Υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή για τους επιχειρηματίες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Fri, 24/11/2017 - 19:05

Οι καταστηματάρχες ενημερώθηκαν για το νέο πλαίσιο διαχείρισης

Μια σημαντική συνάντηση για το μέλλον του περιβάλλοντος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε σε σχέση με τη διαχείριση των υλικών μας, έλαβε χώρα στο Άστρος την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς κάλεσε τους επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την υποχρεωτική από τον Νόμο, πλέον, διαλογή των συσκευασιών και των οργανικών υλικών στις επιχειρήσεις.

Ο κ. δήμαρχος στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην οποία συμμετείχε ο Δήμος με διάφορες δράσεις. Ο κ. Μαντάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην πρώτη εκδήλωση, προσπαθήσαμε να φέρουμε τους μαθητές όσο πιο κοντά γίνεται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, μέσα από ένα παιχνίδι, έξω σχετικά από τον σχολικό τους χώρο. Η δεύτερη εκδήλωση έγινε σήμερα το πρωί. Σε αυτήν, συμβολικά, δείξαμε τυποποιημένους σάκους με οργανικό κομπόστ όπως προέκυψε από την ανακύκλωση στον Τάνο».

Ακολούθως, ο κ. Μαντάς εξήγησε για ποιον λόγο ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση: «Κάναμε μια πρόσκληση σε κάθε κατάστημα από αυτά που θεωρήσαμε ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με το οποίο φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε τη διαλογή στην πηγή. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, το υλικό που παράγεται από την κομποστοποίηση, θα μετατραπεί σε οργανικό κομπόστ, και έτσι το υλικό θα είναι εμπορεύσιμο.

Αποδείξαμε ότι η δυνατότητα υπάρχει!

«Το συγκεκριμένο κομπόστ θα πρέπει να παράγεται από συγκεκριμένα απορρίμματα για να αποδώσει κέρδη στον Δήμο μας».

Όπως εξήγησε περαιτέρω, είναι δύσκολο να εκτρέπουν όλοι τα οργανικά τους υλικά σε καφέ κάδους, καθώς το υλικό αυτό θα πρέπει να συλλέγεται κάθε μέρα. Αλλά, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι εφικτό να γίνει μια συμφωνία με τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που παράγουν οργανικά απόβλητα.

Ακολούθως, μοιράστηκε στους καταστηματάρχες ένα ερωτηματολόγιο προσωποποιημένο, με το οποίο ο Δήμος ρωτά τους επιχειρηματίες τι υλικό παράγει κάθε κατάστημα και πού θα τοποθετηθεί ο κάδος για τα απόβλητα, τον οποίον θα διαθέσει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, μέσα στην επιχείρηση.

«Από έναν κάδο σκουπιδιών αν απουσιάζει το οργανικό υλικό, το περιεχόμενο του κάδου είναι ανακυκλώσιμο εκατό τοις εκατό», εξήγησε ο κ. Μαντάς. Ακόμη, όπως είπε, η εθνική νομοθεσία αλλά και ο νέος νόμος για τη διαχείριση των υλικών συσκευασίας, ορίζει πρόστιμα τόσο στους Δήμους όσο και στα καταστήματα όταν δεν προδιαλλέγουν το υλικό τους.

 Θα υπάρξει μια καλή συνεργασία, ώστε να μην κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα.

«Ήρθε η στιγμή που το κράτος αντιλήφθηκε, δυστυχώς, ότι μόνο με τα πρόστιμα θα επιβάλλει το σωστό», διαπίστωσε ο κ. Μαντάς.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κυρία Αγγελική Μαντά, υπεύθυνη στο τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του συστήματος της διαλογής στην πηγή.

Η ανακύκλωση έχει δύο όψεις.

Η κυρία Μαντά επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των βιοαποβλήτων, πρέπει να εφαρμόζεται για το 50% του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου.

«Στις αρχές του 2016 εγκρίθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, το οποίο είχε τις αρχές της πρόληψης, της δέσμευσης για μείωση, της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και της ενημέρωσης του κοινού για αυτό το θέμα. Τώρα έρχεται και ο νέος νόμος για τη διαχείριση των συσκευασιών.

Οι ΟΤΑ μπορούν να οργανώνουν αυτοτελώς τη διαχείριση των τοπικών αποβλήτων.

Αν δεν τα καταφέρουν οι Δήμοι, έρχονται ιδιωτικές εταιρίες

Όπως υπογράμμισε η κυρία Μαντά, αν ο Δήμος αναλάβει να οργανώσει τη διαχείριση και δεν πετύχει τους στόχους του, χάνει την ευκαιρία και η οργάνωση ανατίθεται σε εταιρίες που θα αδειοδοτηθούν για να φέρουν εις πέρας το θέμα.

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που εξυπηρετούν πάνω από εκατό άτομα, είναι υποχρεωτικό να κάνουν διαλογή, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Δήμο, αλλά, όπως ανέδειξε η παρουσίαση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από τους κάδους σε τουριστική και μη σεζόν, οι πολίτες, δυστυχώς, αγνοούν τον σωστό τρόπο διαχείρισης ή απλώς δεν ενδιαφέρονται: ανακυκλώσιμα υλικά στον κάδο με τα σύμμεικτα, κλειστοί μπλε κάδοι και οι συσκευασίες πεταμένες απ’ έξω, κάδοι που «μαγικά» μετακινούνται μέσα στη νύχτα.

Η ευχή της κυρίας Μαντά στο τέλος της παρουσίασής της «ελπίζουμε εφέτος το καλοκαίρι να συνεργαστούμε καλύτερα» αντικατοπτρίζει την ανάγκη της ενημέρωσης και της σωστής διαχείρισης.

Ρεπορτάζ astrosnews - arcadiaportal

katafigio