Ανεπίδεκτοι μαθήσεως

Τρί, 24/12/2019 - 08:46
Image

Κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Β. Κυνουρίας για την περίοδο 2019-2023 ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης παρουσίασε μέσα από διαφάνειες τα στοιχεία οικονομικής διαχείρισης του δήμου για την περίοδο 2014-2019. Όπως φαίνεται και από την πιο χαρακτηριστική από τις διαφάνειες, όλοι οι απολογισμοί της περασμένης δημοτικής περιόδου με εξαίρεση τον πρώτο (2014) κλείνουν με έλλειμμα για το δημοτικό ταμείο ενώ και ο τελευταίος απολογισμός (2019 - εκλογική χρονιά), τα οριστικά στοιχεία του οποίου αναμένονται, θα κλείσει κι αυτός με μεγαλύτερη ίσως ζημιά κι από τους προηγούμενους, σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο.

 

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στο δήμο μας και ασκώντας σχετική αρθρογραφία από το 2001 κατέγραφα μια συγκεκριμένη συνεκτική πορεία στα οικονομικά του δήμου που ακολούθησαν απαρέγκλιτα όλες οι δημοτικές αρχές από τις πρώτες «μετά-Καποδιστιακές» εκλογές (2002) μέχρι και το 2014: Αποφυγή ελλειμμάτων μέχρι την δημιουργία πλεονάσματος το οποίο αποτελούσε αφενός ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την οικονομική αυτοτέλεια και αξιοπιστία του δήμου και αφετέρου βοηθούσε να εξοφλούνται παλαιότερες υποχρεώσεις και δάνεια χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία του δήμου ως οικονομικής μονάδας.

 

Το εκλογικό έτος 2002 αποτέλεσε σταθμό στην συγκεκριμένη πολιτική «στροφή» των μετέπειτα διοικήσεων καθώς, εκτός από την αλλαγή της δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκε τότε και η πρώτη «απογραφή» του λειτουργικού κόστους του νεότευκτου και πειραματικού Καποδιστριακού δήμου με τα χίλια προβλήματα που προϋπέθεταν οι συγχωνεύσεις των κοινοτήτων, η απροσδιοριστία των αρμοδιοτήτων, οι κτιριακές και λειτουργικές ανάγκες, η απουσία θεσμικού πλαισίου καθοδήγησης των ΟΤΑ προς ισοσκελισμένη διαχείριση αλλά και το γενικότερο πνεύμα οικονομικής ευρωστίας και «παχιών αγελάδων» που εκπορευόταν κι από την κεντρική οικονομική διαχείριση του κράτους την εποχή εκείνη. Στην «απογραφή» αυτή καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τα λάθη και τα παραστρατήματα της πρώτης περιόδου τα οποία ουδέποτε επαναλήφθηκαν στο σκέλος των οικονομικών προϋπολογισμών/απολογισμών με αποτέλεσμα ο δήμος να εμφανίζει σωρευτικά το 2014 ένα αξιοσημείωτο αποθεματικό, ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, σύμφωνα και με την παρουσίαση του κ. Καμπύλη στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

 

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι οικονομικές επιδόσεις τις περιόδου 2010-2014 οι οποίες διαμορφώθηκαν κάτω από τις πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες των πρώτων χρόνων της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις οποίες ο δήμος μας όχι απλώς ανταποκρίθηκε με αξιοπρέπεια και επάρκεια αλλά σχεδίασε και υλοποίησε μεγάλα έργα υποδομής με το ταμείο να παραμένει ξεκάθαρα πλεονασματικό.

 

Αφού λοιπόν έχει προσπεραστεί με ασφάλεια ο σκόπελος της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο οποίος προβλημάτισε σημαντικά την ελληνική πολιτεία και κοινωνία και άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δημόσια οικονομικά (χρηστή διαχείριση και πλεονάσματα), αφού η εμπειρία του 2002 έγινε βίωμα και κεντρική αρχή στην δημοτική διαχείριση κι αφού μια σειρά από θεσμικές δικλείδες σε όλες τις μετέπειτα μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας ΙΙ, Καλλικράτης και Κλεισθένης) επέβαλαν συγκεκριμένη πορεία ορθολογικής και ισοσκελισμένης οικονομικής διαχείρισης στους ΟΤΑ, φτάσαμε στην περίοδο 2014-2019 ο δήμος να εμφανίζει πάλι ελλειμματικούς απολογισμούς, να έχει σχεδόν «εξαερώσει» το χρηματικό αποθεματικό του και να βρίσκεται προ του κινδύνου –σύμφωνα με την δήλωση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Διαβούλευσης- να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις βασικές οικονομικές του υποχρεώσεις (μισθοδοσία υπαλλήλων) το άμεσο επόμενο διάστημα.

 

Παρατηρώντας την απεικόνιση της ελλειμματικής πορείας του δήμου τα τελευταία χρόνια τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι εύλογα:

 

1) Που οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση εσόδων-εξόδων εφόσον ο δήμος ούτε μεγεθύνθηκε από το 2014 που ήταν υπερ-πλεονασματικός, ούτε πολύ-δάπανα έργα με αυτό-χρηματοδότηση πραγματοποίησε, ούτε περισσότερες (αριθμητικά) προσλήψεις έκανε, ούτε καινούργιες δημοτικές υποδομές χωρίς ανταποδοτικότητα πρόσθεσε (πχ Γηροκομεία, Ιατρεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κλπ); 

 

2) Πως γίνεται μέσα στον «σκληρό» πυρήνα της οικονομικής κρίσης τα έσοδα να είναι περισσότερα από την εποχή που η κρίση είχε ήδη υποχωρήσει και η γενικότερη οικονομική κατάσταση βελτιωνόταν όπως και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις;

 

3) Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έρχονταν οι οικονομικοί απολογισμοί των ελλειμματικών ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τους κανονισμούς του «Καλλικράτη» και εμφανίστηκαν όλοι μαζί φέτος το καλοκαίρι; Πως λειτουργούσε ο δήμος και πήγαινε στον επόμενο Προϋπολογισμό χωρίς να έχει κάνει Απολογισμό, χωρίς να ελέγχει και να δημοσιοποιεί την πορεία των οικονομικών του και του ταμείου του;

 

Για τέτοιου είδους ερωτήματα συνήθως επισύρεται η φράση πως «την απάντηση την δίνουν οι πολίτες στην κάλπη», όμως η διαπίστωση αυτή εμπεριέχει και όλη την δόση απογοήτευσης και ματαιοπονίας που εκπέμπει η σημερινή οικονομική κατάσταση του δήμου η οποία φαίνεται πως υποθηκεύει ξανά μετά από 2 σχεδόν δεκαετίες την αξιοπιστία του ως οικονομική μονάδα και βέβαια το αναπτυξιακό του μέλλον αφού πρώτιστη πλέον προτεραιότητα αποτελεί (ξανά) το συμμάζεμα των οικονομικών του.

 

Μια ακόμα θλιβερή διαπίστωση της παραπάνω εικόνας είναι πως η εμπειρία της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα από την κακή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών δεν άφησε κανένα μάθημα στους ασκήσαντες την οικονομική πολιτική του δήμου το περασμένο διάστημα. Ακόμα χειρότερα οι λεγόμενοι «θεσμοί» που οι κυβερνήσεις διαχρονικά διατείνονταν ότι έχουν επιβάλει στην αυτοδιοίκηση για την ορθή και ισοσκελισμένη λειτουργία της και την λογοδοσία των δημοτικών αρχών, φαίνεται πως αποτελούν «τρίχες κατσαρές» μπροστά στην θέληση των εκάστοτε τοπικών αρχόντων να πορεύονται με οικονομικά ανοίγματα και δαπάνες «κατά το δοκούν» αδιαφορώντας για την απόδοση οικονομικών απολογισμών και για το κόστος των ενεργειών τους.

 

Κι αν τέτοιου είδους αιρετοί «ανεπίδεκτοι μαθήσεως» μένουν ανεξεταστέοι στις εκλογικές εξετάσεις, οι συνέπειες των ενεργειών τους εφαρμόζονται επάνω στους πολίτες, στην τοπική κοινωνία και στο αναπτυξιακό μέλλον του τόπου ακόμα και μετά το πέρας της θητείας τους.

 

Γιώργος Παπούλιας

Σχόλια επισκεπτών

Νάτος και ο Παπούλιας να επιχειρηματολογεί για τα ελλείμματα. Δεν σου τα είχαν μάθει καλά στο ΠΑΣΟΚ και το γύρισες στο Φιλελέ; Έτσι είναι οι απολογητές. Πρώτα κάνουν το βιογραφικό τους και μετά διεκδικούν θέσεις σε γραφεία τύπου...

Ο αρθρογράφος αντί να μας αναλύσει τα οικονομικά του δήμου (δεν είναι καν οικονομολόγος) να μας αναλύσει την πολιτική του πορεία.ξεκινησε ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ και κατεληξε στην ΝΔ.αποτι γνωρίζω έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.γιατι εδώ και χρόνια δεν έχει ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά παρά μόνο ασκεί κριτική για όλους και για όλα?για να κάθεται στην περιφορά του Επιταφίου μπροστά μαζί με τα επίσημα πρόσωπα χωρίς να εκπροσωπεί κάτι κάνοντας το εξαπτέρυγο καλός είναι.

Αν καταφέρετε με αυτά τα άρθρα και τις δηλώσεις των υπαλλήλων να αυξήσετε τα δημοτικά τέλη και να μην ανοίξει μύτη, τότε άξιος ο μισθός σας. Δεν είναι και απο την τσέπη σας. ο κόσμος θα πληρώνει. Μόνο με φωτάκια και γιορτές, δε γίνεται. Χρειάζονται και οι επιστήμονες της επικοινωνίας....

O εξυπνακισμός, η ξερολίαση και η εμπάθεια ..... δεν παραγράφονται. Ο Κύριος αυτός δεν ήταν που εξυμνούσε την πρώιν Δημοτική αρχή στο παρελθόν; Τί έγινε; Δεν αποκαταστάθηκε ή ζητάει τώρα αποκατάσταση; Κύριε, την κρίση και τα μνημόνια τα έφερε το κόμμα στο οποίο δούλευες. Τί παριστάνεις τώρα;

Ωραίο, κατανοητό άρθρο με στοιχεία και διαγράμματα
Γι αυτό αρχίσανε και τι είναι αυτός ο Παπούλιας,ήτανε πασοκ,ήτανε ΝΔ και τα γνωστά
Αυτός φίλε βάζει το ονομά του τουλάχιστον,αν τα αμφισβητείς βάλε τα δικά σου στοιχεία να τα τα δούμε,τα ποιός είναι αυτός κλπ δεν περνάνε,τα γεγονότα περνάνε
Πάντως γνωστός είναι καμιά 10αρια χρόνια έγραφε σε αυτό το site

Δεν υπήρξα ποτέ ομοϊδεάτης του Γ. Παπούλια, αλλά στη περίπτωση του συγκεκριμένου άρθρου φαίνεται ότι όσοι τον κατηγορούν αγνοούν την ουσία των γραφομένων του και καταφεύγουν σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ή αόριστα σχόλια που αφορούν την κομματική του ταυτότητα. Εφόσον δεν υπάρχει αντίλογος με συγκεκριμένα στοιχεία, κάποιος που δε γνωρίζει αρκετά για τα οικονομικά του Δήμου και δεν έχει κάποιου είδους παραταξιακό συμφέρον, μάλλον τον Παπούλια θα πιστέψει.

Δε νομίζω να τον έκρινε κανεις ιδεολογικά. Το ρόλο του έκριναν όλοι και το δεκανίκι που προσπαθεί να δώσει σε μια δημοτικη αρχή που ετοιμάζεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη και ψάχνει σανίδα βοήθειας.

"O συντάξας είναι ένας εξαίρετος επιστήμων. Δε μας φταίει που εμείς αλλάζουμε κομματικές και πολιτικές προτιμήσεις κατά το δοκούν... Κοπάνησον μεν, άκουσων δε..." -Άντε ρε γυναίκα, ακόμα να σιδερώσεις το γαλάζιο υποκάμισο?

Όπως φαίνεται ο κύριος Παπούλιας δε μπορεί να αμφισβητηθεί από αιθεροβάμονες, επιδειξίες, αερολόγους, αεριτζήδες , κι ένα σωρό άλλους αλχημιστές. Άρα είναι καθ΄ ολοκληρία αληθή τα γραφόμενά του. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio