Προτάσεις για αλλαγή ποικιλιών ελιάς και αναδασμό γης στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το ελαιόλαδο 

Σάβ, 18/01/2020 - 10:01
Image

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά στο Άστρος προσήλθαν και τοποθετήθηκαν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στους περισσότερους τομείς αυτής της οικονομίας, η οποία επί δεκαετίες αποτελεί πυλώνα του πλούτου της Βόρειας Κυνουρίας. Τα τελευταία χρόνια, η πτώση των τιμών του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, οι δυσχέρειες στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, η απουσία ουσιαστικής πολιτικής που να προστατεύει τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και που να επενδύει αποφασιστικά στην ελαιοκαλλιέργεια, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. Ασφαλώς η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ελιάς, ασφαλώς ο κρατικός μηχανισμός έχει «σκουριασμένα» ανακλαστικά απέναντι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το εμπόριο του λαδιού και της ελιάς παγκοσμίως, ασφαλώς εδώ και τρία χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική κίνηση να βελτιωθούν τα πράγματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες από τους άμεσα ενδιαφερόμενους χθες στην επιτροπή και έγινε πλέον αντιληπτό ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό, αλλά εθνικό.

Εθνικό, ναι. Από την άλλη πλευρά, όμως, ως προς τις ευθύνες σχετικά με έργα όπως εκείνο του Ανάβαλου, που θα έδινε νερό στην ελαιοπαραγωγή και που καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες, ο θυμός των πολιτών είναι δικαιολογημένος. Ο τόπος χόρτασε εξαγγελίες και αποτέλεσμα μηδέν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του ΕΠΑΛ Άστρους Ν. Πολυμενάκος ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι έχει σημασία η ανάδειξη του κάμπου της Θυρέας με τις υπεραιωνόβιες ελιές, ότι πρέπει να απαγορεύεται η κοπή της ελιάς και ότι πρέπει να προβάλλουμε το προϊόν τουριστικά: «Αν έχουμε μόνο θεωρία και όχι πράξη, δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτή η επιτροπή. Παρατήρηση. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Να ντρέπομαι ή να μην ντρέπομαι; Ο αγρότης έχει ακριβώς τα ίδια κίνητρα και την ίδια επιδότηση με εμένα που έχω 400 δέντρα. Δεν το δέχομαι αυτό. Μιλάμε για περίπου 3.000 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο. Υπάρχουν τρεις - τέσσερις μονάδες στην περιοχή μας που αγοράζουν το λάδι μας. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα καθορίζεται η τιμή της γαϊδουροελιάς δύο μήνες μετά, βάσει του μεγέθους. Αν δημιουργηθούν συνεταιριστικές μονάδες και συνεταιρισμοί, να δημιουργηθούν με τα νέα δεδομένα. Έχουμε ιστορικό υπόβαθρο που δεν τον έχουν άλλες περιοχές. Πρέπει να αναδείξουμε τη μακροζωία που συνδέεται με την ελιά και να δημιουργηθεί ένα πάρκο για την ελιά από τον Δήμο. Επίσης, πρέπει να απαγορεύεται το κόψιμο των ελιών, που ήταν αμαρτία στην αρχαιότητα. Ναι, να πουλήσουμε παραμύθι. Η Θυρέα είναι σημαντικό όνομα. Έχουμε όνομα, έχουμε ταυτότητα. Δεν αξιοποιούμε τον τουρισμό».

Ο αντιπρόεδρος ελαιοπαραγωγών Τριπόλεως και Β. Κυνουρίας ζήτησε να καθοριστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές, και είπε ότι το «αίσχος» των χαμηλών τιμών έχει γενικευτεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Ακόμα, αναφέρθηκε στο χαράτσι του 2% για τη δακοκτονία, στον ΕλΓΑ που δεν αποζημιώνει και στην ιδιωτική ασφάλιση για την αγροτιά η οποία είναι στα σκαιά, αφού σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες μια γαλλική και μια γερμανική εταιρία θα εμπλακούν στην ασφάλιση της αγροτικής περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δικαίος είπε: «Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και δύο παρατηρήσεις, μιλάμε για ανταγωνισμό μεγάλο που στην περιοχή μας δύο τα προβλήματα, δεν βρέχει στην περιοχή μας, έχουμε υψηλό κόστος συντήρησης, καίμε πολλά ρεύματα το καλοκαίρι για να κρατήσουμε την επιτραπέζια ελιά για να μην συρρικνωθεί. Εκεί το κράτος και ο Δήμος μπορεί να βάλει πλάτη. Δεν μπορεί να πολεμάμε με τρία στρέμματα και με ένα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως, το θέμα έξυπνα με τον αναδασμό: να συγκεντρώσω τα στρέμματά μου, να φτιάξω ένα μεγάλο κτήμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα θέλουν τα κτήματά τους. Να μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό και εδώ ο Δήμος και η περιφέρεια να βάλουν πλάτη. Θα ήθελα εθελοντές για να ξεκινήσουν το σχέδιο».

Από την πλευρά των εμπόρων ελαιολάδου, ο κ. Φούφας επεσήμανε:

«Όλα αυτά που αναφέρθηκαν για την παγκόσμια αγορά είναι απολύτως σωστά. Τα τελευταία 2 και 3 χρόνια γίνεται μια οργανοληπτική αξιολόγηση. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι στο 0, δεν έχει καθόλου ελαττώματα. Τα ελαιόλαδα της περιοχής μας, οργανοληπτικά έχουν ελαττώματα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή που τα λάδια είναι φρέσκα, έχουν ελάττωμα 3,5%, που είναι στο όριο του παρθένου ελαιολάδου, που σημαίνει ότι ύστερα από τρεις μήνες δεν μπορεί να μπει στο μπουκάλι. Μόνο το κορωνέικο μπαίνει στο μπουκάλι και περνά την αξιολόγηση. Αυτό πρέπει να λυθεί, η ποιότητα του προϊόντος. Ο πρώτος λόγος είναι η ποικιλία της ελιάς. Το κορωνέικο είναι πιο δυνατό λάδι. Πρέπει να αγωνιστούμε η δική μας ποικιλία να πάει στο ράφι.

«Η ποιότητα του προϊόντος είναι σημαντική για τη διάθεσή του και πρέπει να βελτιωθεί. Να γίνει μια έρευνα από ειδικό, να δούμε τι ακριβώς φταίει. Να δούμε αν είναι ενημερωμένοι οι αγρότες και αν ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες. Και η σύμπραξη: συνεταιρισμός; Να εστιάσουμε στο κομμάτι του αγροτουρισμού». 

Ο κ. Δουζένης πρότεινε να ορίσει ο Δήμος το πού είναι δυνατόν να υπάρχουν κτήματα για την παραγωγή ελαιολάδου, επισημαίνοντας: «Θέλουμε να έχουμε υπεραξία, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά άδεια». Ακόμα, ανέδειξε την ανάγκη να γίνει το προϊόν ΠΟΠ, καθώς το ελαιόλαδο έχει μεγάλη διασπορά, και οι μικρές ποσότητες και η πολυμορφία δεν βοηθούν την πώληση και στη διάθεση.

Ο κ. Γαρδικιώτης έκανε κάποιες επισημάνσεις, λέγοντας κατ' αρχάς ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι στα σκαριά και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έθεσε στο τραπέζι και την αλλαγή της ποικιλίας της ελιάς. «Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει κατακερματισμός στην αγροτική ιδιοκτησία. Τα κτήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα, σήμερα είναι πολύ μικρά. Δεν φτάνει μόνο το γενικό πολεοδομικό. Να σταματήσει η κατάτμηση της αγροτικής γης. Να δούμε τι θα κάνουμε με τον αναδασμό. Με την άρδευση. Για να δούμε το τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να έχουμε άποψη συγκροτημένη. να κάνουμε μελέτη. Χρειάζεται αλλαγή ποικιλίας; Θα πάμε μία δεκαετία πίσω; Και σε ποιες περιοχές; Μήπως να πάμε σε συντομότερη συγκομιδή; Ο Δήμος πρέπει να ξέρει και από εσάς να μας δείξετε τον δρόμο. Θα πρέπει να οργανώσουμε κάτι. Όταν έχεις ένα αρχαίο όνομα καλό, πρέπει να έχεις και ένα προϊόν καλό στο όνομα γιατί αλλιώς θα χαλάσεις και το όνομα».

Ο κ. Πολυμενάκος απάντησε με ερώτηση και μετά αναφέρθηκε στη δακοκτονία και υποστήριξε ότι πρέπει ο Δήμος να πιέζει την Περιφέρεια να «ραντίζει στην ώρα της»: «Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι πολιτικοί μας έχουν τη βούληση; Κανένας. Θα πρέπει το πετρέλαιο να κοστίζει λιγότερο για τον αγρότη. Όταν ο Ανάβαλος αναβάλλεται συνεχώς, τι μέλλει γενέσθαι; Άρα, πού μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος; Να είμαστε ρεαλιστές. Να έχουμε δρόμους, να επιβάλλει να ραντίζει η Περιφέρεια τον Μάιο, όχι τον Οκτώβριο». Ακόμα, ζήτησε τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου για την ελιά.

Ο κ. Μπακούρης είπε: «Πώς να έχουμε παραγωγούς όταν δεν θα έχουμε ανθρώπους να καλλιεργούν; Οι παραγωγοί δεν είναι σήμερα εδώ, επειδή είτε το θέλουμε είτε όχι δεν βγαίνουν με ψηλά το κεφάλι, δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, δεν θα δουλέψουν και πάει λέγοντας. Του χρόνου δεν ξέρω πόσοι θα μπορούμε να εξαγάγουμε. Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Το θέμα είναι εθνικό, δεν είναι τοπικό. Όσα θεματικά πάρκα και να κάνουμε, όσα ελαιοτριβεία και να αναστήσουμε, αύριο θα έχει η Αρκαδία ή ο ελληνικός χώρος αγρότες να καλλιεργούν; Φθίνουσα η κατάσταση, ο πληθυσμός είναι γερασμένος. Ό,τι και να κάνει ο Δήμος, αν σε εθνικό επίπεδο δεν κάνουμε πρόταση, αύριο θα μείνει κανένα από τα παιδιά μας να καλλιεργήσει εδώ; Κανένας. Αν δεν κάνουμε αυτό που έκαναν οι Ισπανοί, δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ο Έλληνας εξαγωγέας. Σε εθνικό επίπεδο είπαν ότι στον κάμπο του Άστρους μπορεί να καλλιεργηθεί η Καλαμών. Σε εθνικό επίπεδο να μπει μπροστά το κράτος με τεχνικούς, με γεωπόνους, να κάνει έναν σχεδιασμό».

Ακόμα, στη συνάντηση ειπώθηκε ότι για τη ποιότητα της ελιάς φταίνε και οι γεωπόνοι, οι οποίοι διαθέτουν τα λιπάσματα αδιακρίτως για να ξεστοκάρουν. Ο κ. Παινέσης έκανε και την ακόλουθη παρατήρηση: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι να γίνει πρώτα αυτοκριτική. Είναι θέμα παιδείας. Να ξεκινήσουμε από χαμηλά. Δύσκολο να υπάρξει κατώτατη εγγυημένη τιμή, γιατί το οικονομικό περιβάλλον είναι έτσι δομημένο. Άλλο ένα ζήτημα, οι ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα».

 

Γαλανιάδη Εύα

Σχόλια επισκεπτών

Κόψτε τις ελιές για να πέσει η τιμή των καυσόξυλων στην αγορά....
Κι όταν βγάλουμε τα δικά μας αέρια και πετρέλαια θα έχουμε τσάμπα θέρμανση...
Ίσα με τότε οι νέες καλλιέργειες θα έχουν βγει στην παραγωγή και στο ντόπιο χρηματιστήριο. !!!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio