Με διαξιφισμούς και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα των απορριμμάτων της Βόρειας Κυνουρίας

Fri, 26/01/2018 - 20:09

Το ζήτημα της προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Βόρειας Κυνουρίας απασχόλησε το ΔΣ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Παναγιώτη Μαντά, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων ξεδιπλώθηκαν όλες οι διαφωνίες Ο κ. Γιώργος Καμπύλης, αφού επεσήμανε ότι συμφωνεί επί της αρχής, διατράνωσε τη διαφωνία του ως προς την απευθείας ανάθεση που θα δοθεί κατά το διάστημα ανάμεσα στη λύση και στην υπογραφή της νέας σύμβασης.

Όπως επεσήμανε, η σύμβαση κάνει λόγο για διαχείριση και όχι για κομποστοποίηση, όπως αναφέρεται στα θέματα ημερήσιας διάταξης. «Θυμάστε τις διαφωνίες μας, όταν φτάσαμε στο σημείο να μην ξέρει κανείς ποιος μάζευε υπόλειμμα και ποιος ανακυκλώσιμα».

Γιατί να πληρώνει το ρεύμα ο Δήμος; Το ανακυκλώσιμο υλικό το εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιοβάς παρατήρησε ότι ο εργολάβος θα κερδίζει 250.000 ευρώ τον χρόνο.

Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούμε; Του εργολάβου ή του Δήμου;

Ακόμη, είπε ότι πρέπει να αναφέρεται σαφώς στον διαγωνισμό ποιους άλλους Δήμους θα εξυπηρετεί η διαχείριση, ενώ επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός, διότι αναφέρει σαφώς ότι  ο εργολάβος που θα πάρει την κατακύρωση θα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες να λειτουργεί την εγκατάσταση. «Άρα, ποιος άλλος, εκτός από τον ήδη υπάρχοντα, μπορεί να στήσει τόσο γρήγορα τα μηχανήματά του;»

Κατάντια για τον Δήμο.

Ο Δήμος πληρώνει τη διαχέιρηση, δεν κάνει διαχείριση, είπε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αδάμης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος ανοίγει την πόρτα στην ΤΕΡΝΑ. «Πληρώνουμε το ρεύμα, πληρώνουμε τα πάντα, και το σκουπίδι δεν το εκμεταλλευόμαστε. Ο κ. Μαντάς κοκορεύεται ότι έχουμε τα φθηνότερα δημοτικά τέλη.

Δώρο στον εργολάβο και ανοιχτό για την ΤΕΡΝΑ το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύμβαση για τους εργαζομένους. Ο κ. Αδάμης επανέλαβε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» για διαχείριση από τον Δήμο και τα κέρδη να πηγαίνουν μόνο στον λαό.

Ο κ. Άγγελος Καμπύλης κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η διαδικασία της μηχανικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, και η καθαρότητα του ανακυκλώσιμου υλικού είναι πάρα πολύ χαμηλή, γι' αυτό το δίνουν για RDF, εναντίον του οποίου έχει ξεσηκωθεί όλη η Ευρώπη, όπως επεσήμανε και πάλι.

Διαιωνίζεται η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται να κάνει διαλογή στην πηγή ο πολίτης, επειδή η διαλογή γίνεται στην εγκατάσταση.

Ο κ. Καμπύλης συμπλήρωσε ότι πρέπει να επενδύσει ο Δήμος στη διαλογή στην πηγή.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Καμπύλης παρατήρησε ότι δεν φαίνεται ναμετέχει πουθενά ο Δήμος, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ποσότητες οι μηνιαίες που θα δίνει ο ανάδοχος. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει στη μελέτη να φανεί επακριβώς για τι εξοπλισμό γίνεται λόγος.

Ο κ. Μανώλης Σκαντζός υπογράμμισε ότι από το 2016 έχουν περάσει δύο χρόνια από την προσωρινή διαχείριση, και ακόμα κεντρική διαχείριση δεν υπάρχει. Ο κ. Σκαντζός αναφέρθηκε στις καταγγελίες Μπέζου σε σχέση με την Παλαιόχουνη, αλλά και τη μη έγκριση της προγραμματικής από το Ελεγκτικό:

Χαώδης κατάσταση, μετά δε και τα τελευταία γεγονότα περί απατεώνων, το έργο αυτό είναι σαν να μην υφίσταται. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Οι 23 Δήμοι από τους 26 φτιάχνουν χωματερές, είπε ο κ. Σκαντζός, και χαρακτήρισε «κατάκτηση» το γεγονός ότι η Βόρεια Κυνουρία δεν έχει χωματερή.

Ο πρώην δήμαρχος σημείωσε, ακόμα, ότι το κόστος θα φθάσει στα 100 ευρώ ο τόνος, μαζί με όλα τα έξοδα.

Ακολούθως, ανέφερε ότι κανείς δεν αρνείται ότι αναγκάζεται ο Δήμος να πάει σε προσωρινή λύση, με ό,τι συνέπεια έχει. «Μπορεί ο δήμαρχος άμεσα να συνεννοηθεί με τον εργολάβο για να δούμε τι θα γίνει με το υπόλειμμα και αν θα το πάει σε νόμιμο αποδέκτη;». Κλείνοντας, ο κ. Σκαντζός είπε ότι αν θέλει ο Δήμος να συνεχίσει να είναι καθαρός, πρέπει να προχωρήσει το ΕΠΕΡΑΑ, όπου να έχει μεγάλη συμμετοχή ο Δήμος.

Ο κ. Γκαύρος από την πλευρά του υπενθύμισε τι γίνεται σε όλη την Πελοπόννησο και με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή το ότι δεν γίνεται τίποτα.

Θέλουμε ή δεν θέλουμε διαχείριση; Αν το τίμημα είναι 65 ευρώ ή 100 ευρώ, τι αλλάζει;

«Για να έχουμε έναν Δήμο καθαρό, πρέπει να δώσει άμεση λύση το κράτος για να έχουμε κι εμείς μια ποιοτική λύση».

Ο κ. Κατσής, αφού επεσήμανε ότι είναι επίτευγμα η διαχείριση του Δήμου, είπε ότι το ζύγισμα πρέπει να το αναλάβει ο εργολάβος, ενώ το κομπόστ να δίνεται δωρεάν στον Δήμο. Επίσης, πρότεινε ο κλαδοτεμαχιστής και το περονοφόρο όχημα να ενοικιαστούν από τον Δήμο στον εργολάβο και όχι να  παραχωρηθούν. Τέλος, ο κ. Κατσής ρώτησε έως πότε έχει ισχύ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε περίπτωση που λήξει  τι θα γίνει. Ακόμη, αναφέρθηκε στον δεματοποιητή που έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια, και στην περίπτωση που η Περιφέρεια τον πάρει πίσω, ρώτησε τι θα γίνει.

Δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ο ανάδοχος μέσα σε πέντε ημέρες. Να δώσουμε ένα περιθώριο 15 ημερών.

Ο κ. Μαντάς απαντώντας στις πολλές ερωτήσεις και παρατηρήσεις, είπε ότι η ουσία είναι ότι ο Δήμος διαχειρίζεται τα απορρίμματά του, και όχι με τι κόστος τα διαχειρίζεται.

Κανείς δεν μπορεί να τιθασεύσει την ελεύθερη αγορά.

«Δεν έχει νόημα να ανασκαλεύω τους όρους αυτής της δημοπρασίας και δεν θα μπω σε μια πολύ στενή διαχειριστική λογική ως προς το ηγιατί να παραχωρήσει ο Δήμος το τάδε μηχάνημα, αφού το ενοίκιο θα μετακυλιθεί στην τιμή. Αν πάμε στη λογική να ενοικιάσουμε το κλαρκ, θα πρέπει να μπούμε στη λογική να ενοικιάσουμε και το οικόπεδο!».

Με ενδιαφέρει να μην μείνουν τα σκουπίδια ούτε για μία ημέρα στον δρόμο.

Ακόμη, ο κ. Μαντάς διευκρίνισε ότι η ΜΠΕ αφορά σε άλλο πράγμα και όχι στη συγκεκριμένη κινητή μονάδα διαχείρισης.

«Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την έχουμε θέσει, την έχουμε ψηφίσει. Το πολιτικό κόστος του να υπηρετήσουμε αυτό που πιστέψαμε, το πήραμε συνειδητά. Αλλά έχουμε προτεραιότητες να μην έχουμε χωματερή και να έχουμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Πελοπόννησο. Εφαρμόζουμε την πολιτική μας στο μέτρο του οικονομικά εφικτού.»

Αν είχαμε 4,6 εκατ. ευρώ, θα αγοράζαμε όλα αυτά τα μηχανήματα. Αν υπάρχουν κάπου στον Δήμο αυτά τα χρήματα, πείτε το!

«Ευχές, ιδεολογήματα και κατηγορίες, πετάξτε όσες θέλετε, δεν μας ενδιαφέρει», είπε, τέλος, ο κ. Μαντάς.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Κοινό ρεπορτάζ astrosnews.gr, arcadiaportal.gr

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio