Φθινοπωρινή πεζοπορία Άνω Δολιανά – Ρεματιά Αγιάννη – Αμπελώνες Τσέλεπου

Πέμ, 08/11/2018 - 09:49
Image

Η πιο όμορφη εποχή για τα Άνω Δολιανά είναι το φθινόπωρο. Οχτώ διαφορετικά είδη φυλλοβόλων δέντρων (καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, φουντουκιές, καρυδιές), παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς τα φύλλα του καθενός έχουν και διαφορετική απόχρωση πριν εγκαταλείψουν το δέντρο.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 λοιπόν, σας καλούμε σε μια ακόμη ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να περπατήσουμε από τα Άνω Δολιανά και, διαμέσου της ρεματιάς του Αγιάννη, να φτάσουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ακολουθεί αρχικά μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι, υπό τη σκέπη χρωμάτων του φθινοπώρου.

Θα περπατήσουμε ακούγοντας τον ήχο των ξερών φύλλων κάτω από τα βήματά μας και, αν κάνουμε αρκετή ησυχία, θα ακούσουμε τον ήχο που κάνουν καθώς αποχωρίζονται από τα κλαδιά.

Στη συνέχεια θα μπούμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης και χαλαρής πεζοπορίας θα φτάσουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τις καρυδιές και από εκεί, μετά από 2 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου θα καταλήξουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με πρώτο χωριό που συναντάμε να είναι τα Άνω Δολιανά.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με όμορφη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Αφού περιπλανηθούμε για λίγο ανάμεσα στους αμπελώνες, θα καταλήξουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για πικ νικ στην αυλή ενός πλήρως αναπαλαιωμένου και επιβλητικού νερόμυλου. Του ονομαστού Κοκκινόμυλου, που έχει δώσει και το όνομα σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος. Εκεί, όσοι επιλέξουν το ανάλογο πακέτο, εκτός από τα φαγητά που θα έχει ετοιμάσει η 5ΕΝΤΕ, θα μπορέσουν να γευτούν τρία από τα εκλεκτά κρασιά του Οινοποιείου «Κτήμα Τσέλεπος». Όποιος έχει φροντίσει μόνος για το μεσημεριανό του θα μπορέσει ελεύθερα να χρησιμοποιήσει τον χώρο.

 

Κόστος:

18 Ευρώ/ άτομο (περιλαμβάνει την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ και γεύμα σερβιρισμένο σε μπουφέ με την συνοδεία κρασιού του Οινοποιείου Τσέλεπος. Το γεύμα θα περιλαμβάνει: BBQ στο κτήμα με 3 χοιρινά σουβλάκια, πατάτες, ντόπια γραβιέρα, ψωμί, και κρασί.)

25 Ευρώ/άτομο (περιλαμβάνει την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ και γευστική δοκιμή τριών κρασιών με την φροντίδα ειδικευμένου συνεργάτη του Κτήματος Τσέλεπου, χωρίς συμμετοχή στο BBQ.)

8 Ευρώ/άτομο (περιλαμβάνει μόνο την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ.)

 

-Το κόστος και ο τρόπος μετακίνησης βαραίνει τους συμμετέχοντες.

-Εφόσον υπάρχουν θέσεις σε ιδιωτικά μέσα μετακίνησης και επιθυμείτε να μοιραστείτε τα έξοδα, ενημερώστε μας για να σας φέρουμε σε επαφή.

 

Τόπος συνάντησης

είναι το καφενείο «Ονειρολόγιο» στα Άνω Δολιανά.

Ώρα έναρξης της πεζοπορίας: 10 π.μ

 

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και φούτερ.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

 

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis

 

Είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού της συμμετοχής.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής

στο τηλέφωνο 6972-692480

ή στο email: info@5ente.com

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio