα πολιτιστικά δρώμενα, δηλαδή στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους αλλά και στο αγροκήπιο Καρυτσιώτη στο Άστρος. Κατά την έναρξη της συναυλίας στο αγροκήπιο, ο δήμαρχος παρακάλεσε τους θεατές που έλαβαν την καρτ-ποστάλ να την διαβάσουν, ώστε να λάβουν κάποιες πληροφορίες για τον χώρο, και ευχαρίστησε θερμά κατά την έναρξη της ομιλίας του τον «ιδιαίτερα δραστήριο φίλο, τον φιλόλογο Νίκο Πολυμενάκο».
 
Ακολούθως, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή και στο έργο του Δημήτρη Καρυτσιώτη, για να καταλήξει σε μια πιο εκτενή αναφορά στο αγροκήπιο και στα «πάθη» του:
 
Βρισκόμαστε μέσα στο αγροκήπιο, που αποτελεί πολυτέλεια για το Άστρος. ο χώρος αφέθηκε, βιάστηκε, το περιβόλι ξεράθηκε. Ανακαλύψαμε ότι ο χώρος χρήζει προστασίας και το χαρακτηρίσαμε πολιτιστικό τόπο. Με τη σειρά των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν εδώ, ο χώρος αυτός μπαίνει ξανά στον χάρτη της Βόρειας Κυνουρίας.
 
Τέλος, ο κ. Μαντάς κάλεσε όλους τους δημότες να σταθούν δίπλα στον Δήμο, με γνώση, ώστε να αξιοποιηθεί ο ιστορικός χώρος του αγροκηπίου, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι μεγάλες συναυλίες πραγματοποιήθηκαν εκεί (Σαββόπουλος, Φαραντούρη, Σουλτάτου κ.ά.), αλλά εκεί λειτούργησε και το θερινό σινεμά, που οι δημότες αγκάλιασαν με θέρμη.
 
Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας, αλλά με γνώση και με θέληση.

Σχόλια επισκεπτών

Δηλαδή τι μας λέει οτι αυτό που απόμεινε απο την αρχική έκταση του αγροκηπίου θέλει να το επαναφέρει στην αρχική μορφή? Θέλει πολύ μυαλό για να συμφωνήσουν όλοι αφού ξηλωθεί και ενα μέρος της κολόνοπλατείας που έτσι και αλλιώς αχρησιμοποιήτος παραμένει χρόνια τώρα.

Δεν μπορείς να κάνεις ούτε μια μελέτη ανάπλασης και ουσιαστικής αξιοποίησης ενός χώρου στο δήμο; Δεν μπορείς να βρεις λεφτά ούτε για μισό μέτρο πεζόδρομου, για να φυτέψεις κανα δέντρο, να στηρίξεις κανέναν τοίχο; Δεν πειράζει! Κάνε συναυλίες σε διάφορους χώρους, πανηγύρια της μια βραδιάς και πούλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Μεγάλες ανακαλύψεις πώλησης αέρα κοπανιστού σε προεκλογικό φόντο. Πρώτα ανακαλύπτουμε την φωτιά και μετά τον τροχό, έχουμε καιρό ακόμα...

Την εμμονη της τσιμεντοποιησης του παρκου με ανεγερση Δημαρχείου μαλλον την ξεχάσατε κύριοι...πρωτοστάτες της ιδέας! Τώρα θυμηθήκατε το χώρο που βρήκατε έτοιμο, χωρίς να βάλετε ούτε ένα λιθαράκι, με εξαίρεση τη συντήρηση της παιδικής χαράς.
Ναι, υπό αυτές τις συνθήκες αναδείχθηκε ο χώρος αλλά έχει πολυ δρόμο ακόμα

Την τσιμεντοποίηση του πάρκου με την ανέγερση Δημαρχείου δεν την ξέχασε ο Μαντάς αλλά του την ακύρωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (μετά από παρέμβαση κατοίκων) με την απόφαση που έλαβε προσφάτως γιαυτό και η αναδίπλωση. Κατ΄επανάληψη εχει τεθεί το θέμα της αναβίωσης του Πάρκου Καρυτσιώτη αλλά ο Μαντάς σφύριζε αδιάφορα. Τώρα που πλησιάζουν εκλογές το θυμήθηκε.

Είναι και θεμιτή και χρήσιμη η όποια κριτική. Αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για την ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων του τόπου μας. Εξάλλου ας καταλάβουν κάποιοι ότι άλλο είναι να αντιπολίτεύομαι τη δημοτική αρχή και άλλο και επιζήμιο είναι να κάνω αντιπολίτευση στον τόπο μου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio