Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των Άνω Δολιανών για πυροπροστασία, ασφάλεια και καθαρό νερό

Πέμ, 24/01/2019 - 21:00
Image

Εξήντα έξι κάτοικοι των Άνω Δολιανών υπέβαλαν υπόμνημα για πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα πρότειναν κάποια έργα που θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, ύστερα από εισήγηση του Άγγελου Καμπύλη.

Συνοπτικά, τα αιτήματα έχουν α κάνουν με την πυροπροστασία, ζητήματα ύδρευσης, δρόμους και οδοποιία και την κοινοτική περιουσία. Ο κ. Καμπύλης ανέγνωσε την επιστολή, η οποία χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2018, και ζητούσαν να συζητηθούν αυτά τα θέματα σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Στις 30/10 η δημοτική αρχή απάντησε στο έγγραφο, μόνο για τα έργα οδοποιίας, σημειώνοντας ότι τα έργα που έχουν προτείνει οι κάτοικοι, δεν έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2018 και γι' αυτό δεν είναι εφικτή η υλοποίησή τους.

Όπως είπε ο κ. Καμπύλης, τα έργα που προτείνουν οι κάτοικοι πρέπει να ενταχθούν στον προγραμματισμό του Δήμου, να βρεθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους και, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, να τροποποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Για τα πιο κοστοβόρα έργα, πρότεινε να ξεκινήσουν οι μελέτες, ώστε να γίνει η ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΦιλόΔημος). Ακόμη, ο κ. Καμπύλης ανέφερε ότι μέσα στο υπόμνημα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 που κλείνουν το 2021, ώστε να ξεκινήσουν προετοιμασίες σε ολόκληρο τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Τέλος, αναφέρθηκε στην κοινοτική και δημοτική περιουσία των Δολιανών, στα κτίρια που κινδυνεύουν να πέσουν και που πρέπει να αναστηλωθούν.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Βέμμος, Δολιανίτης και κάτοχος οικίας στα Άνω Δολιανά. Όπως είπε, όλοι οι κάτοικοι που μένουν εκεί, έχουν την εντύπωση ότι τα συμφέροντα των πολλών κατοίκων είναι στα Κάτω Δολιανά και ότι ο οικισμός των Άνω Δολιανών έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί: «Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον Δήμο, αλλά να βρούμε λύση».

Ο κ. Βέμμος, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη προετοιμασίας του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση σε όλον τον Δήμο, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θέτουν οι κάτοικοι, όπως στην ελλιπή πυροπροστασία, στις δεξαμενές του χωριού που δεν έχουν καθαριστεί, όπως και οι πηγές του νερού στο χωριό.

Στις δεξαμενές, που είναι ανοιχτές, μπαίνουν ποντίκια.

Στη συνέχεια, ο κ. Βέμμος επεσήμανε ότι η σωλήνα καθαρισμού, από τεχνικό λάθος, είναι πάνω από τη σωλήνα του νερού. Ακόμα, πάνω από τις πηγές που υπάρχουν στο χωριό, έχει δοθεί από το 2011 άδεια για ανεμογεννήτριες, και χρησιμοποίησαν καλώδια εμποτισμένα με αρσενικό, για να είναι προστατευμένα από τα ποντίκια και τους σκίουρους. Ταυτόχρονα, εκεί όπου υπήρχε η ζώνη πυρασφάλειας στο Δραγούνι, κατέστρεψαν κέδρους και πεύκα.

Ζητάμε άμεσα να καθαριστούν οι πηγές από τη ΔΕΥΑΒΚ και να βάλει προστατευτικά. Τρεις πυρκαγιές έγιναν εκεί όπου δόθηκε η άδεια για το αιολικό πάρκο. Σύμπτωση, τύχη ή σκοπιμότητα;

Ακόμα, ο κ. Βέμμος ζήτησε να υπάρχει μια πιο στενή σύνδεση του Δήμου με τα Άνω Δολιανά και, τέλος, ανέφερε ότι πάρα πολλά σπίτια ανοίγουν και κλέβουν στα Δολιανά και σχεδόν σε όλα τα σπίτια στα Βέρβενα.

Αφού τοποθετήθηκαν και επιχειρηματίες της περιοχής, ο αντιδήμαρχος κ. Γκαύρος απάντησε ότι κάθε χρόνο καθαρίζονται οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι, ενώ οι δεξαμενές της Πυροσβεστικής είναι πάντοτε εφοδιασμένες με νερό. Για το αιολικό πάρκο είπε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι έχει επισκεφθεί το Δασαρχείο. Ο δρόμος στο Δραγούνι, όπως είπε ο κ. Γκαύρος,είχε πέσει, όμως, από την πλευρά του ο Δήμος είναι υπεύθυνος να καθαρίζει εντός ορίων οικισμού, αλλά ο Δήμος φροντίζει και το επαρχιακό δίκτυο όσο μπορεί μισθώνοντας ιδιωτικά μηχανήματα. Εφέτος, όπως είπε, έχουν πέσει πάρα πολλά δέντρα και ήταν δύσκολη η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου.

 

Σχόλια επισκεπτών

Ηρθε το πληρωμα του χρονου να καταλαβουν οτι πρεπει να ψηφιζουν μονο συγχωριανους τους,ικανους και αξιους,για να ασχολουνται και να προωθουν τα δικαια αιτηματα και προβληματα του χωριου.Ειναι λογικο οι Αγιαννιτες ,οι Αγιαντριτες και οι Βερβενιωτες τους οποιους ψηφιζουν να ενδιαφερονται για τα χωρια τους πρωτιστα και να τους ξαναθυμουνται πριν τις εκλογες.
Ας προβληματιστουν πριν ψηφισουν ,ποιους θα ψηφισουν!
Καιρος ειναι να ενδιαφερθουν οι ιδιοι για τον τοπο τους και μην περιμενουν να ενδιαφερθουν για τα προβληματα τους οι αλλοι που ενδιαφερονται μονο για τα ψηφαλακια.

Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με Αγιαννήτες, Αγιαντρήτες, Βερβενιώτες κ.ο.κ.
Αντίθετα έχει να κάνει με το αν αντιλαμβανόμαστε πως όλα τα χωριά είναι 'πλούτος' μας και όχι μόνο η παραλιακή ζώνη.
Άρα, επιλογή και ψήφιση προσώπων που μπορούν να δουν και να αναδείξουν όλη την εικόνα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio