Με το βλέμμα στις τοπικές κοινότητες ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα Βόρειας Κυνουρίας

Σάβ, 16/12/2017 - 10:02
Image

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου συζητήθηκε και ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2018, που αποτελεί την «καρδιά» του προγράμματος του Δήμου για το έτος που έρχεται.
 

Κατά την εισήγησή του, ο Π. Σαβούρδος διευκρίνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: έργα και μελέτες που ήδη υλοποιούνται, έργα και μελέτες που αφορούν όλο το δήμο, έργα και μελέτες που προέρχονται από προτάσεις των τοπικών συμβουλίων. Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς είπε ότι με 276.000 ευρώ τον χρόνο δεν γίνεται να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, προσθέστε όμως σε αυτά, χρήματα προηγούμενων ετών που δεν είχαν απορροφηθεί καθώς επίσης και τις χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, LEADER και ΕΣΠΑ.
 
 
Ο σύμβουλος Γρ. Παινέσης ρώτησε σε τι στάδιο βρίσκεται το ΓΠΣ, ενώ ο Άγγελος Καμπύλης παρατήρησε ότι για το κοινοτικό γραφείο της Καστάνιτσας η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και 15 χρόνια και ρώτησε σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο. Ο Τάκης Αδάμης επεσήμανε ότι το parking του Αγίου Πέτρου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα.
 
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καμπύλης υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός, ενώ έκανε και προτάσεις βελτίωσης του Προγράμματος: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 αποτελείται από έργα των προηγούμενων ετών που δεν έγιναν, δεν παρουσιάζει κάποιο μεγάλο έργο».
 
«Το κρίνω φτωχό. Εμείς προτείνουμε έργα που θα εξασφαλίσουν την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων όπου χρειάζεται, βελτιώσεις της ανάπλασης όχι μόνο στα μεγάλα χωριά, αλλά σε ολόκληρο τον Δήμο, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, δημιουργία κτιριακών υποδομών, αναβάθμιση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, σύγχρονη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στήριξη Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού και προώθηση της συμμετοχής των πολιτών. Όπως παρατηρήσαμε το 2017, η συμμετοχή των πολιτών συνεχώς ελαχιστοποιείται».
 
 
Ο κ. Γιοβάς, από την πλευρά του, είπε: «Δεν έχει σχέση ο Δήμος με τα έργα. Ελπίζει σε χρηματοδοτήσεις και στα έργα της Περιφέρειας». Ο κ. Τάκης Αδάμης υπογράμμισε: «Μπορεί κάποιος να καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα δηλαδή τα έργα στα χωριά; Η απάντηση είναι ναι, δεν γίνεται να μην υπάρχουν έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, μόνο αγάλματα και πλατείες. Για τη λειψυδρία, τίποτα...».
 
 
Ο κ. Άγγελος Κάμπύλης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Πρόγραμμα και διευκρίνισε: «Ένας από τους λόγους που καταψηφίζω, είναι ότι  τα έργα αποφασίστηκαν μέσα σε ένα γραφείο χωρίς να έχετε μιλήσει με τους πολίτες. Δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση στο Άστρος».
 
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς κατά την τοποθέτησή του διευκρίνισε: «Αυτά που άκουσα στις τοποθετήσεις αφορούν κάποιον άλλο χρόνο και χώρο. Για κανένα έργο του 2018 δεν θα υπάρξει απευθείας ανάθεση. Δεν πρέπει να λαϊκίζουμε και να πούμε ότι εμείς κάναμε περισσότερα από τους άλλους, ασχέτως αν αυτή είναι η αλήθεια. Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, είναι 100% προτάσεις των τοπικών συμβουλίων».
 
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Πεφάνης, πρόεδρος Τ.Κ Καστάνιτσας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με αυτά που γίνονται στο χωριό του τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Η κυρία Μπακάλη, πρόεδρος Τ.Κ Αγίου Ανδρέα, εξέφρασε τη στήριξή της στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον χρόνο υλοποίησης των έργων
 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα πέρασε με μειοψηφία των Ιωάννη Γιοβά, Άγγελου Καμπύλη, Τάκη Αδάμη. Η μείζων αντιπολίτευση ψήφισε θετικά με τον όρο να προστεθούν και οι προτάσεις της.
 
 
Όλοι οι παρόντες τοπικοί πρόεδροι ψήφισαν θετικά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio