Το στοίχημα της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων θέλει να κερδίσει η Βόρεια Κυνουρία

Κυρ, 26/11/2017 - 20:50
Image

Πόσο απέχουμε από την ορθή χρήση των βιοαποβλήτων;

Αν κρίνουμε από τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Βούλα Ρέτσου για τη διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας με τους επιχειρηματίες της περιοχής την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ακριβώς για την προσώθηση ενός προγράμματος διαλογής που αφορά μόνο σε επιχειρηματίες, απέχουμε έτη φωτός από πολλά γειτονικά μας κράτη.

Η κυρία Ρέτσου στην πολύ διαφωτιστική παρουσίασή της, εξήγησε τι είναι τα βιοαπόβλητα: «Αυτά που μαγειρεύουμε, τρόφιμα που μένουν, προϊόντα από μεταποίηση ή επεξεργασία τροφίμων. Το ποσοστό κυμαίνεται στην Ευρώπη από 20% έως 60%, αλλά στην Ελλάδα βρισκεται περίπου στο 40%».

Από το 2011 παράγονται 2,4 τόνοι βιοαπόβλητα, από τα οποία ένα 2% γίνεται κομπόστ.

«Το 2015 ο Νόμος προέβλεπε 5% και για το 2020 10%. Το 5% δεν το καταφέραμε ποτέ και έιναι ο στόχος μας για το 2020», είπε.

«Το θάψιμο είναι η χειρότερη λύση, επειδή το αναερόβιο περιβάλλον δημιουργεί στραγγίδια και απορροές, αλλά αυτό γίνεται στην Ελλάδα, τα θάβουμε με όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα.»

Με τη διαλογή και τη χωριστή αποκομιδή, δεν θάβονται, τα ανακυκλώσιμα είναι καθαρότερα, το κομπόστ και το βιοαέριο θα είναι καθαρότερα και υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

 Βασική προϋπόθεση: Η συμμετοχή των πολιτών.

Όπως είπε η κυρία Ρέτσου, 19,2% των βιοαποβλήτων παράγονται από τα καταστήματα εστίασης.

Ακολούθως, έγινε η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίον είναι δυνατόν να γίνει η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων σε ένα εστιατόριο – καφετέρια. Στον καφέ κάδο πετάμε ωμά ή μαγειρεμένα, μέσα σε βιοδιασπώμενη σακούλα, κάθε τρόφιμο ή απόβλητο κήπου, ακόμα και χαρτόνι. Αυτό που δεν μπαίνει, είναι πλαστικό, λάδια ή λίπη, χαρτόνι πλαστικοποιημένο, άλλα είδη χάρτου μεκ άποια επεξεργασία, μέταλλα, γυαλιά, πάνες, περιττώματα ζώων.

Γενικώς, κυρίως πετάμε σαλάτες, φρούτα, λαχανικά, λιγότερο ψωμί και ζύμες και πολύ λιγότερο κρέας και ψάρι

Στη συνέχεια, η κυρία Ρέτσου παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον κάνουν διαλογή στην πηγή στην Ευρώπη, π.χ., στην Ιταλία οι κάτοικοι συγκεντρώνουν σε μικρό κάδο τα οργανικά και τα βγάζουν στον δρόμο συγκεκριμένη ημέρα, ενώ τα οχήματα συλλογής είναι μικρά, επειδή οι ιστορικές πόλεις της Ιταλίας έχουν στενούς δρόμους.

Η διαλογή στην πηγή των βιαποβλήτων είναι το στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, χωρίς τη συμμετοχή των καταστηματαρχών, δεν είναι δυνατόν να κερδίσει ούτε το περιβάλλον ούτε οι επιχειρηματίες ούτε ο τουρισμός ούτε, ασφαλώς, οι μελλοντικές γενιές.

Η έκπτωση στα δημοτικά τέλη αποτελεί σαφές και ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο πρόγραμμα.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι αν αποτύοχυν οι Δήμοι, ιδιωτικές εταιρίες θα αναλάβουν το έργο της υλοποίησής του. Αυτό, ίσως, θα έπρεπε να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες.

Γαλανιάδη Εύα

arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio