«Προσωπικότητες Βερβένων» από τον καθηγητή αρχαιολογίας Παναγιώτη Φάκλαρη (pics,vid)

Κυρ, 12/08/2018 - 16:44
Image
Image
Image
Image

Το Σάββατο 11/8/2018, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Βερβένων «Η Κνακεάτις Άρτεμις» μίλησε στα Βέρβενα με θέμα «Προσωπικότητες Βερβένων» ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Α.Π. Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Β. Φάκλαρης. Τον ομιλητή παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Π. Τσιλικάς.

Η ομιλία έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Βερβένων. Ο καθηγητής Π.Β. Φάκλαρης γέννημα θρέμμα των Βερβένων και γνώστης της ιστορίας του τόπου του και όχι μόνο, μετά από κοπιαστική έρευνα σε παλαιά αρχεία, σπάνιες φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες, παρουσίασε σχεδόν την ιστορία 3 αιώνων αυτού του πολύ σημαντικού χωριού της Κυνουρίας.

Όπως πάντα γλαφυρός στον λόγο του μάγεψε τους ακροατές του και τους έκανε υπερήφανους για τους πολύ σημαντικούς προγόνους τους. Επίσης γέννησε μέσα μας έναν προβληματισμό που δεν αφορά μόνο τα Βέρβενα αλλά και όλη την Ελλάδα, πως ένας τόπος που γεννά τέτοιες προσωπικότητες κατάντησε να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης.

Που είναι η ευθύνη μας απέναντι στην κληρονομιά που μας άφησαν μήπως δώσαμε «τα άγια τοις κυσί»;

 

Κείμενο, φωτογραφίες , βίντεο Φίλιππος Μπεκύρος

Σχόλια επισκεπτών

Μια από τις εμβληματικότερες ε προσωπικότητες στο πεδίο της κλασσικής αρχαιολογίας παγκοσμίως. Τα Βέρβενα και η Κυνουρία όλη, χαίρονται και καμαρώνουν για τον εκλεκτό τους ανθό! Μπράβο στον σύλλογο που τον συστήνει ξανά στους συμπολίτες μας και στις νεότερες γενιές.

Εμβληματικότερες πρωσοπικότητες λέει ο άλλος και αναφέρεται στον άνθρωπο που σταμάτησε τις εργασίες στο λιμάνι του παραλίου γιατί όπως υποστήριζε άκουσων άκουσων δεκαετίες πρίν στο παλιό λιμάνι είχε ουρίσει ο Ώθονας και θεωρειτο αρχαιολογικό μνημείο.Ρε μνημονεια μέχρι να σβήσει ο ήλιος λέμε

Αυτό κατάλαβες ταλαίπωρε; Σου αξίζει η χωμένη Έπαυλη του Ηρωδη, το κλειστό μουσείο και ο βάλτος που ζεις. Συνέχισε μαζί με αυτούς που ψήφισες

Οτι ναναι...τι δουλιά έχει ο Δήμος με την Έπαυλη, το Μουσείο, τον οδηγό του ΚΥ...αχαχαχα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεμα. Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν σας. ΣΑΝΟΦΑΓΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ

Ωραία απάντηση μου έδωσες ταλαιπωρε.τί δουλειά έχει ο βάλτος,η έπαυλη και το κλειστό μουσείο στην τοποθέτηση μου ότι ο συγκεκριμένος που εσύ εκθιαζεις ως τον ανθό της Κυνουρίας αποτέλεσε τροχοπέδη στις εργασίες του λιμανιού? κουκουρούκου μανταλάκια.αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.ρε κόντρα μνημόνια λέμε.Και κατι ακομα .ενημερωτικά στο λέω όταν κάποιος εκφράζει μια άποψη δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι εκπροσωπεί και κάποια παράταξη.δεν ψηφίζω γενικά.

Αντί να τον ευγνωμονείτε που φρόντισε και το παλιό λιμάνι να σωθεί και το καινούριο να γίνει, γράφετε εναντίον του κιόλας και μάλιστα ανορθόγραφα. Μήπως καμαρώνεις και για τους συγχωριανούς σου που πέταξαν τα οστά του Ζαφειρόπουλου και κατέστρεψαν τον τάφο του για να γίνει πολυκατοικία;

Να ευγνομωνω έναν άνθρωπο που εξετιας του το καινούργιο τμήμα του λιμανιού συνδέεται με το παλιό λιμάνι με μια παλιογεφυρα και υπάρχει αναμεσα τους ένα τεράστιο κενό επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά? πλάκα μου κάνεις? Ευτυχώς που στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα και όλα αυτά επειδή στο συγκεκριμένο σημείο είχε ουρίσει στο μακρινό παρελθόν ο Ωθονας .το παλιό λιμάνι να σωθεί από τί? Για τα οστά του Ζαφειρόπουλου δεν το γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να σαπαντησω.γνωριζω όμως για κάποιον που γκρέμισε το σπίτι του για να μην έχει δικαιώματα η σύζυγος του.μηπως ξέρεις τίποτα?

Κι όμως από αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση από ένα ζηλευτό τέκνο του χωριού μας απουσίαζε αδικαιολογητα ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Καρκούλης και ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος του Δήμου. Τόσους Βερβενιώτες αιρετούς έχουμε, ένας δεν αξιώθηκε να παρευρεθεί; Απαράδεκτοι....κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών μας...

Δεν απουσίασε μόνον ο πρόεδρος από την σημαντικότατη αυτή εκδήλωση,αλλά και μια παρουσίαση του ομιλητή στο κοινό, αντάξια του κύρους του και της προσωπικότητάς του -με αρχή,μέση και τέλος.Για απλά λόγια μιλάμε,αλλά με σωστή σύνταξη και με λέξεις που αρμόζουν σε τέτοιες περιπτώσεις.Βρε,αδερφέ,να δικαιολογείται και ο τίτλος του συλλόγου. Μορφωτικός και....αλλά τι ψάχνω στα άχυρα;

Ήμουν εκεί. Ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας υψηλού επιπέδου, η οποία δόθηκε στο κοινό με τρόπο απλό, κατανοητό και ζωντανό. Φύγαμε όλοι ενθουσιασμένοι και γεμάτοι κανούριες γνώσεις για τους ανθρώπους του χωριού μαςς. Ο καθ. Φάκλαρης είναι πράγματι μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο!

Δεν εκπροσωπεί τους Αστρίτες γιατρέ μου. Ταλαίπωρος χασομέρης της πλατείας. Το Άστρος το Παλαιό το γνήσιο, σύσσωμο αποτίνει φόρο τιμής και δόξης στον σεβαστό μας καθηγητή και φρουρό της ιστορίας μας και των μνημείων μας.

Ο "Αστρίτης" (Vipera berus) είναι ιοβόλο φίδι της οικογένειας των εχιδνίδων. Στην Ελλάδα κανείς απαντά το υποείδος Vipera berus bosniensis (Οχιά των Βαλκανίων) (Πηγή Βικιπαίδεια). Αιδώς "κύριε" καπα γάμα. Τέτοιους ιοβόλους υποστηρικτές, που σπέρνουν μίσος και διχόνοια, είμαι σίγουρος ότι δεν τους έχει ανάγκη ο κ. Φάκλαρης. Απλά γι' άλλη μια φορά βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλώνουν το κόμπλεξ κατωτερότητας που τους διακατέχει.
Α.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio