Οριακά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Άστρους

Δευ, 10/12/2018 - 13:27
Image

Μεγάλες ελλείψεις θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες στο Κέντρο Υγείας Άστρους. Είναι γνωστό ότι τα Κέντρα Υγείας επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην Περιφέρεια, καθώς εξυπηρετούν κατοίκους απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών. Είναι, επίσης, γνωστό ότι αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Οι δομές αυτές παροχής υπηρεσιών Υγείας λειτουργούν αφενός για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών και αφετέρου για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Με κάθε ευκαιρία  ο υπουργός Υγείας Ανδρέας  Ξανθός επισημαίνει ότι γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία  τονίζοντας ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν και αλλά Κέντρα Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Άστρους είναι μια νοσηλευτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης που εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Κυνουρίας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το Κέντρο Υγείας καλείται να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιους ασθενείς, μιας και από τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο ο πληθυσμός της Κυνουρίας σχεδόν δεκαπλασιάζεται.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Άστρους δύναται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να μειωθεί σημαντικά, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα εφημεριών, οδηγώντας τους εργαζομένους στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

Το Κέντρο Υγείας στο Άστρους λειτουργεί οριακά όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στο ArcadiaPortal.gr η κυρία Πηγή Περδικάκη, Γενική ιατρός και Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας.

Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης το 2019, αφήνοντας κενές τις θέσεις μιας και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια διεργασία για την κάλυψη των θέσεων.

Εδώ και μερικούς μήνες το Κέντρο Υγείας έχει μείνει χωρίς βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο  αφού η ιατρός που εργαζόταν σε αυτή τη θέση έχει συνταξιοδοτηθεί.

Οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι έτσι να έρχονται στην Τρίπολη και στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ή αν είναι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα εξωτερικά μικροβιολογικά εργαστήρια.

Κλείνοντας, να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Υγείας εξυπηρετείται με 2 οδηγούς ασθενοφόρου και με την συμβολή ενός δημοτικού υπάλληλου, αφήνοντας περίπου της μισές βάρδιες χωρίς οδηγό.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του υπουργείου Υγείας οι ιατροί που πρέπει να στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας αναλυτικά είναι:

α) Γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας: 1 ανά 2.000 έως 2.500 ενήλικοι.
β) Γιατροί ειδικότητας παιδιατρικής: 1 ανά 1.000 έως 1.500 παιδιά.
γ) Γιατροί ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής: 2 ανά 25.000 έως 30.000 κάτοικοι.
δ) Γιατροί ειδικότητας βιοπαθολογίας: 1 ανά 25.000 έως 30.000 κάτοικοι.
ε) Γιατροί ειδικότητας καρδιολογίας: 1 ανά 25.000 έως 30.000 κάτοικοι.
στ) Οδοντίατροι: 1 ανά 10.000 κάτοικοι.

Έφη Καστραντά

Πηγή: .arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio