Ευχαριστήριο του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Καστανιτσιωτών

Παρ, 17/11/2017 - 19:06
Image

Με σύμμαχο τον σχετικά καλό καιρό και την προσέλευση πλήθους κόσμου επισκεπτών και πατριωτών, πραγματοποιήσαμε και φέτος την 34η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ στο χωριό μας.

Έχοντας ξεκινήσει τον προγραμματισμό και τις προετοιμασίες εδώ και 2 μήνες, καταφέραμε και φέτος να κάνουμε μια επιτυχημένη και καθ’ όλα οργανωμένη γιορτή.

Από το πρωί του Σαββάτου της 28ης Οκτωβρίου και αφού παρακολουθήσαμε την Δοξολογία και την τελετή κατάθεσης στεφάνων ενόψει της Εθνικής Εορτής του Ηρωικού «ΟΧΙ», αμέσως μετά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διοργάνωση καθώς και οι δεκάδες εθελοντές ανέλαβαν θέσεις στα πόστα τους με ευχάριστη διάθεση και δυναμική παρουσία, παρά το πρωινό «στραπάτσο» από τα καμώματα του καιρού αφού ένας απίστευτα δυνατός αέρας κατάφερε να μας σκίσει μέρος της μεγάλης τέντας προστασίας του χώρου. Το επόμενο που αναμέναμε ήταν οι βροχή μιας και είχαν εξαγγελθεί από την ΕΜΥ.

Και σαν να εισακουστήκαμε , ο καιρός μαλάκωσε.   Τα κάρβουνα άναψαν, οι κατσαρόλες άχνιζαν και τα ψητά κάστανα άπλωναν την ευωδιά τους.  Οι επισκέπτες άρχισαν να συρρέουν και να πηγαινοέρχονται στον «δρόμο του καστάνου» όπως ονομάσαμε την διαδρομή από το χώρο της γιορτής έως το χωριό, στην πορεία του οποίου και αρκετοί οι μικροπωλητές με τοπικά προϊόντα και  χειροποίητες δημιουργίες τα οποία οι επισκέπτες τίμησαν δεόντως .  

Στο χώρο της γιορτής προσφέραμε ψητά και βραστά κάστανα με δροσερό κρασάκι, ενώ  είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα με τοπικές συνταγές , ή συνταγές με κάστανο, μέχρι τα κλασσικά σουβλάκια.  Επίσης ο σεφ της γιορτής μας

Τάσος Αλεξιάδης με τις βοηθούς του Τασία Μπάρδη και Εύα Αλεξιάδη, έδωσαν ρεσιτάλ αλμυρών και γλυκών γεύσεων καστάνου με επιτόπου παρασκευές τις οποίες φυσικά στην συνέχεια απολάμβαναν οι επισκέπτες.

Οι μικροί μας φίλοι είχαν την χαρά να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δημιουργίες ζωγραφικής ή χειροτεχνίας με υλικά από την φύση τις οποίες πήραν ως αναμνηστικό από την εκδρομή τους.

Από το μικρό παζάρι μας δε οι επισκέπτες προμηθεύτηκαν διάφορα γλυκίσματα με κάστανο και αναμνηστικά από μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων με το λογότυπο μας.

Στο χώρο του χωριού επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕ και το μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων όπου οι 6 ξεναγοί του Φορέα Διαχείρισης, τους έκαναν ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με την χλωρίδα, πανίδα, γεωλογία, αρχιτεκτονική, ιστορία, λαογραφία, παραδόσεις και ντοπιολαλιά της περιοχής . 

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «την χρήση συστατικών της καστανιάς στα φυσικά καλλυντικά»    από εκπρόσωπο της εταιρεία καλλυντικών και φυσικών προϊόντων KORRES.

Δεκάδες ήταν και οι επισκέπτες που ανέβηκαν στον Βυζαντινό μας Πύργο για να απολαύσουν την υπέροχη θέα στον χρυσοκίτρινο καστανεώνα και μια πανοραμική εικόνα του χωριού.  Ανοιχτά ήταν και ο πολιούχος Ναός μας , όπου οι επισκέπτες άναψαν το κεράκι τους και ενημερώθηκαν για την ιστορία του.

Στην βόλτα τους στα σοκάκια του χωριού μας σταματούσαν στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου όπου τους προσφερόταν ζεστό τσάι και έντυπα με σύντομη γενική αναφορά στο χωριό, την γιορτή και χάρτης της γιορτής.

Επίσης εκεί λειτουργούσε μικρή αγορά  με διάφορα γλυκίσματα με κάστανο, ποικιλία  αναμνηστικών με το λογότυπο μας και όμορφες διακοσμητικές χειροτεχνίες από υλικά της φθινοπωρινής φύσης.

Τα καταστήματα σίτισης ήταν κατάμεστα με όσους επέλεξαν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γεύμα εντός του οικισμού.

Την όμορφη γιορτή έντυσε με την μελωδική του φωνή και τις μουσικές επιλογές του, ο αγαπημένος μας τροβαδούρος Γιάννης Καραμάνος, ενώ το χορευτικό συγκρότημα Αγίου Ανδρέα-Πραστού αφού διέσχισε τον «δρόμου του καστάνου»  κερδίζοντας τα βλέμματα των διερχόμενων επισκεπτών με τα υπέροχα κουστούμια τους και το μπρίο τους, στην συνέχεια στον χώρο της γιορτής,  εντυπωσίασε με τις χορευτικές του ικανότητες σε τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς , και ξεσήκωσε τον κόσμο στο χορό.

Γεγονός βέβαια είναι ότι σε 3000 επισκέπτες, 25 Τουριστικά Λεωφορεία και δεκάδες ΙΧ  , σίγουρα υπήρχε και  κάποιος αριθμός επισκεπτών που δεν έφυγαν ευχαριστημένοι αφού κάποιοι κακομαθημένοι, αναιδείς και χωρίς παιδεία  ΕΛΛΗΝΕΣ δυσκολεύουν την ζωή όλων εφόσον δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εθελοντών μας.

 Σε  αυτό πρέπει να προσθέσουμε μεγάλες ηλικίες, ασθενείς , ανήμπορους, που δεν ενημερώνονται σωστά από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για την μορφολογία της ορεινής μας περιοχής, τους  υπέρ του δέοντος απαιτητικούς ,ανυπόμονους  κλπ.

Θεωρούμε  όμως ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων ενός μικρού ορεινού χωριού με οριακές υποδομές και υπερπροσπάθεια απάντων των καλοπροαίρετων και μαχόμενων πατριωτών για μια επιτυχημένη γιορτή και στήριξη της τοπικής μας οικονομίας αλλά κυρίως προώθησης του καρπού μας και του χωριού μας, πράξαμε τα μέγιστα και αν η κούραση ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει και το άγχος εξακολουθεί να μας καταβάλει για κάτι καλλίτερο , μετράμε 34 αδιάκοπα χρόνια γιορτής και αγώνα.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας ,  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Βορ. Κυνουρίας,  Πολιτιστικούς Φορείς, ντόπιους αλλά και από την ευρύτερη περιοχή καταστηματάρχες, επαγγελματίες και παραγωγούς, το χορευτικό συγκρότημα Αγίου Ανδρέα-Πραστού, τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες που με πολύ κόπο και θυσία προσωπικού χρόνου απο πολλές μέρες ετοίμαζαν κάθε λεπτομέρεια, ευχαριστούμε τους εθελοντές που την ημέρα της γιορτής απο μικρά παιδιά έως μεγάλες ηλικίες , υπερέβαλαν εαυτών και ανταποκρίθηκαν στο πόστο τους απόλυτα, το κανάλι Πελοποννήσου & Ιονίου, ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL και την εκπομπή «ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ» τους ξεναγούς του Φορέα Διαχείρησης, την εταιρεία καλλυντικών και φυσικών προϊόντων KORRES, το επίτιμο σεφ της γιορτής Τάσο Αλεξιάδη .   Και του χρόνου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio