Μαντάς: Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ενημέρωσης (vid)

Δευ, 27/11/2017 - 11:07
Image

Ιδιωτικές εταιρίες θα αναλάβουν την ανακύκλωση βιοαποβλήτων αν αποτύχουν οι Δήμοι

 

Tην Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-παρουσίαση και ταυτόχρονα πρόσκληση στους επιχειρηματίες της περιοχής για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων στην πηγή.

Το Astros News και το Arcadia Portal παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Άστρος και συνομίλησε με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτη Μαντά, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ενημέρωσης:

«Οι δράσεις αφορούσαν περισσότερο στην ενημέρωση των μαθητών, και διοργανώσαμε στοχευμένες δράσεις για να κοινωνήσουμε τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κλήθηκαν και βοήθησαν τα παιδιά να μάθουν για την ανακύκλωση. Ακόμη, στη λαϊκή αγορά Άστρους ο Δήμος διέθεσε δωρεάν τους πρώτους τυποποιημένους κάδους και σάκους οργανικού υλικού κομπόστ. Πρόκειται για ένα βελτιωτικό ιδιαίτερα καλής ποιότητας. Από το σκουπίδι βγαίνει λίπασμα».

«Η εικόνα που αποκόμισα για αυτή την παρουσίαση, είναι ότι τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα, και αυτό συμβαίνει επειδή οι δάσκαλοι τα έχουν προετοιμάσει. Τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάθεση για δουλειά από όση νομίζουμε», είπε ο δήμαρχος.

Τα παιδιά, λοιπόν, είναι ευαισθητοποιημένα, αφού έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε σχολικές δράσεις και να διδαχθούν για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Τι γίνεται, όμως, με τους μεγάλους;

Την παρουσίαση «Τα δύο πρόσωπα της ανακύκλωσης» έκανε η κυρία Αγγελική Μαντά, υπεύθυνη στο τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του συστήματος της διαλογής στην πηγή.

Η ανακύκλωση έχει δύο όψεις

Η κυρία Μαντά επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των βιοαποβλήτων, πρέπει να εφαρμόζεται για το 50% του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου.
«Στις αρχές του 2016 εγκρίθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, το οποίο είχε τις αρχές της πρόληψης, της δέσμευσης για μείωση, της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης,

της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και της ενημέρωσης του κοινού για αυτό το θέμα.Τώρα έρχεται και ο νέος νόμος για τη διαχείριση των συσκευασιών.

Οι ΟΤΑ μπορούν να οργανώνουν αυτοτελώς τη διαχείριση των τοπικών αποβλήτων

 

Αν δεν τα καταφέρουν οι Δήμοι, έρχονται ιδιωτικές εταιρίες

Όπως υπογράμμισε η κυρία Μαντά, αν ο Δήμος αναλάβει να οργανώσει τη διαχείριση και δεν πετύχει τους στόχους του, χάνει την ευκαιρία και η οργάνωση ανατίθεται σε εταιρίες που θα αδειοδοτηθούν για να φέρουν εις πέρας το θέμα.

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που εξυπηρετούν πάνω από εκατό άτομα, είναι υποχρεωτικό να κάνουν διαλογή, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Δήμο, αλλά, όπως ανέδειξε η παρουσίαση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από τους κάδους σε τουριστική και μη σεζόν, οι πολίτες, δυστυχώς, αγνοούν τον σωστό τρόπο διαχείρισης ή απλώς δεν ενδιαφέρονται: ανακυκλώσιμα υλικά στον κάδο με τα σύμμεικτα, κλειστοί μπλε κάδοι και οι συσκευασίες πεταμένες απ’ έξω, κάδοι που «μαγικά» μετακινούνται μέσα στη νύχτα.

Η ευχή της κυρίας Μαντά στο τέλος της παρουσίασής της «ελπίζουμε εφέτος το καλοκαίρι να συνεργαστούμε καλύτερα» αντικατοπτρίζει την ανάγκη της ενημέρωσης και της σωστής διαχείρισης.

Γαλανιάδη Εύα

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio