Λιομάζωμα και ελαιόλαδο στην Αγία Σοφία (pics)

Τετ, 27/11/2019 - 10:54
Image

Το λιομάζωμα, αν και αποτελεί μια απ΄ τις πιο δύσκολες αγροτικές εργασίες, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον τόπο μας από κάθε ηλικιακή ομάδα, για τρεις (3) κυρίως λόγους.

α. Επειδή αποσκοπεί στην παραγωγή ενός πολύτιμου και απαραίτητου αγαθού για κατανάλωση, του ελαιόλαδου, το οποίο συμβάλει ταυτοχρόνως στην διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.

β. επειδή αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη στον καθέναν, ότι συμπάσχει και συμβάλει στον αγώνα ολόκληρης της οικογένειας για την εξασφάλιση των κύριων βιοτικών αγαθών, και

γ. για συναισθηματικούς λόγους …., επειδή αποτελεί έναν σεβασμό στη μνήμη και στον μόχθο των παππούδων μας, εκείνων που με τόσο κόπο και αγωνίες φρόντισαν για την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, την αλλοτινή περιουσία τους, η οποία κάποτε τους έσωσε κυριολεκτικά από την πείνα.

Για τους παραπάνω λόγους, μια πρωτόγνωρη συρροή ανθρώπων και οχημάτων παρατηρείται τούτο τον καιρό στα χτήματα, τους αγροτικούς δρόμους και στο χωριό μας γενικότερα, που κρατάει από τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι αργά το βράδυ.

Ντόπιοι και απόδημοι, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι εκτιμούν την σταθερή και πολύτιμη αξία του κύριου παραγόμενου προϊόντος του χωριού μας, που στον τόπο μας η ποιότητά του είναι εξαιρετική (μανάκι – αγουρομάνακο), λόγω του ορεινού και άνυδρου μέρους που καλλιεργείται η ελιά

Σε χτήματα κι εκεί που ολοχρονίς άκουγες μόνο τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους, τώρα υπερισχύουν οι φωνές και τα γέλια των καλλιεργητών, ήχοι από βενζινοπρίονα που δουλεύουν ασταμάτητα και ο θόρυβος των αγροτικών αυτοκινήτων που μεταφέρουν εργάτες και ελαιόκαρπο μέχρι αργά το βράδυ.

Κι όσο για τον κάματο της ημέρας, αυτός απαλύνεται από κείνη την ψυχική ευεξία που προκαλεί η αίσθηση των παραφουσκωμένων τσουβαλιών, το φαγητό καταγής στη φύση και γενικότερα η επαφή με την ύπαιθρο και τα χρώματα του φθινοπώρου.

Χρέος όλων μας, γνωρίζοντας την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος μας, συν τοις άλλοις (διατήρηση και εντατικοποίηση της καλλιέργειας), είναι, να διατηρήσουμε την τιμή του σε ικανοποιητικό επίπεδο, μη ενδίδοντας σε απαιτήσεις των εμπόρων, οι οποίοι διαμορφώνουν τιμές κατά τα συμφέροντά τους, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η πραγματική τιμή του ελαιόλαδου, είναι αυτή που αναγράφεται στα ράφια των Super Market, την οποία όλοι καθημερινώς αντιλαμβανόμεθα.  Η τιμή του μάλιστα σε χώρες στο εξωτερικό, χαρακτηριστικά σε Γερμανική πόλη, παρατηρήθηκε προσφάτως να ανέρχεται στο ποσό των 6,20 € το μισό λίτρο και με χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά [χαμηλό ιξώδες (νερουλό) και με γεύση που …μοιάζει με αυτή του ελαιόλαδου] και αντιστοιχεί σε ελαιόλαδα με ποιότητα σαφώς κατώτερη από το δικό μας αγουρόλαδο, που βγαίνει κατευθείαν από το λιοτρίβι, χωρίς να υπόκειται σε κάποια άλλη επεξεργασία.

Χρέος μας λοιπόν και συμφέρον, είναι να διατηρήσουμε στον τόπο μας την τιμή του, σε ικανοποιητικό επίπεδο.

………………………………………………………………………………………………

Ο Νοέμβριος οδεύει προς το τέλος του και η «γιορτή» της ελιάς συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και θα συνεχιστεί για βδομάδες ακόμα, λόγω της σχετικά καλής -αν όχι πλήρους ικανοποιητικής- παραγωγής.

Καλή σοδειά σε όλους.

1

1α

30313233

1β

2

2-2

3

3α

3-1

3-12

4

4α

4β

4ε

10-4

12-3

14-3

21

23

22

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio