Περπατάμε στα ορεινά Τσακώνικα μονοπάτια

Τρί, 26/11/2019 - 10:20
Image

Οι Σπηλαιολόγοι Ορειβάτες Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ), σας προσκαλούν να συμμετέχετε στην πεζοπορική τους εξόρμηση. Και ο λόγος είναι για να γνωρίσετε τα ορεινά Τσακώνικα μονοπάτια.

Μετά από 50 χρόνια εγκατάλειψης των νομαδικών διαδρομών της περιοχής Λεωνιδίου - Κοσμά, είμαστε σε θέση να περπατήσουμε για πρώτη φορά καθώς το Parnon Trail μας ταξιδεύει. 
Μαζί μας θα είναι ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας (Ε.Ο.Σ Καλαμάτας).

 
Συγκεκριμένα ακολουθάμε το υπό κατασκευή μονοπάτι που εξελίσσεται από το Λεωνίδιο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας της Έλωνας. 

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το Λεωνίδιο, τη Φάμπρικα Πολιτισμού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κινούμαστε σε παλαιά ορεινά μονοπάτια, γιδόστρατα, υπέροχους μουλαρόδρομους και καλντερίμια, με πανοραμική θέα. Μέσα στο άγριο βουνό του Πάρνωνα διασχίζουμε σάρες, πλαγιές και ρεματιές που βόσκουν αγριογούρουνα και αγριοκάτσικα, θα δούμε πανύψηλα βράχια με σπηλιές που φωλιάζουν αγριοπούλια, όρνια, αετοί, γερακίνες, μπούφοι κουκουβάγιες, και μέρη που κελαηδούν τα αηδόνια. Θα θαυμάσουμε πολύχρωμα ενδημικά φυτά και θα μυρίσουμε τα υπέροχα βότανα του Πάρνωνα, ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά που βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού. 
 
Για όλα αυτά θα πορευτούμε από το Λεωνίδιο τον "Κήπο του Διονύσου" με προορισμό το ξωκλήσι του  Αι Γιώργη υψόμετρο 120μ., όπου και ξεκινάει το μονοπάτι μας με κατεύθυνση Ν/Δ τη χαράδρα του χείμαρρου Δαφνώνα και εξελίσσεται παράλληλα με το χείμαρρο. Στη συνέχεια περνάει απέναντι στην τοποθεσία Λινάκα, ανηφορίζει ψηλά στο ρέμα της Βασκίνας, φτάνει στο Μελισσόκηπο, ανεβαίνει στο Προβατιά, περνάει στη Πάνω Καμάρα το πιο ψηλό σημείο της διαδρομής, υψόμετρο 740μ. όπου έχουμε διανύσει το πρώτα 7,5 χλμ. (εδώ βρίσκεται και η ενδεχόμενη διαφυγή μας).
 
Έπειτα κατεβαίνει ζικ-ζακ στο ρέμα της Μακρυάς, προχωράει στο Σκιαδιάνικο και μετά βγαίνει στον επαρχιακό δρόμο Λεωνιδίου, Κοσμά. Από εδώ ανηφορίζει καλντερίμι 1.400 μ. απόσταση με προορισμό την Ιερά Μονή Ελώνης 500μ.  υψόμετρο, όπου το ταξίδι μας στα ορεινά Τσακώνικα μονοπάτια τελειώνει προσκυνώντας την ιερή Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας της Έλωνας.
 

Αν υπάρχει χρόνος και μέσο μεταφοράς, προτείνουμε να μας πάει 13 χλμ. στο "Μπαλκόνι της Κυνουρίας" το κεφαλοχώρι του Κοσμά που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150μ. για να δροσιστούμε με τρεχούμενο νερό από τα τρία κεφαλόβρυσα λιονταριών του 1877. Να δοκιμάσουμε τα χωριάτικα πιάτα τη βραστή γίδα και τα υπέροχα ψητά με ντόπια αγνά κρέατα, που ετοιμάζουν οι παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Ακόμη και να γευτούμε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στα καφεζαχαροπλαστεία της πλατείας με τα αιωνόβια πλατάνια. Να προσκυνήσουμε στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων του 1884 (πολιούχοι Κοσμάς και Δαμιανός) και να επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο της Κοινότητας.

·  Σκοπός εξόρμησης: Γνωριμία διαδρομής
·  Βαθμός δυσκολίας: 2 ** (καλή φυσική κατάσταση)
·  Απόσταση διαδρομής: 13 χλμ.
·  Διάρκεια πορείας: 6 +/-
·  Μεταφορά με δικά μας μέσα
·  Δεν υπάρχει τροφοδοσία νερού
·  Ελλιπή σήμανση
· Συμμετοχή κατόπιν τηλ. συνεννόησης με τον αρμόδιο ή στο e-mail του συλλόγου sokynoυrias@gmail.com              
 
Συμμετοχή & πληροφορίες: Μεταξωτός Γιάννης τηλ. 6944381024 Έφορος Σπηλαιολογίας - Ορειβασίας - Αναρρίχησης - Φαραγγιών

 
Το μονοπάτι που θα περπατήσουμε αποτελεί τμήμα του Parnon Trail στο οποίο  ο σύλλογός μας είχε την τιμή να συμμετέχει με τα μέλη του, μαζί με άλλους εθελοντές κατοίκους της περιοχής, σε ολη αυτή την προσπάθει, ανάδειξη, καταγραφή και καθαρισμό του. Υπό τον συντονισμό της Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ Κοιν.Σ.Επ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio