Χελιδονίσματα: καλωσόρισμα στην Άνοιξη και στα χελιδόνια στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης

Παρ, 29/03/2019 - 19:05
Image

Ο προγραμματισμός του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔΠΜΜΜ) για την πρώτη γιορτή της Άνοιξης, τα χελιδονίσματα, πραγματοποιήθηκε φέτος σε δύο από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί. Η περιβαλλοντική εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και απευθύνονταν σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, γονείς και κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.

Με στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για τον ερχομό των χελιδονιών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και εμπράκτως να τα βοηθήσουμε φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, ένα εργαστήριο περίμενε τους μαθητές και τις μαθήτριες στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του ΦΔΠΠΜΜ, στο Άστρος και το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η εκδήλωση συνδύαζε την κατασκευή των φωλιών από φυσικά υλικά (συνολικά, πάνω από 500! φωλιές για λευκοχελίδονα Delichon urbicum ετοιμάστηκαν φέτος από τα παιδιά) με άλλες δραστηριότητες, όπως ξενάγηση στη λιμνοθάλασσα του Μουστού, παρουσιάσεις για τα χελιδόνια, κάλαντα, χειροτεχνίες κ.λπ.

Το πολυήμερο πρόγραμμα του ΦΔΠΜΜΜ υλοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου ως εξής: Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωση Άστρους: Δημοτικό Σχολείο Άστρους (8/3), Δημοτικό Σχολείο Φιχτίου (12/3), Δημοτικό Σχολείο Δολιανών (13/3), Νηπιαγωγείο Ινάχου (15/3), Δημοτικό Σχολείο Βερβένων (20/3), 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης (21/3), Δημοτικό Σχολείο Ινάχου (27/3). Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα, Λεωνίδιο: Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου (14-15/3). Στο πλαίσιο των χελιδονισμάτων τα στελέχη του ΦΔΠΜΜΜ επισκέφθηκαν επίσης επιλεγμένα σχολεία, όπως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης (18-19/3), το 13ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης (19/3) και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης (28/3).

Κρίνεται δέον να αναφερθεί ότι η χαρούμενη αυτή περιβαλλοντική δράση εντάσσεται στο εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο. Επιπροσθέτως, η προετοιμασία και η προμήθεια των υλικών της εκδήλωσης (πηλός, χάρτινα κουτιά/βάσεις, καλούπια, ξύλινες γωνίες, ενημερωτικό υλικό και πατρόν) καλύφθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης.

Με την εκδήλωση αυτή ο Φορέας Διαχείρισης αποχαιρετά τον Μάρτη και ευχαριστεί όλα τα Σχολεία και Νηπιαγωγεία που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή, με τους περίπου 670 μαθητές και μαθήτριές τους, καθώς επίσης το 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 13ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης, που ανέλαβαν μέρος του κόστους των υλικών.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio