Ο δάκος απειλεί ξανά την ελαιοπαραγωγή της Βόρειας Κυνουρίας

Σάβ, 23/06/2018 - 13:08
Image

Για ακόμα μία χρονιά, η ελαιοπαραγωγή στη Βόρεια Κυνουρία κινδυνεύει από τον μεγάλο εχθρό της ελιάς, τον δάκο. Σύμφωνα με δειγματοληψίες που έχουν γίνει στα ελαιόδενδρα της περιοχής, οι καρποί του πολύτιμου δέντρου που εξασφαλίζουν εισόδημα σε εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες της Βόρειας Κυνουρίας σε ποσοστό περίπου 50% φέρουν τα σημάδια της προσβολής από το έντομο που αποτελεί τον εφιάλτη κάθε ελαιοπαραγωγού.

Σημειωτέον ότι τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν το 2016 στην Πελοπόννησο εξαιτίας της καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος δακοκονίας, αλλά και εξαιτίας, όπως είχε δηλώσει ο τότε θεματικός ανιπεριφερειάρχης Ηλίας Στρατηγάκος, της αύξησης του αριθμού των ελαιοδέντρων κατά περίπου 3 εκατομμύρια, γεγονός που οδήγησε σε ανεπάρκεια των κονδυλίων για τη δακοκτονία.

Οι ελαιοπαραγωγοί ανησυχούν και φοβούνται ότι και εφέτος το πρόβλημα θα είναι έντονο.

Μιλήσαμε με τον γεωπόνο Γεώργιο Σταματόπουλο της Αγροτεχνικής Κυνουρίας που βρίσκεται στο Άστρος , ο οποίος μας είπε ότι υπάρχουν ήδη δέιγματα πληθυσμού δάκου στα δέντρα και έχει ξεκινήσει η προσβολή των καρπών από το έντομο.

Αν δεν ξεκινήσει ο δολωματικός ψεκασμός από τους εργολάβους, το πρόβλημα θα οξυνθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταματόπουλος μάς είπε ότι για βέλτιστο αποτέλεσμα, θα έπρεπε να γίνει καθολικός ψεκασμός στις καλλιέργειες με φάρμακο. Και ότι, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ό,τι είναι εφικτό για να ξεκινήσει το πρόγαμα, από τη Γενική Γραμματεία υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης.

Σημειωτέον ότι συνάντηση εργασίας για το σοβαρό ζήτημα της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος της δακοκτονίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάκεια τς σύσκεψης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστερεί στην κατανομή του εποχικού προσωπικού (γεωπόνοι-τομεάρχες), η οποία έγινε μόλις στις 15 Ιουνίου, έναν μήνα αργότερα από την αντίστοιχη κατανομή της περυσινής περιόδου. Δυστυχώς, όπως ανακοινώθηκε, η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ είναι χαμηλότερη των αναγκών.

Μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η παραγωγή των ελαιοδέντρων και εφέτος, η περιφερειακή αρχή ανακοίνωσε στη σύσκεψη ότι θα συμπληρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα μόνο στα λόγια, όμως, όπως αποδεικνύεται από τις καθυστερήσεις του υπουργείου για άλλη μία φορά να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio