Γ. Καμπύλης: "​Έχετε μείνει πίσω κύριοι σε πρακτικές παλιές, αναχρονιστικές"

Παρ, 22/12/2017 - 12:09
Image
Image

 Η εισήγηση του Γιώργου Καμπύλη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση τυ Προϋπολογισμού    

  Σήμερα συζητάμε για τη ψήφιση του έβδομου προϋπολογισμού αυτής της Δημοτικής Αρχής και παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο σύνταξης και εισαγωγής του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

       Ο συνδυασμός μας έχει μια άλλη άποψη μια άλλη πρακτική για το πως θα πρέπει να καταρτίζεται ένας προϋπολογισμός.

      Θεωρούμε ότι στην κατάρτιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να συμμετέχουν οι διάφοροι φορείς του Δήμου μας καθώς και οι πολίτες.

      Ο προϋπολογισμός  πρέπει να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, με τους φορείς της περιοχής μας, με τους ίδιους τους πολίτες.

Εσείς με ποιους κάνατε διαβούλευση;

      Ακόμα και τη θεσμοθετημένη επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου μας την αγνοείτε και συνεδριάζετε μία φορά το χρόνο επειδή το επιβάλλει ο νόμος. Τον καταρτίζετε μόνοι σας και τον εισηγείστε στην επιτροπή διαβούλευσης απλά ως ενημέρωση χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των μελών της στην σύνταξή του.

       Προσέξτε σε τι εκτίμηση την έχει ο Δήμαρχος. Το 2017 συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 08/12/2017 για την τυπική επικύρωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού.

       Το ίδιο συνέβη και σήμερα το πρωί στην οικονομική επιτροπή όπου αντί τα μέλη της να μετέχουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού κλίθηκαν μόνο για να ψηφίσουν.

       Πού είναι αποτυπωμένες οι προτάσεις φορέων του τουρισμού; Από πότε έχει να συνεδριάσει η επιτροπή τουρισμού του Δήμου μας; Κανένα πλάνο κανένα σχέδιο για την τουριστική προβολή του. Μορφές τουρισμού όπου άλλοι Δήμοι επενδύουν, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, για εσάς αποτελούν άγνωστες λέξεις.

       Πού είναι αποτυπωμένες οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμους μας όπως της Έπαυλης του Ηρώδου του Αττικού – Εύα Δολιανών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους παραμένει κλειστό ακόμα. Μόλις προχθές μάθαμε από τον Δήμαρχο ότι απαιτούνται ακόμα ενέργειες από τον Δήμο.

        Πού είναι οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα. Ποιο είναι το πλάνο σας για την ανάπτυξη του Γεωργικού κλάδου του σημαντικότερου πλέον για την οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη της περιοχής μας.

         Είστε η Δημοτική αρχή που ήρθε στην εξουσία κατηγορώντας τις προηγούμενες για ανεπάρκεια στην επίλυση του προβλήματος στέγασης των υπηρεσιών του δήμου και αντί να δώσετε λύση, καθώς δεν βλέπουμε καμία πρόβλεψη και καμία εγγραφή στον προϋπολογισμό, αυξήσατε τα ακίνητα που νοικιάζει ο Δήμος και κατ΄ επέκταση τις δαπάνες.

    Καμία πρόβλεψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δήμου μας.

      Μιλάμε για ένα προϋπολογισμό τυπικής λογιστικής τακτοποίησης χωρίς κανένα αναπτυξιακό στίγμα.

       Δύο στοιχεία καταδεικνύουν «την σοβαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζετε την σύνταξη του προϋπολογισμού.

Η απόλυτη έλλειψη διαβούλευσης και η καθυστερημένη κατάθεση του.

Έχετε επιλέξει από την αρχή της θητείας σας να προχωράτε μόνοι, να αποφασίζετε μόνοι.

       Κύριοι συνάδελφοι της Δημοτικής Αρχής σας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις. Σε όλους τους σύγχρονους Δήμους, όπως αρέσκεται να αποκαλεί ο Δήμαρχος τον Δήμο μας, οι εξελίξεις τρέχουν οι προϋπολογισμοί του μέλλοντος δεν μπορούν να καταρτίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.

       Όλες οι σύγχρονες Δημοτικές Αρχές ανοίγουν τις πόρτες τους, ανοίγουν τις διαδικασίες προκειμένου όλο και περισσότερο οι πολίτες να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους. Εσείς επιλέγετε να παίρνετε τις αποφάσεις μεταξύ σας, έχετε μείνει πίσω κύριοι σε πρακτικές παλιές, αναχρονιστικές.    

       Ο εκάστοτε προϋπολογισμός απεικονίζει τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, ζητούμενο αποτελεί εάν και σε τι βαθμό υλοποιούνται τα έργα που περιγράφονται ώστε να μην αποτελούν απλές εξαγγελίες έργων. Την ευθύνη υλοποίησης του προϋπολογισμού έχει η Δημοτική Αρχή, ελπίζω όταν θα κάνουμε απολογισμό του 2018 να έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται.

       Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε τέτοιες αναχρονιστικές διαδικασίες. Δεν ψηφίζουμε τους κωδικούς των εξόδων που αναφέρονται σε δράσεις εκτός του τεχνικού προγράμματος για τους οποίους θα τοποθετηθούμε όταν τα θέματα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Ψηφίζουμε τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς και τις μισθολογικές δαπάνες.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΜΠΥΛΗ

Κύριε Πρόεδρε,   κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι

      Καλούμαστε σήμερα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  μετά από την κατάθεση τού Τεχνικού Προγράμματος να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό τού Δήμου μας για το 2018.

      Σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας των ΟΤΑ τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο ετήσιος προϋπολογισμός αποτελούν το εργαλείο ανάπτυξης και αποτύπωσης πολιτικής της εκάστοτε διοίκησης .

       Το γεγονός ότι ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας επιβάλλει η συζήτηση τού θέματος να  γίνεται σε  μονοθεματική συνεδρίαση φανερώνει την σπουδαιότητα τού θέματος.

       Εύλογα λοιπόν τίθενται τα εξής ερωτήματα  προς τον Δήμαρχο και τους συμβούλους  της δημοτικής πλειοψηφίας:

1. Καλύπτονται πλήρως όλες οι δαπάνες για μισθούς ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μας;

2. Καλύπτονται όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου μας, καύσιμα αναλώσιμα ηλεκτροφωτισμός, συντηρήσεις επισκευές οχημάτων κ.λ.π

3. Καλύπτονται οι δαπάνες για ύδρευση, ηλεκτροφωτισμό, αποχέτευση, καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων και  δρόμων, προμήθειες οικοδομικών υλικών, σκυροδέματος, υδραυλικών υλικών λαμπτήρων κ.λ.π                                                                                                     

 4. Ο προϋπολογισμός που φέρεται προς ψήφιση στο Δ.Σ. αποτυπώνει  την πολιτική βούληση;

5. Ικανοποιεί τούς πραγματικούς σας στόχους;                                             

6. Περιλαμβάνει τις μελέτες και τα αναπτυξιακά έργα που υποσχεθήκατε;

       Θα περίμενε κανείς να αναλύσουμε και να αναπτύξουμε     συζήτηση  πάνω σε  ποσά  τού προϋπολογισμού. Δυστυχώς όμως ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα  είναι απλά  μια λογιστική καταγραφή των εσόδων και εξόδων του Δήμου όπου η διοίκηση διαχειρίζεται τα οικονομικά  τού Δήμου, των ελαχίστων πλέον κρατικών χρηματοδοτήσεων - επιχορηγήσεων χωρίς  στρατηγικό σχεδιασμό χωρίς αναπτυξιακούς στόχους.

       Διαβάζοντας τους κωδικούς των εσόδων είναι εύκολο να   διαπιστώσει κανείς ότι οι βασικές πηγές εσόδων είναι τα  έσοδα από τούς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, από θεσμοθετημένους φόρους, τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα αλλά και τα χρηματοδοτούμενα   έργα.

      Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρχουν μελέτες και ώριμες προτάσεις δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα και θα απορριφθούμε.

       Ποια είναι η αποτύπωση των αριθμών αυτών στην καθημερινότητα των  πολιτών;

      Ένα και μοναδικό η αύξηση  του προϋπολογισμύ για την κοινωνική πολιτική του Δήμου για το οποίο ήμασταν και είμαστε απόλυτα θετικοί. Επιχορήγηση δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού.

Συντήρηση παιδικών χαρών ποσό πού εγγράφουμε ενώ δεν γνωρίζουμε αν έχουν πιστοποιηθεί και πόσες λειτουργούν παράνομα. Συντηρήσεις κτιρίων τού Δήμου και παλαιών διδακτηρίων ενώ στην πλειοψηφία η εικόνα  αντίστοιχων χώρων είναι κάκιστη.                                                                                                  

       Ποσά πού αφορούν την καθαριότητα και το πράσινο που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών.

       Η κατάσταση στους οικισμούς του Δήμου απογοητευτική όπου σε κάποιους οικισμούς η καθαριότητα είναι ελλιπής ο φωτισμός επίσης, η κατάσταση παροχής νερού τούς καλοκαιρινούς μήνες όχι καλή, οι συντηρήσεις κτιρίων ανεπαρκής (μηδενικό ποσόν για το 2018 για διάφορους οικισμούς τού δήμου).

Και το σημαντικότερο πού  δυσχεραίνει την καθημερινότητα τού αγροτικού πληθυσμού είναι η κατάσταση και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Χρειάζεται  μεγαλύτερη προσπάθεια όσον αφορά τον τομέα αυτόν.

   Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την καθυστέρηση της υλοποίησης κάποιων έργων τα οποία έχουν συζητηθεί επανειλημμένα και υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αυτό διακρίνεται  στον προϋπολογισμό:

1. Αναβάθμιση παιδικών χαρών

2. Κατασκευή  κόμβου  στο δρόμο Άστρος -Παράλιου  Άστρους και Άστρος -Λεωνίδιο στη θέση 'ΡΑΧΟΥΛΑ'.

3. Είσοδος του  Άστρους

4. Βιολογικός καθαρισμός Αγίου Πέτρου

5. Βιολογικός καθαρισμός Καστρίου και κάποια άλλα έργα που πιθανόν να διαφεύγουν

Πρόκειται για έργα πού εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση και πολύ φοβάμαι πώς θα χαθούν .

       Συνοψίζοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό από τον οποίο ο μέσος πολίτης δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ο λαός του δήμου μας δεν έχει να περιμένει καμία αλλαγή στην καθημερινότητά του. Η Δημοτική Αρχή δεν είναι καλός διαχειριστής καθώς δεν γνωρίζει πως να αξιοποιεί την ακίνητή του περιουσία. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των οικονομικών δεδομένων και να γίνει αύξηση των κονδυλίων για παρεμβάσεις σε όλες τις τοπικές Κοινότητες.

       Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία  κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό μπορούμε να κάνουμε δαπάνες για ανάπτυξη να υλοποιούμε οραματικούς στόχους για τον Δήμο μας να δημιουργούμε μέσα από τις δράσεις υπεραξίες για τα χωριά μας και τους κατοίκους, και να συμβάλλουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.                                                                                                                                                                                                  

 

       Τελειώνοντας θα ήθελα ελάχιστο χρόνο να αναφέρω κάποιες προτάσεις.

1. Να εξασφαλισθεί  μία σταθερή  βάση εσόδων (αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου κίνητρα για την είσπραξη παλαιών οφειλών)

2. Να γίνει βέλτιστη χρήση των περιορισμένων χρηματοδοτικών πόρων.

3. Να γίνει έλεγχος της απόδοσης των έργων (σχέση κόστους και οφέλους)

4. Καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων στα δημοτικά διαμερίσματα πού δεν έχουν καταμετρηθεί για την σωστή επιβολή του τέλους καθαριότητας και φωτισμού.

5. Μείωση διοικητικών δαπανών όπου υπάρχουν περιθώρια.

                                                                                                              

Σχόλια επισκεπτών

Ο δημαρχος σε κατηγόρησε ευθέως ότι αντιγράφετε τις εισηγήσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων . Είπε ότι αυτά που είπατε στην προηγούμενη συνεδρίαση τα είχαμε πάρει από το Ρέθυμνο. Σε είπε λογοκλοπο και ότι δεν θα ασχοληθεί μαζί σου. Και εσυ καμαρώνεις και δεν απαντάς. .....

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio