Τα έργα αποκατάστασης του «Ζορμπά» έφεραν αντιπαράθεση στο ΔΣ

Τρί, 09/10/2018 - 18:40
Image
Image

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς εισηγήθηκε ενός θέματος που είχε να κάνει με την έγκριση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών με ποσό 350.000 ευρώ έργων αποκατάστασης, μετά την καταστρεπτική θεομηνία που έπληξε πρόσφατα τη Βόρεια Κυνουρία και την «επίσκεψη» του κυκλώνα «Ζορμπά».

Ο δήμαρχος ζήτησε την έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού από το Σώμα για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 350.000 ευρώ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στον παραλιακό δρόμο στην περιοχή Γλυφάδα.

Ο κ. Δημήτρης Κατσής ρώτησε τον κ. Μαντά τι σημαίνει προμήθεια εξοπλισμού και αναφέρθηκε στις ζημιές τις οποίες υπέστη η παραλία της Γλυφάδας, ρωτώντας αν έχει συμπεριληφθεί κάποιο ποσό για την αποκατάσταση της παραλίας.

Παρατήρησε ότι προβλέπεται νέο ποσό για ναυαγοσωστικό εξοπλισμό. «Εκπονείται μελέτη από την Περιφέρεια για την άρση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών. Η Γλυφάδα δεν μπορεί να μείνει εκτός, διότι έχει πληγεί. Έπρεπε να είχαμε μαζέψει τα κουτιά των ναυαγοσωστών, για να μην δίνουμε σήμερα 50.000 ευρώ, όπως οι επιχειρηματίες μάζεψαν τα δικά τους πράγματα. Το τοιχίο έχει γύρει σε εκείνη την περιοχή. Όλες οι συζητήσεις με την Περιφέρεια έπρεπε να έχουν γίνει, γιατί θα θρηνήσουμε και θύματα».

Ο Άγγελος Καμπύλης επεσήμανε ότι δεν είναι μόνον εκείνο το σημείο, αλλά και ότι εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον Δήμο.

Δεν μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει χρηματοδότηση ξεχωριστά για αυτό το σημείο;

Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στο σημείο αυτό, είναι διάβρωση παραλιακού μετώπου, και αυτό το μείζον θέμα είναι θεσμικό. Η χρηματοδότηση για έκτακτες ανάγκες δεν έχει τον χαρακτήρα της χρηματοδότησης έργων, διευκρίνισε, και υπογράμμισε:

Μην ονειρεύονται κάποιοι ότι έργα εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν με 350.000 ευρώ. Η σωστή πορεία για την εκτέλεση του έργου έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει ξεκινήσει η μελέτη.

Ο κ. Γιοβάς επέμεινε στον ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, την ευθύνη του οποίου θα έχουν οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν μετά από διαγωνισμό, σύμφωνα με το ΠΔ 30.

Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι είναι στην ευχέρεια του Δήμου να διαθέτει τον εξοπλισμό. Και ότι, εφόσον τον διαθέτει, θα πληρώσει λιγότερα στη σύμβαση με τη ναυαγοσωστική σχολή που θα αναλάβει το έργο του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Καμπύλης πρόσθεσε ότι πέρα από το τι θα γίνει από την Περιφέρεια, ενδεχομένως πρέπει να γίνει μια παρέμβαση στο οδόστρωμα με πόρους του Δήμου.

Ο κ. Γιοβάς δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το 4ο υποέργο, χαρακτηρίζοντάς το «κακό σπυρί» για τη δημοτική αρχή, καθώς, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο δήμαρχος να το εκτελέσει απασχολώντας δημοτικούς υπαλλήλους και «σπάζοντας» το έργο σε κομμάτια για να κάνει απευθείας αναθέσεις.

Ο κ. Κατσής παρατήρησε ότι το κομμάτι από τις Παιδικές Κατασκηνώσεις ως τη Γλυφάδα είναι το κύριο κομμάτι που ενώνει τη Γλυφάδα με το κέντρο και ότι εκεί πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη παρέμβαση.

Από τις αρχές Μαΐου περιμένουμε απάντηση από την Περιφέρεια.

Ο κ. δήμαρχος ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που εργάστηκε για να πάρει η Βόρεια Κυνουρία τα χρήματα και τελικώς, το θέμα ψηφίστηκε, εκτός από το υποέργο 4, όπου υπήρχε διαφωνία από την αντιπολίτευση για την κατανομή του ποσού.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio