H αποκαρδιωτική εικόνα της παραλίας του Αγίου Ανδρέα και οι ευθύνες που φέρουμε ΟΛΟΙ μας!

Τετ, 07/08/2019 - 08:50
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Άρθρο της Θωμαΐδος Βλαχογιάννη, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων στο Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης, για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ήταν ένα ανοιξιάτικο πρωινό, κάπου στις αρχές Μαρτίου, όταν πρωτοαντίκρισα την αποκαρδιωτική εικόνα της παραλίας του Αγίου Ανδρέα. Πάσης φύσεως απορρίμματα, στην πλειονότητα τους πλαστικά, είχαν κατακλύσει την άλλοτε καθαρή ακτή. Δυστυχώς, προς μεγάλη έκπληξη μου, 4 μήνες αργότερα, βρέθηκα αντιμέτωπη με το ίδιο θέαμα…

Χερρονήσι

Η άλλοτε καθαρή παραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι)

Η άλλοτε καθαρή παραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι)

 

Ηπαραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι) τον Μάρτιο

Η παραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι) τον Μάρτιο

Η παραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι) τον Ιούλιο

Η παραλία του Αγίου Ανδρέα (Χερονήσι) τον Ιούλιο

 

 

Πως βρέθηκαν τα απορρίμματα αυτά εκεί; Το σίγουρο είναι πως δεν εναποτέθηκαν εκεί επί τόπου (in situ) αλλά κατέληξαν εκεί εξαιτίας της εκτεταμένης κακοκαιρίας που βίωσε φέτος η ευρύτερη περιοχή. Ποτάμια όπως ο Βρασιάτης και ο Τάνος φέτος ζωντάνεψαν και ξεχύθηκαν ορμητικά, συμπαρασύροντας όλα εκείνα τα απορρίμματα που οι συμπολίτες μας εναποθέτουν για χρόνια τώρα στις κοίτες και στις όχθες τους, αναμφισβήτητα λόγω έλλειψης παιδείας καθώς επίσης και λόγω της αδράνειας των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

Ο ποταμός Βρασιάτης τον Φεβρουάριο

Ο ποταμός Βρασιάτης τον Φεβρουάριο

Παράλληλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξέβρασαν στην παραλία μας απορρίμματα που εμφανέστατα δεν δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, όπως για παράδειγμα συσκευασίες ιχθυοτροφών και δίχτυα από μυδοκαλλιέργειες. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαχείριση των απορριμμάτων που είναι το γεγονός πως τα απορρίμματα μπορούν να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, πολύ μακριά από το σημείο απόρριψής τους.

Και το επίμαχο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για την θλιβερή κατάσταση της παραλίας μας και ποιος πρέπει να αναλάβει δράση για την αποκατάστασή της;» Η απάντηση μπορεί να φαντάζει τετριμμένη αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι ορθή! ΌΛΟΙ μας είμαστε συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα και μόνο η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ μπορεί να δώσει τη ΛΥΣΗ!

Ως πολίτες φέρουμε ευθύνη όταν απορρίπτουμε τα σκουπίδια μας ανεξέλεγκτα στα ρέματα, στις κοίτες των ποταμών, στις άκρες των δρόμων και όπου αλλού μας έρθει, καθώς επίσης φέρουμε ευθύνη όταν κάνουμε τα στραβά μάτια σε ανεύθυνες και παράνομες συμπεριφορές συμπολιτών μας. Παράλληλα, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς φέρουν ευθύνη όταν αδρανούν και δεν φροντίζουν για την καλή διαχείριση των απορριμμάτων, από την αποκομιδή τους μέχρι την τελική τους διάθεση. Και όσον αφορά τον καθαρισμό της παραλίας μας, εννοείται πως θα έπρεπε και αυτή να χαίρει της ίδιας μεταχείρισης όπως άλλες γειτνιάζουσες παραλίες που αποκαταστάθηκαν πριν την έναρξη του καλοκαιριού από τους αρμόδιους φορείς. Δε συνέβη κάτι τέτοιο ωστόσο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.

Τι συνέβη; Μια μικρή αλλά δυναμική μειονότητα των συγχωριανών μας ανέλαβε δράση και με μόνο λίγες ώρες προσωπικής εργασίας κατάφερε να επαναφέρει τμήματα της παραλίας μας στην πρωταρχική τους κατάσταση καταδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο της συλλογικής συνείδησης, της κοινωνικής δράσης και της συμμετοχικότητας στα κοινά! Ευελπιστούμε πως οι τοπικοί φορείς θα αναλάβουν άμεση δράση για την πλήρη αποκατάσταση της παραλίας μας καθώς επίσης θα προχωρήσουν και σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα αποτρέψουν αντίστοιχα φαινόμενα και θα διασφαλίσουν την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των ακτών μας.

 

Φωτογραφίες από μία από τις συλλογικές προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον Άγιο Ανδρέα

Δωτοτο

Φωτοτξ

Φωτοεγ

 

Φωτογ

Τμήμα της παραλίας μετά τον καθαρισμό

;k

Σχόλια επισκεπτών

Oι παραλίες έχουν όνομα, ταυτότητα, υπευθύνους, αρμόδιους. Ένα καλό πρόστιμο θα συνέτιζε κάποιους.Πρόστιμο από τις φωτογραφίες και μόνο. Συλλογικά οι πολίτες προσφέρουν πάρα πολλά. Τα χωριά να καθαρίσουν ; Δραστηριότητες προβολής να οργανώσουν, υπηρεσίες να προσφέρουν; Και άλλες πολλές προσφορές κάνουν..................... Μπορούσαν άνετα οι υπεύθυνοι από νωρίς την άνοιξη να μεριμνήσουν για την καθαριότητα.Δε μπορεί τα πάντα να είναι χύμα.Γιατί αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε σε άλλες παραλίες; Καθαρίζει κάποιος εκεί;

Η συγκεκριμένη κατάσταση διαμορφώθηκε κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού μετά από ισχυρούς βορειο -νοτιοανατολικούς ανέμους. Επισκέπτομαι συχνά την περιοχή και το γνωρίζω. Στο σημείο αυτό παρασύρονται σκουπίδια από τα μεγάλα κύματα που σκάνε. Τα σκουπίδια αυτά δεν έχουν προέλευση από την περιοχή μας!!! όσο και αν ακούγεται περίεργο... Τα σκουπίδια προέρχονται από την απέναντι ακτή της Αργολίδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εδώ δεν μπορούν να παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Επίσης να μην παραπλανούνται οι αναγνώστες από τα κάθε λογής ξύλα και κλαριά...δεν είναι σκουπίδια, αλλά από τα πλαστικά και μόνο.
Προ ενός μήνα επισκευτηκα το Ναύπλιο και στην κεντρική του πλατεία έτυχε να είμαι μάρτυρας διανομής πλαστικών φουσκωτών μπαλονιών - μπάλλες από γνωστή αλυσίδα super - market. Όλα τα παιδιά είχαν και επαιζαν με αυτές...μέτρησα τουλ. 10-20. πολλές από αυτές "ορφανές" . Μετα από (2) μέρες μαντεψτε που τις ξαναείδα...!! Εκεί ακριβώς που δείχνουν οι φωτογραφίες...τουλάχιστο 4 μέτρησα...Οι κάδοι (σκουπιδοντενεκεδες) στις παραλίες με λίγο αέρα πάνε μεσοπελαγα και επιστρέφουν! Δυστυχώς οι παραλίες θέλουν την ανάλογη περιποίηση από όλους μας, ότι μπορεί ο καθένας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio