Μαντάς: Δεν υπάρχει ανάλογο πάρκο σε όλη την Ελλάδα (vid)

Τετ, 14/03/2018 - 17:08
Image

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς παρευρέθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο του ΕΠΑΛ και μας μίλησε για την μεταφύτευση των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων που έχουν συλλέξει από τον κάμπο τους.

Σκοπός όλων είναι να περισώζονται τα δέντρα που εμποδίζουν άλλες καλλιέργειες ή πρόκειται να γίνουν καυσόξυλα, και να τοποθεντούνται στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι καθηγητές για να δημιουργήσουν ένα θεματικό πάρκο, και είναι απόλυτα σύμφωνος μαζί τους, και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος.

Θεωρεί πως αυτή η δημιουργία του θεαματικού πάρκου δεν θα διαταράξει, ίσα ίσα θα εντείνει και θα ενσωματωθεί μέσα στην σχολική ζωή.

Στη συνέχεια της ομιλίας του πρόσθεσε, πως αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια με κύριο στόχο να φτιάξουν πόλους μέσα στον Δήμο, που μπορεί να γίνεται αυτή η ερμηνεία του φυσικού περιβάλλοντος και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων τους.

Όσον αφορά για το θεματικό πάρκο του Δημοτικού σχολείου του Κορακοβουνίου, βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη κι έχει θέμα την σχολική ζωή.

Ακόμα ένας ιδιαίτερα δυναμικός πόλος, είναι ο συνδυασμός του λαογραφικού μουσείου και της βιβλιοθήκης, μετατρέποντας τα σε έναν επισκέψιμο χώρο τις ώρες που δεν θα λειτουργεί το σχολείο.

Τόνισε πως ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την δραστηριότητα της προσπάθειας των καθηγητών και των μαθητών, και όλοι μαζί θα δημιουργήσουν ένα θεματικό πάρκο με υπεραιωνόβια δέντρα.

Σημειωτέον, πως δεν υπάρχει τέτοιο πάρκο πουθενά σε όλη την Ελλάδα.

Στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε σε όσους μπορεί να έχουν άλλα αντικείμενα γύρω από αυτήν την παραγωγική διαδικασία της ελιάς, την επεξεργασία του καρπού της, την καλλιέργειά της που ακόμα βρίσκονται πεταμένα σε αποθήκες, για να εκτεθούν σε αυτόν εδώ τον χώρο του ΕΠΑΛ.

Video

Σχόλια επισκεπτών

Είναι πραγματική μάστιγα της εποχής μας η εκρίζωση και η πώληση υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων με σκοπό είτε την πώλησή τους στο εξωτερικό για καλλωπιστική χρήση είτε τη μετατροπή τους σε καυσόξυλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη και επιστημονικά ορθή καταγραφή και χρονολόγησή τους με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους παρόλο το ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλούς που επισκέπτονται την Ελλάδα. Η απόφαση λοιπόν του Δήμου Β. Κυνουρίας και του ΕΠΑΛ μόνο θετικά μπορεί να κριθεί και η έκκληση του Δημάρχου για καταγραφή και προσφορά και άλλων μεγάλης ηλικίας ελαιοδέντρων εύχομαι να έχει θετική ανταπόκριση. Για να ενισχυθεί όμως αυτό θα έπρεπε ο δήμος και το ΕΠΑΛ να δηλώσουν πως η πρωτοβουλία για την ΔΩΡΕΑ των δύο ελαιοδέντρων προς τον Δήμο προήλθε από τον Βασίλη Φάκλαρη, ο οποίος όχι μόνο δεν υπέκυψε στο δέλεαρ της υψηλής οικονομικής πρότασης για την πώληση του μεγαλύτερου από τα δύο δέντρα αλλά πρότεινε και στον Τάσο Καψάλη, ιδιοκτήτη του δεύτερου δέντρου, να τα κάνουν από κοινού δωρεά στον δήμο με σκοπό την αξιοποίησή τους. Πιστεύω πως οι δυο φορείς όχι μόνο έχουν την ηθική υποχρέωση να αναφέρουν δημόσια τα ονόματα των δωρητών αλλά ακολουθώντας τις αρχές της δεοντολογίας να τους στείλουν ευχαριστήριες επιστολές δίνοντας έτσι επιπλέον ηθικό κίνητρο σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio