Πλήγμα για τις επιχειρήσεις η παρατεταμένη κακοκαιρία

Τρί, 26/06/2018 - 14:23
Image

Τέλη Ιουνίου. Αυτή την εποχή, οι πρώτοι παραθεριστές, όλοι όσοι προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους νωρίς το καλοκαίρι, βρίσκονται ήδη στους προορισμούς τους, προκειμένου να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα. Πρώτη Ιουλίου έρχεται σε λίγες ημέρες, που σημαίνει το επίσημο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Το σκηνικό του καιρού, βέβαια, ουδόλως προδιαθέτει για θεά θάλασσα και ουζάκι δίπλα στο κύμα, αλλά μάλλον για κάστανα στη φωτιά και κονιάκ... Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή, εξάλλου, ίσως και δέκα βαθμούς κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «της εποχής», ότι δηλαδή πρόκειται απλώς για καλοκαιρινές μπόρες, έστω και συνεχόμενες. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου η βροχή επισκεπτόταν τακτικά την Αρκαδία και τα παράλια μέρη της. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έδωσε ο Μάιος ξεχάστηκαν γρήγορα, όπως κάποτε, σε χρόνια που το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επηρέαζε τις ζωές μας, ξεχνιούνταν οι βροχές του Μάη.

Αντιστράφηκαν τα πράγματα. Καύσωνες τον Μάιο, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τον Ιούνιο. Και ετούτη δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνει αυτό. Τα καλοκαίρια μας εδώ, στην Αρκαδία, γίνονται όλο και πιο δροσερά καθώς περνούν τα χρόνια. Και όλο μικραίνουν.

Η ελληνική μυθολογία διαθέτει πολλά ονόματα για να «βαφτίζουμε» κάθε νέο κύμα κακοκαιρίας, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις της παραθαλάσσιας, κυρίως, Αρκαδίας. Ο καιρός αποτρέπει τους επισκέπτες των διημέρων και του Σαββατοκύριακου να πάνε για τη βουτιά τους στα κοντινά παράλια, αλλά και τους τουρίστες που έχουν προγραμματίσει διακοπές τις οποίες είναι δύσκολο να ακυρώσουν τελευταία στιγμή, να κάνουν τις βόλτες τους, τα μπάνια τους, να απολαύσουν τον καφέ τους σε μια ξαπλώστρα και να χαρούν αυτό που διαφημίζουμε στο εξωτερικό ως ξέγνοιαστο ελληνικό καλοκαίρι. Ακόμα και στην Τρίπολη, που έχουμε συνηθίσει να βρέχει εννέα μήνες τον χρόνο, όπως λέμε μεταξύ μας, το καλοκαίρι θέλουμε να βγαίνουμε μια βόλτα σε μια στεγνή, τουλάχιστον, πλατεία Άρεως, τα κατστήματα της οποίας και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι. Αλλά εφέτος, ακόμα και οι βόλτες στην άλλοτε πολυσύχναστη πλατεία τον Ιούνιο είναι μειωμένες.

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία σημαίνει μειωμένα έσοδα, αν όχι δραματική πτώση των εσόδων, σε μέρη τα οποία βασίζονται εν πολλοίς στον τουρισμό που εκτινάσσεται τους τρεις μήνες του καλοκαιριού για να επιβιώσουν τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες πλάι στο κύμα, όπως καφετέριες και εστιατόρια, βλέπουν την κίνηση στα μαγαζιά και στον τζίρο τους πολύ μειωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές και τούτο όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης -ύστερα από δέκα χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της τσέπης των πελατών τους- αλλά κυρίως εξαιτίας του καιρού.

Ενδεχομένως δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια στο ερώτημα εάν ο καιρός έχει αλλάξει για τα καλά, εάν δηλαδή τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, το καλοκαίρι θα «μικρύνει» στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχθούν τα παράλια αλλά και τα ορεινά μέρη της Κυνουρίας σε προορισμούς για διακοπές όλο τον χρόνο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Διότι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κυνουρία θα έχουν έσοδα όλο τον χρόνο, καθώς θα έχουν αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που τους δίνεται.

Οι καιροί απαιτούν προσαρμογή στα νέα δεδομένα για όλους. Μικρότερο καλοκαίρι δεν σημαίνει απαραίτητα και μικρότερη τουριστική κίνηση, εάν κατορθώσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες που θα επισκέπτονται την Αρκαδία και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Το οδικό δίκτυο, το λιμάνι του Παραλίου Άστρους, οι υποδομές που συνεχώς βελτιώνονται, το Πάρκο Αναρρίχησης στο Λεωνίδιο, η ανάδειξη των μονοπατιών του Πάρνωνα και το Καταδυτικό Πάρκο στον Τυρό, σχέδια που ευοδώνονται και προχωρούν κυρίως με την εθελοντική εργασία και αφοσίωση των ντόπιων, αποτελούν μέρος των δράσεων που αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον θεματικό τουρισμό, που παγκοσμίως αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio