Ο επιτάφιος με τις λαμπαδίτσες στον Πλάτανο Κυνουρίας (pics)

Σάβ, 27/04/2019 - 09:33
Image
Image
Image

Οι Πλατανίτες έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο για τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα, μεγάλες και μικρές, ετοιμάζουν τον στολισμό του επιταφίου τους. Τη Μεγάλη Πέμπτη, όλες οι οικογένειες του χωριού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας στα χέρια τους λαμπαδίτσες στολισμένες με βαρβαράμους, ανεμώνες, πασχαλιές, και το όνομα της κάθε οικογένειας γραμμένο πάνω σε αυτές. 

Με αυτές τις λαμπαδίτσες στολίζουν οι γυναίκες του χωριού τον επιτάφιο και αφού περάσουν ευλαβικά κάτων από τον επιτάφιο μετά το πέρας της περιφοράς, παίρνει κάθε οικογένεια τη λαμπαδίτσα της και την τοποθετεί πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι. Τις κρατούν όλον τον χρόνο, για να είναι η οικογένεια ευλογημένη.

Η παράδοση λέει ότι όταν έχει αστραπές, οι νοικοκυρές ανάβουν τη λαμπάδα για να προστατεύει το σπίτι. Έτσι ημερεύουν τον Μαλεβό που μαβιάζει από τα σύννεφα και συχνά σκορπά καταιγίδες και καίγονται όλον τον χρόνο, ώσπου να έρθει η επόμενη Ανάσταση μαζί με την άνοιξη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι Πλατανίτες στόλισαν τον επιτάφιο του ΙΝ Αγίας Άννας με τις λαμπαδίτσες τους. Και του χρόνου!

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio